MKB-Nederland wil vandaag met informateur Mariëtte Hamer voornamelijk bespreken hoe Nederland investerend de crisis uitkomt, nu veel zwaar getroffen ondernemers amper nog geld hebben om te investeren. Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof in het radioprogramma De Ochtendspits van BNR Nieuwsradio. Een grondig herstelpakket heeft wat hem betreft prioriteit.

Ondernemers kunnen niet wachten tot de politiek er eindelijk uit is, benadrukt Vonhof. ‘Ik denk dat Hamer goed kan inschatten of het verstandig is om het herstelpakket van het coalitieakkoord alvast in de grondverf te zetten als de formatie niet snel genoeg gaat. De verlenging met drie maanden is in zoverre goed nieuws dat veel ondernemers zich nu geen zorgen hoeven te maken dat er allerlei beperkingen komen. Maar eigenlijk pleiten we voor het doortrekken van de noodsteun tot het eind van het jaar.’

Schulden parkeren

Het stemt Vonhof optimistisch dat Hamer als SER-voorzitter heel goed op de hoogte is van de problemen die er spelen. ‘Een week of acht geleden was onze oproep om snel een kabinet te vormen en dáármee te onderhandelen. Maar we weten allemaal hoe het is gelopen. Mariëtte Hamer wil nu weten wat we verwachten van een nieuw kabinet als het gaat om het in de tijd zetten van de schulden.’

Als het aan Vonhof ligt worden er nog de nodige verbeteringen toegepast in de steunpakketten. Maar daar heeft hij helaas nog geen formeel zicht op vanuit het kabinet. ‘Was het maar zo mooi. We hebben onderzocht wat onze vragen waren en hoe het demissionair kabinet daarover denkt. Ik ga straks eerst even aan de informateur vertellen wat ik graag in het herstelpakket wil. En na het weekend komt het kabinet waarschijnlijk met een brief.’