Wat moet een bedrijf doen om een MBO-stagiair in dienst te kunnen nemen? Daarover spraken we met Jan Willem Mans, manager van de regio Noord-Holland voor SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven: ‘’We bieden maatwerk om ervoor te zorgen dat bedrijven goede erkende leerbedrijven worden.’’

SBB is een landelijk actieve organisatie die er in opdracht van het Ministerie van Onderwijs voor zorgt dat MBO-instellingen in het hele land genoeg erkende leerbedrijven hebben waar mbo-studenten hun stage kunnen lopen. Er zijn ruim 250.000 erkende leerbedrijven in het hele land. Op dit moment staan ondernemers volgens Mans zelfs te springen om een stagiair in dienst te nemen, dus het is waarschijnlijk dat dat aantal de komende tijd groeit. 

Een erkend leerbedrijf worden begint met het aanmelden op de website van SBB. Ondernemers kunnen daar een vragenlijst invullen over hun bedrijf en de werkzaamheden die daar worden uitgevoerd. Vervolgens volgt er een uitgebreid telefoongesprek en gaat een adviseur praktijkleren van SBB bij nieuwe bedrijven langs om ter plaatse te kijken hoe de werkzaamheden eraan toegaan en hoe de begeleiding van stagiairs wordt vormgegeven. 

Beoordeling

De beoordeling vindt plaats aan de hand van een aantal vaste criteria. Mans: ‘’Allereerst is de veiligheid voor stagiairs natuurlijk essentieel. Daarmee bedoelen we uiteraard een werkomgeving waarin de juiste middelen worden geboden om het werk veilig uit te voeren. Maar ook sociale veiligheid is hierin van groot belang. Stagiairs moeten zich prettig voelen in hun werkomgeving en bij hun collega’s. Ten tweede is het belangrijk dat de werkzaamheden die de stagiair moet uitvoeren goed passen bij zijn of haar opleiding. En tot slot moet de leermeester een vakman zijn die goed is in zijn werk en die kennis ook nog eens goed kan overbrengen.”

SBB staat klaar voor bedrijven die daarin een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Mans: ‘’We blijven met bedrijven in gesprek om te zien waar zij behoefte aan hebben. Dat kan van alles zijn: van tips bij het praktisch overbrengen van kennis tot een workshop over hoe je jonge studenten het best kunt begeleiden. Je kunt je misschien voorstellen dat het voor iemand van vijftig niet altijd even makkelijk is om een stagiair van een jaar of zeventien mee te krijgen in zijn of haar enthousiasme voor het vak. Daarvoor hebben we tips per onderwerp en bieden we webinars en workshops aan. Ook hebben we ons eigen portaal (MijnSBB) waarin ondernemers zelf de kennis en tips kunnen verzamelen die geschikt is voor hen. We hebben heel veel tips en informatie, maar het blijft natuurlijk maatwerk per bedrijf.’’

Wil jij meer informatie over hoe jouw bedrijf een erkend leerbedrijf wordt? Klik dan hier

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De verkiezingen op 16 maart zijn uiteraard voor jou als ondernemer belangrijk! Komt er een gemeentebestuur dat niet alleen aandacht heeft voor bewoners maar ook voor ondernemers? Volg via onze nieuwsbrief MKB Mail en onze socials de belangrijkste ontwikkelingen.

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Het einde van de gezondheidscrisis is in zicht. Voor veel ondernemers begint nu de economische ellende pas echt. Drenth: ‘We vragen alle overheden om daar rekening mee te houden. Eén van de voorstellen is om ondernemers met schulden als doelgroep op te nemen in de pilot Pauzeknop, dat als doel heeft door de coronacrisis getroffen zelfstandigen te ondersteunen.’

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Ben jij klaar om impact te maken in de stad? Meld je dan aan voor buurtchallenge Boost je Buurt. Je kan als ondernemer een Impact Hub Amsterdam ondernemersprogramma winnen ter waarde van €2.500 én kans maken op een ontwikkelbudget van €2.500, €5.000 of €7.500. Meedoen? Lees snel verder.

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

Studenten van Inholland gaan onder leiding van MKB-Amsterdam bestuurslid Bert Bos aan de slag met het ontwikkelen van duurzaamheidsplannen voor ondernemers. Ondernemers die wel oren hebben naar zo’n plan kunnen zich aanmelden. Binnenkort ook nieuws van Bert Bos over het Product van het Jaar!

‘Elke besparing is welkom’

‘Elke besparing is welkom’

De invoering van de reclamebelasting wordt twee maanden uitgesteld. Bart Drenth: ‘Ondernemers hebben het moeilijk en elke besparing is welkom. Ook als die maar over twee maanden gaat. En in maart zijn er weer nieuwe verkiezingen.’

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

Hoe denken ze in de Stopera over de herinvoering van de reclamebelasting? Met onder andere Rutger Groot Wassink van GroenLinks, Elise Moeskops van D66 en Claire Martens van de VVD. Uitstel of afstel? Dat zie je in de nieuwe aflevering van MKB TV!