Mathew en Edu waren helemaal klaar met alle sigarettenpeuken die overal op straat lagen toen ze op hun initiatief Peukenzee bedachten. ”Wat nou als iedere peuk vijf cent waard zou zijn?”, vroegen de twee studenten zich af. ”Dan konden we van hier tot aan de supermarkt het geld voor onze boodschappen bij elkaar rapen.” Om te voorkomen dat een sigarettenfilter na het roken op de grond belandt hebben de mannen allerlei oplossingen bedacht. Een daarvan is de zak-asbak. In dat buisje van gerecycled plastic kun je op een feestje of onderweg je peuk bewaren.

De zak-asbak is geurdicht en reukvrij. Je hoeft met je zak-asbak dus niet bang te zijn dat je rond blijft lopen met de stank van je sigaretten. Er passen zo’n twaalf sigaretten in en wanneer hij vol is kun je hem gewoon legen in een asbak en hergebruiken. Super handig én verantwoord dus!

Peukenzee helpt verschillende bedrijven, waaronder evenementorganisatoren om ervoor te zorgen dat mensen zich ervan bewust worden dat een sigaret op de grond gooien niet normaal is. ”In tegenstelling tot wat veel mensen denken is zo’n peuk echt ontzettend slecht voor het milieu. Eén peuk vervuilt tot acht liter water en bevat zo’n 3000 chemicaliën, harde metalen en eigenlijk gewoon echt troep voor het milieu.”

Naast dat de zak-asbak al een herbruikbaar product op zich is, draagt Peukenzee een extra bijdrage aan duurzaamheid. Peukenzee heeft namelijk verspreid over het land peukenpalen staan. Als je daar je sigarettenpeuken ingooit, worden de filters gerecycled. Omdat filters gemaakt zijn van plastic zijn veel sigaretten dus bruikbaar om hier hard plastic van te maken. Zo krijgen jouw sigaretten dus een veel betere bestemming dan wanneer je ze op de grond gooit. Is de zak-asbak van Peukenzee voor jou de winnaar van het Product van de Maand juli? Geef ze dan jouw stem!

Stemmen? Dat kan hier en is nog mogelijk tot maandag 12 juli 13:00 uur.