Ossenworst van Chateaubriand
De huisgemaakte ossenworst is één van onze specialiteiten. Elke worst is vers gemaakt en gerookt. Het is een typisch Nederlands product dat al vanaf 1746 te vinden is in kookboeken. Daarna raakte het product een beetje in de vergetelheid. Na jaren begon de ossenworst in Amsterdam weer aan een comeback en sindsdien is de worst niet meer weg te denken bij een borrel. Vroeger rookte men de ossenworst voor de houdbaarheid, omdat koelkasten nog niet bestonden. De traditie van het roken hebben wij overgenomen. We gebruiken puur mager rundvlees met kardemom, zout, peper en foelie. Het vlees en de kruiden worden half grof gemalen en vervolgens in een runderdarm afgetopt. De ossenworst wordt één nacht gerookt. Dan is hij klaar om genuttigd te worden bij een borrel of op een broodje – met verse mosterd. Een ware traktatie!
Chateaubriand is een familiebedrijf dat kennis en ervaring heeft opgebouwd vanuit jarenlange ervaring. Adele Teekens, eigenaresse en één van de weinige vrouwelijke slagers in Nederland, is de derde generatie die in de zaak werkt. Samen met bedrijfsleider en meesterslager Johan van Uden runt zij de winkel in Heemstede en met mede-eigenaar Dirk Huisman de groothandel in Amsterdam.
Kwaliteit staat bij Chateaubriand altijd voorop. Om deze belofte elke dag aan de klanten waar te maken, staan we in nauw contact met de boeren in Ierland en Schotland. Het beste rundvlees wordt er zelf geselecteerd. Het draait niet alleen om het vlees zelf, de grond en het voedsel zijn eveneens van belang. Zo krijgt het vlees de topkwaliteit die kenmerkend is voor alle Chateaubriand producten. Ook kijken we naar de toekomst. Kennis en ervaring wordt gedeeld. Via slagersschool ‘The Butcher Academy’ proberen we een toekomst met innovatieve slagers met passie voor het vak te realiseren, door jongeren te interesseren voor het slagersambacht. Passie voor vlees is het hart van Chateaubriand.
Er zijn slechts 5 meesterslagers in Nederland. Het behalen van de meestertitel is de kroon op het werk van de slager en is hét bewijs dat een slager op topniveau functioneert. Op 18 maart 2019 ontving Johan van Uden de titel Meesterslager. De titel “Branche erkende Meesterslager” is er alleen voor de allerbesten in de slagersbranche. Het behalen van de meestertitel is de kroon op het werk van de slager en is hét bewijs dat een slager op topniveau functioneert; als vakman en ondernemer, maar ook van visie en het doorvoeren van innovatie als slager.