Toen Rusland Oekraïne begin dit jaar binnenviel schakelde het actienetwerk van 15% GasTerug razendsnel. Bedrijven, brancheverenigingen en overheden staken de koppen bij elkaar met als doel: het gasverbruik met vijftien procent in de metropoolregio Amsterdam reduceren vóór 1 januari 2023. Hoewel dat doel nog niet is bereikt liggen ze aardig op koers met elf procent verminderd verbruik. En er komen meer acties aan!

MKB-Amsterdam sprak met de regisseur van 15% GasTerug Marc van Gemert. Hij blikt terug op het afgelopen jaar en op de stappen die binnenkort worden genomen om het gasverbruik in de regio verder terug te dringen. 

“Wij richten ons nu op kantoorgebieden, bedrijventerreinen, zorginstellingen en de buurten en wijken in de steden, met eenvoudig toe te passen oplossingen om minder energie te verbruiken. Denk aan de actie ‘Zuidas doet het licht uit’ van de Green Business Club en het helpen opschalen van ‘fixteams’. Daarmee willen we ons heel zichtbaar maken. Je ziet ook dat het anderen motiveert en stimuleert om ook aan de slag te gaan met het besparen van energie.”

Nadrukkelijke focus op klein mkb

Uniek voor 15% GasTerug is dat het zich nadrukkelijk focust op het kleine mkb. Denk daarbij aan de familiebedrijfjes en het café op de hoek. “In de rest van Nederland zien we voornamelijk een focus op bewoners. Kleine ondernemers vallen vaak tussen wal en schip vielen omdat er geen regelgeving voor hen is. Het kan toch niet zo zijn dat een ondernemer thuis hulp krijgt, en zodra hij in zijn zaak staat ineens niet meer meedoet? Daar wilden wij verandering in brengen.”

En dat hulp hard nodig is voor kleinere ondernemers zal je vast niet verbazen. Met de coronacrisis achter de rug, personeelstekorten en nu ook nog een torenhoge energierekening stapelen de zorgen zich voor hen op. Tijdens een pilot in de Amsterdamse Dapperbuurt waarin een fixteam drie weken lang door de buurt rondliep om met ondernemers te praten en hen te helpen met energiebesparende maatregelen bleek hoeveel behoefte er vanuit hen was aan hulp. “Die positieve respons zet ons aan om het project op te schalen en uit te breiden.”

De regio in

En dat gaat ook gebeuren! Nadat de focus van 15% GasTerug voor het kleine MKB zich tot nu toe voornamelijk richtte op Amsterdam, is het nu tijd om verder in de regio te kijken. De komende maanden zijn de regio’s Haarlem, Zaanstad, Almere en Wijdemeren aan de beurt. Daar zal worden gekeken hoeveel behoefte er onder kleine mkb’ers is aan hulp. Ook zal worden onderzocht welke ‘fixers’ (hulpteams) hieraan kunnen bijdragen en wat zij nodig hebben om dat te doen.

Wil jij je ook inzetten voor minder gasverbruik? Sluit je dan aan bij 15% GasTerug en zet ook de knop om! Ga voor meer informatie naar www.ikzetookdeknopom.nl.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

MKB-Metropool Amsterdam heeft met instemming kennis genomen van de conclusie van het onderzoeksrapport over de Knip Weesperstraat: de knip Weesperstraat gaat definitief van tafel. Volgens het college was de proef wel geslaagd en heeft deze veel opgeleverd, maar...

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Volgens het concept Programma van Eisen van de Vervoersregio Amsterdam voor het GVB voor de komende jaren moet het openbaar vervoer (OV) in het centrum en de oude stadsdelen verslechteren ten gunste van de nieuwe centra buiten de Ring A10. Een slecht plan, vindt MKB-...

Neem jij ook deel aan de jaarlijkse ondernemers enquête?

Neem jij ook deel aan de jaarlijkse ondernemers enquête?

Onze zustervereniging Amsterdam City komt op voor de belangen van ondernemend binnenstad en heeft onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok gevraagd de mening van ondernemers in de binnenstad over diverse onderwerpen te onderzoeken. De resultaten van het onderzoek worden...