De zeer oude genever van Loyaal van Wees is door de vakjury van MKB-Amsterdam gekozen als ‘Product van de Maand’ november 2020. De basis van de zeer oude genever zijn de gedistilleerde moutwijnen op basis van gerst, rogge en mais. Deze moutwijnen worden met jeneverbessen en kruiden in twee fases gedistilleerd. Van een restproduct is dankzij hergebruik nauwelijks sprake. Het woord circulaire economie bestond in de 19e eeuw nog niet, toen was er al sprake van duurzaamheid ‘avant la lettre’.

De crew en werkgroepen van MKB-Amsterdam hebben in de maand november de volgende producten genomineerd: Velo Comfort van Lominck systemen; Hamburger van Piepenbrock; Oude genever Loyaal Van Wees van distilleerderij De Ooievaar; Rauwe chocolade van Ridiculously Good; Donkerblonde Honing bier van Kek! Brouwerij en Dekbedovertrek van Yumeko. Uit deze nominaties heeft het publiek via een poll op social media gestemd. Uit deze top drie heeft de vakjury een keuze gemaakt op basis van de criteria creativiteit, innovatie, duurzaamheid, vakmanschap en het imago van de regio Amsterdam.

Voorzitter van de vakjury Bert Bos: “Het product is sinds de 18e eeuw in de handel. Via café’s, hotels en slijterijen kunnen mensen van dit product genieten. Ook in het Proeflokaal en het historische winkeltje ‘Slijterij De Ooievaar anno 1782’ in de Jordaan waar nazaat Fenny van Wees en haar dochters nog steeds achter de toonbank staat en kantoor houdt. De Loyaal Genever prijkt op de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed’ en heeft mede bijgedragen dat Amsterdam wereldberoemd is geworden. De oorspronkelijke in de 16e eeuw ontstane distilleertechniek heeft in de gehele wereld navolging gekregen. De vakbekwaamheid betreft niet alleen het technisch maken, de (geheime) receptuur, maar vooral ook het ruiken. Vakvrouw Fenny van Wees is auteur van het Boek ‘Distilleren de kunst van het ruiken’ en geeft nog steeds cursussen om het erfgoed uit te dragen.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Nieuw speerpunt MKB-Amsterdam: Behoud en versterking van winkels

Nieuw speerpunt MKB-Amsterdam: Behoud en versterking van winkels

Het winkellandschap verandert. Meer en meer mensen kopen producten online, in plaats van fysiek in de winkelstraat. Hiermee vormt het online shoppen zowel een bedreiging, als een nieuwe kans voor ondernemers. Het is belangrijk dat de voordelen van het veranderende winkellandschap voor ondernemers in kaart worden gebracht, online platforms aansluiten bij wat winkels nodig hebben, maar tegelijkertijd winkelgebieden aantrekkelijk en divers blijven. Vanaf dit jaar maakt MKB-Amsterdam zich daarom extra hard voor het behoud en de versterking van het winkelaanbod in de metropoolregio Amsterdam. Heb jij hier ook zo je ideeën over en wil je als bestuurslid van MKB-Amsterdam verder vormgeven aan dit speerpunt? Of zitting nemen in de werkgroep ‘Behoud en versterking van winkels’? Meld je aan bij: irene.van.der.zwan@mkb-amsterdam.nl

MKB-Amsterdam bouwt mee aan vangnet voor ‘tsunami aan werkeloosheid’

MKB-Amsterdam bouwt mee aan vangnet voor ‘tsunami aan werkeloosheid’

Veel MKB-ondernemers, en hun personeel, zitten door de gevolgen van de coronacrisis thuis. Werkeloos, of in de onzekerheid over hoe, wanneer en óf ze überhaupt weer aan de slag kunnen. Om de verwachte ‘tsunami van werklozen’ het hoofd te bieden, is het Regionaal Werkcentrum Groot Amsterdam (RWC) opgericht. Sinds dag één is Michal van Dantzig, bestuurslid MKB-Amsterdam en voorzitter speerpunt Arbeidsmarkt & Onderwijs, onderdeel van deze publiek-private samenwerking. Zij vertegenwoordigt de stem van de mkb’er en maakt keer op keer de vertaalslag tussen het belang, de behoefte en de praktische ervaringen van het midden- en kleinbedrijf en de wensen en plannen op regionaal en landelijk niveau. De komende tijd gaan we als MKB-Amsterdam veel aandacht besteden aan het RWC en de dienstverlening voor werkgevers.  

Gemeente wil bloemen nog maar van één bloemist: ‘’Laat duizend bloemisten bloeien!’’

Gemeente wil bloemen nog maar van één bloemist: ‘’Laat duizend bloemisten bloeien!’’

