Kleine en middelgrote bedrijven die door de coronacrisis hoge schulden hebben, kunnen vanaf vandaag onder voorwaarden aanspraak maken op kredieten van maximaal 100.000 euro van de overheid. Het kabinet stelt daar in totaal 200 miljoen euro voor beschikbaar.

Kredietverlener Qredits verzorgt het zogeheten doorstartkrediet als onderdeel van de van de TOA, het Time-Out-Arrangement, Ondernemers krijgen daarmee de mogelijkheid om een doorstart te maken, zegt Elwin Groeneveld, algemeen directeur van Qredits, tegen BNR Nieuwsradio: ‘Als je een schuldakkoord hebt gesloten kun je met dit krediet de juridische kosten financieren en een stukje werkkapitaal krijgen.’

Lees ook | Kabinet steunt mkb met 200 miljoen aan coronakredieten

Ondernemers die aanspraak maken op het krediet krijgen over het algemeen moeilijk een lening bij banken. ‘Zeker als je uit bijzondere sectoren komt, zoals horeca, detailhandel en persoonlijke verzorging. Dat zijn moeilijk financierbare sectoren bij banken. Maar tegelijkertijd zijn dat ook zwaar getroffen sectoren vanwege de lockdown’. Voor deze ondernemers is het dan laagdrempeliger om het doorstartkrediet te gebruiken.

Voorwaarden kredieten

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het krediet, legt Groeneveld uit. ‘Het doel is dat je de schulden herfinanciert, zodat je als ondernemer verder kunt met je bedrijf. We kijken heel goed naar wat levensvatbaar is of niet. In dit specifieke geval kijken we ook naar het schuldenakkoord en of dat op een goede manier is gesloten. Daarnaast moet er ook een goed onderliggend bedrijfsplan liggen, zodat de ondernemer weer verder kan.’