Wat moet een bedrijf doen om een MBO-stagiair in dienst te kunnen nemen? Daarover spraken we met Jan Willem Mans, manager van de regio Noord-Holland voor SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven: ‘’We bieden maatwerk om ervoor te zorgen dat bedrijven goede erkende leerbedrijven worden.’’

SBB is een landelijk actieve organisatie die er in opdracht van het Ministerie van Onderwijs voor zorgt dat MBO-instellingen in het hele land genoeg erkende leerbedrijven hebben waar mbo-studenten hun stage kunnen lopen. Er zijn ruim 250.000 erkende leerbedrijven in het hele land. Op dit moment staan ondernemers volgens Mans zelfs te springen om een stagiair in dienst te nemen, dus het is waarschijnlijk dat dat aantal de komende tijd groeit. 

Een erkend leerbedrijf worden begint met het aanmelden op de website van SBB. Ondernemers kunnen daar een vragenlijst invullen over hun bedrijf en de werkzaamheden die daar worden uitgevoerd. Vervolgens volgt er een uitgebreid telefoongesprek en gaat een adviseur praktijkleren van SBB bij nieuwe bedrijven langs om ter plaatse te kijken hoe de werkzaamheden eraan toegaan en hoe de begeleiding van stagiairs wordt vormgegeven. 

Beoordeling

De beoordeling vindt plaats aan de hand van een aantal vaste criteria. Mans: ‘’Allereerst is de veiligheid voor stagiairs natuurlijk essentieel. Daarmee bedoelen we uiteraard een werkomgeving waarin de juiste middelen worden geboden om het werk veilig uit te voeren. Maar ook sociale veiligheid is hierin van groot belang. Stagiairs moeten zich prettig voelen in hun werkomgeving en bij hun collega’s. Ten tweede is het belangrijk dat de werkzaamheden die de stagiair moet uitvoeren goed passen bij zijn of haar opleiding. En tot slot moet de leermeester een vakman zijn die goed is in zijn werk en die kennis ook nog eens goed kan overbrengen.”

SBB staat klaar voor bedrijven die daarin een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Mans: ‘’We blijven met bedrijven in gesprek om te zien waar zij behoefte aan hebben. Dat kan van alles zijn: van tips bij het praktisch overbrengen van kennis tot een workshop over hoe je jonge studenten het best kunt begeleiden. Je kunt je misschien voorstellen dat het voor iemand van vijftig niet altijd even makkelijk is om een stagiair van een jaar of zeventien mee te krijgen in zijn of haar enthousiasme voor het vak. Daarvoor hebben we tips per onderwerp en bieden we webinars en workshops aan. Ook hebben we ons eigen portaal (MijnSBB) waarin ondernemers zelf de kennis en tips kunnen verzamelen die geschikt is voor hen. We hebben heel veel tips en informatie, maar het blijft natuurlijk maatwerk per bedrijf.’’

Wil jij meer informatie over hoe jouw bedrijf een erkend leerbedrijf wordt? Klik dan hier

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

Jacco Vonhof: ‘Ondernemers hebben door corona een jas uitgedaan, maar staan tegelijk voor grote investeringen. Er is een kabinet nodig dat knopen doorhakt. De transitie moet voor het mkb haalbaar en betaalbaar zijn.’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

Bart Drenth: Er moet een loket komen waar je als ondernemer kunt aankloppen als je, wat coronasteun betreft, tussen wal en schip bent beland. Sportschoolhouder Jeroen van Beek is zo’n ondernemer. ‘We zitten nog steeds in de fase van ‘samen door de crisis’. We staan achterin de rij, maar we staan er nog steeds.’

10 tips om cybercrime te voorkomen

10 tips om cybercrime te voorkomen

Dave Maasland, ondernemer op het gebied van cybersecurity, stelde in het kader van de kick-off van het Digitaliseringsoffensief een top-10 van securitytips op.

Pure markt hunkert naar heropening

Pure markt hunkert naar heropening

Oprichter Trienet Kroon was met haar Pure Markt nauwelijks meer weg te denken uit onder meer Amstelpark, Amsterdamse Bos en Park Frankendael. De coronacrisis gooide ook hier roet in het eten. De ‘evenementenstatus’ zat haar daarbij flink in de weg.

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

De gemeente Haarlemmermeer onderzoekt koopgedrag en tevredenheid over het aanbod in winkels. Naast de detailhandel zal dit jaar ook de horeca en recreatiesector worden onderzocht. Deel ook jouw mening!