De gemeente Amsterdam deelt jaarlijks talloze boeketten bloemen uit aan jubilarissen, jarigen of als bedankje. Waar die boeketten altijd bij lokale bloemisten werden gekocht, wil de gemeente nu naar slechts één leverancier. De bloemen die de gemeente uitdeelt zijn voortaan namelijk een aanbesteding. Daar komen eisen bij kijken waar kleinere ondernemers niet aan kunnen voldoen: een verzekering van twee miljoen euro.
Een van de ondernemers die de dupe is van aanbestedingsregeling van de gemeente is Edwin Bruning die met zijn bloemenstal op de Oudezijds Achterburgwal te vinden is. Hij levert al jaren boeketten aan de gemeente Amsterdam en heeft minstens vijftig procent van zijn omzet aan de gemeente te danken. De regeling betekent voor hem een hele fikse klap.

Discrepantie berekening coronasteun leidt tot problemen bij ondernemers

Discrepantie berekening coronasteun leidt tot problemen bij ondernemers

Hoewel premier Rutte op 23 februari heeft aangekondigd dat de kapsalons vanaf 3 maart hun deuren weer mogen openen, is dat volgens veel kappers zeker nog niet direct een einde aan alle problemen. Volgens Alexander en Bianca Gravemaker, eigenaars van Alexander Hairstylers stevenen kappers door discrepantie in de berekening en toekenning van financiële coronasteun aan ondernemers straks alsnog af op faillissement.
Voor Gravemaker betekende dat uiteindelijk een onrealistische berekening van NOW-steun, geen recht op TVL en de Tozo, maar wel met hogere doorlopende kosten ten opzichte van 2019. De ondernemer is dan ook ontstemd dat de bepaling van steungeld niet reëel is: ‘’De gerealiseerde omzetpiek in mei 2020 na de heropening geeft daarin een vertekend beeld. Gravemaker voelt zich als ondernemer dan ook niet serieus genomen en waarschuwt dat naast hem vele vakgenoten in deze situatie zitten: ‘’Zonder overheidssteun op basis van meer realistische feiten en berekeningen zijn wij uiteindelijk genoodzaakt om de deuren te moeten sluiten met alle gevolgen van dien.’’

Amsterdamse binnenstad uitstootvrij in 2025

Amsterdamse binnenstad uitstootvrij in 2025

Volgens het stadsbestuur van Amsterdam zou het vrachtvervoer in de Amsterdamse binnenstad vanaf 2025 uitstootvrij kunnen plaatsvinden. Vervoerders en deskundigen zijn hier nog niet zo zeker van. Guido Frankfurther vice-voorzitter: “MKB-Amsterdam vindt het in principe niet verkeerd dat de gemeente vooralsnog vasthoudt aan de zero-emissienormen voor 2025. Schone lucht in de stad is immers voor iedereen van groot belang, ook voor onze ondernemers en hun personeel. Al eerder heeft MKB-Amsterdam aangedrongen op redelijke overgangstermijnen voor voertuigen die nog recent zijn aangeschaft. Inmiddels worden hierover landelijke afspraken gemaakt, waar MKB bij is betrokken. Nu de Coronacrises maar voortduurt en op veel plaatsen het vet op de botten geheel is verdwenen, moeten de huidige afspraken wel opnieuw tegen het licht worden gehouden. Op landelijk niveau zou dit tot langere overgangstermijnen moeten leiden. Daarbij blijft het beleid op zich in stand, maar geeft het de ondernemers meer lucht in deze moeilijke jaren.

Ook dit jaar meer ruimte voor terrassen, wachten is op heropening

Ook dit jaar meer ruimte voor terrassen, wachten is op heropening

Ook aankomend terrasseizoen krijgen horecaondernemers weer de gelegenheid om hun terrassen ruimer op te zetten. Nadat onder andere ook MKB-Amsterdam hier afgelopen jaar voor heeft gepleit, heeft de gemeente de vergunningen van horecaondernemers met een terras verlengd. Het wachten is echter nog wel tot de horeca groen licht krijgt om te heropenen. Vooralsnog wil premier Rutte weinig van die versoepelingen weten. De lokale politiek laat zich steeds vaker spreken in het voordeel van de horecaondernemers. Zo riep burgemeester Halsema van Amsterdam naar aanleiding van de drukte in het Vondelpark afgelopen week op om de heropening van de terrassen te overwegen. Burgemeester Rehwinkel van Bergen stelde dat mensen er met het mooie weer massaal op uit trekken en dat die drukte middels de horeca veel beter te reguleren is dan daarbuiten. MKB-Amsterdam pleit voor het toelaten van zoveel mogelijk buitenactiviteiten, zoals terrassen. De virologische consequenties daarvan zijn beperkt, maar de effecten op de beleving en de economie zijn juist groot.