Amsterdam moet proeftuin worden voor ZZP’ers die personeel willen aannemen

Bart Drenth, voorzitter van MKB Amsterdam, belangenbehartiger voor het midden- en kleinbedrijf, is zelf ook zelfstandige zonder personeel (ZZP). Hij zou best iemand in dienst willen nemen. “Amsterdam is ZZP-stad bij uitstek,” zegt hij tegen Het Parool.

Wat is het probleem?

“In Nederland nemen ZZP’ers veel minder vaak iemand in dienst dan in andere landen. Het aantal ZZP’ers in Nederland stijgt explosief, inmiddels zijn we met bijna een miljoen, waarvan een groeiend deel ook personeel wil aannemen. Maar dan stuiten ze op tal van obstakels.”

Een beetje ZZP’er geniet er toch van dat hij juist geen personeel heeft? Geen sores, geen extra administratie?

“Dat klopt. Veel van deze ZZP’ers werken samen met andere zelfstandigen. Dit soort netwerken functioneert meestal goed, vooral in de dienstverlening. Maar in andere sectoren, handel, industrie of biotechnologie, werkt dit minder goed. Voor hen is het juist beter mensen in loondienst te nemen. In de praktijk gebeurt dit zelden en dat is jammer, want zo lopen we werk mis. Kijk naar Amerika. Daar kunnen zelfstandigen makkelijker mensen in dienst nemen en beginnen ze veel vaker een bedrijf. En die bedrijven leveren banen op.”

Wat zijn de belemmeringen om mensen in dienst te nemen?

“Als een werknemer bijvoorbeeld een been breekt tijdens de skivakantie, moet die worden doorbetaald. Bij ziekte kan dat oplopen tot twee jaar salaris. Daarnaast is het lastig om weer van een werknemer af te komen die niet functioneert. Ons ontslagrecht is erg ingewikkeld. Hierdoor denkt een zelfstandige wel twee keer na om iemand in dienst te nemen, of ziet daar zelfs van af.”

Dat zijn landelijke regelingen, wat kan Amsterdam hieraan doen?

“Amsterdam zou een experiment kunnen starten met soepelere regels. Hiermee laat de gemeente zien dat ze deze problematiek serieus neemt. En als de resultaten gunstig zijn, kan dit landelijke navolging krijgen. Amsterdam is vaker pionier. Kijk naar de helmplicht. De gemeente heeft na een lange lobby ook voor elkaar gekregen dat bestuurders van scooters zonder helm op de rijbaan kunnen. Zoiets kan de stad ook bereiken voor ZZP’ers. Wat wel binnen de mogelijkheden van de stad ligt, is het creëren van meer werkplekken voor zelfstandigen. Dat kan morgen al gebeuren.”

U begeleidt als zelfstandige reorganisaties. Wat voor personeel zou u willen aannemen?

“Toen ik nog in loondienst was, had ik de beschikking over een secretaresse. Ik mis nu iemand die mij helpt, ik doe alles zelf.”

Bron: deondernemer.nl / Het Parool

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wat moet een bedrijf doen om een MBO-stagiair in dienst te kunnen nemen? Daarover spraken we met Jan Willem Mans, manager van de regio Noord-Holland voor SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven: ‘’We bieden maatwerk om ervoor te zorgen dat bedrijven goede erkende leerbedrijven worden.’’

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

MKB Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Vrijhaven Zwier in Vinkeveen.

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Om de nasleep van Brexit én corona het hoofd te bieden wil Nick Rosman in zijn woonplaats Uithoorn een transporthub opzetten. Met hulp van de gemeente hoopt hij er hét servicepunt voor postpakketten te kunnen opstarten en uitbreiden en zo de schade die hij als zzp’er leed achter zich te kunnen laten.

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

In verband met het oplopend aantal besmettingen is besloten om de Groeiborrel van de maand juli niet door te laten gaan. Dat betekent ook dat de uitslag van de winnaar van het Product van de Maand even op zich laat wachten. Na de zomerstop aankomende maand zijn we terug op donderdag 16 september vanaf 15.30 uur met de kick-off van het Digitaliseringsoffensief. Save the date!

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

MKB-Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Stadsstrand de Hallen in Amsterdam-West.