Toen Rusland Oekraïne begin dit jaar binnenviel schakelde het actienetwerk van 15% GasTerug razendsnel. Bedrijven, brancheverenigingen en overheden staken de koppen bij elkaar met als doel: het gasverbruik met vijftien procent in de metropoolregio Amsterdam reduceren vóór 1 januari 2023. Hoewel dat doel nog niet is bereikt liggen ze aardig op koers met elf procent verminderd verbruik. En er komen meer acties aan!

MKB-Amsterdam sprak met de regisseur van 15% GasTerug Marc van Gemert. Hij blikt terug op het afgelopen jaar en op de stappen die binnenkort worden genomen om het gasverbruik in de regio verder terug te dringen. 

“Wij richten ons nu op kantoorgebieden, bedrijventerreinen, zorginstellingen en de buurten en wijken in de steden, met eenvoudig toe te passen oplossingen om minder energie te verbruiken. Denk aan de actie ‘Zuidas doet het licht uit’ van de Green Business Club en het helpen opschalen van ‘fixteams’. Daarmee willen we ons heel zichtbaar maken. Je ziet ook dat het anderen motiveert en stimuleert om ook aan de slag te gaan met het besparen van energie.”

Nadrukkelijke focus op klein mkb

Uniek voor 15% GasTerug is dat het zich nadrukkelijk focust op het kleine mkb. Denk daarbij aan de familiebedrijfjes en het café op de hoek. “In de rest van Nederland zien we voornamelijk een focus op bewoners. Kleine ondernemers vallen vaak tussen wal en schip vielen omdat er geen regelgeving voor hen is. Het kan toch niet zo zijn dat een ondernemer thuis hulp krijgt, en zodra hij in zijn zaak staat ineens niet meer meedoet? Daar wilden wij verandering in brengen.”

En dat hulp hard nodig is voor kleinere ondernemers zal je vast niet verbazen. Met de coronacrisis achter de rug, personeelstekorten en nu ook nog een torenhoge energierekening stapelen de zorgen zich voor hen op. Tijdens een pilot in de Amsterdamse Dapperbuurt waarin een fixteam drie weken lang door de buurt rondliep om met ondernemers te praten en hen te helpen met energiebesparende maatregelen bleek hoeveel behoefte er vanuit hen was aan hulp. “Die positieve respons zet ons aan om het project op te schalen en uit te breiden.”

De regio in

En dat gaat ook gebeuren! Nadat de focus van 15% GasTerug voor het kleine MKB zich tot nu toe voornamelijk richtte op Amsterdam, is het nu tijd om verder in de regio te kijken. De komende maanden zijn de regio’s Haarlem, Zaanstad, Almere en Wijdemeren aan de beurt. Daar zal worden gekeken hoeveel behoefte er onder kleine mkb’ers is aan hulp. Ook zal worden onderzocht welke ‘fixers’ (hulpteams) hieraan kunnen bijdragen en wat zij nodig hebben om dat te doen.

Wil jij je ook inzetten voor minder gasverbruik? Sluit je dan aan bij 15% GasTerug en zet ook de knop om! Ga voor meer informatie naar www.ikzetookdeknopom.nl.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat: ‘Wij zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren. Maar bij het verdwijnen van de blauwe parkeerzone gaan bewoners met een parkeerontheffing op deze plekken staan.’ Guido Frankfurther: ‘Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied.’ De commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad bespreekt donderdag de kwestie.

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Bedrijven in Amstelveen die nog niet voldoen aan de energielabel C hebben en brief gekregen om binnen twaalf weken een verbeterplan aan te leveren. Wethouder Floor Gordon: ‘Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.’

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

Bij Internationaal zaken doen komen niet alleen prijs en kwaliteit in de onderhandelingen ter sprake, maar steeds vaker ook meerdere SDG doelen. Erik de Boer, directeur MKB TRADE OFFICE: ‘Vrijdag 8 september hebben we een unieke internationale bijeenkomst voor ondernemers die importeren en exporteren of die de mogelijkheden voor import en export onderzoeken. Meld je snel aan!

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!