Op een zwoele dinsdagavond loopt de Stadsschouwburg vol met mensen die graag willen weten wat ‘De Staat van de Stad’ is. Dit jaarlijkse evenement geeft podium aan het nieuwe stadsbestuur om haar visie op de komende vier jaar, zoals vastgelegd in het Amsterdams Akkoord, toe te lichten. Onder vrolijk informele en – waar nodig – strikte leiding van moderator Natasja van den Berg gingen de negen wethouders in gesprek over de uitdagingen die hen staan te wachten. Er was mooie zang, indringend spoken word, inzichtrijke filmpjes over wat de jeugd vindt, prachtige foto’s van de stad en afsluitend een nieuwe Amsterdamse meedeiner, waarbij de hele zaal besmuikt meeneuriede.

Welzijn blijft achter bij economische groei

Tussen het vermaak door, kwamen de serieuze onderwerpen op tafel. Terugkerend onderwerp was de discrepantie tussen enerzijds de gestage economische groei van Amsterdam en aan de andere kant de ongelijke verdeling daarvan, waardoor de stad laag scoort op brede welvaart. Dit begrip bestaat uit elf criteria, waaronder economische, maar ook begrippen als maatschappelijke betrokkenheid, sociale contacten, gezondheid, subjectief welzijn, volkshuisvesting en milieu.

Jeroen Slot, hoofd Onderzoek van de afdeling OIS gemeente Amsterdam, liet in beeld zien hoe de Amsterdamse economie zich heel flexibel en snel hersteld heeft van de coronacrisis. Zijn grafieken vertoonden allemaal een een hele grote ‘V’, na de dip van 2020 stijgen alle economische indicatoren weer heel hard. Zo ligt de economische groei gemiddeld fors hoger dan landelijk, met bijvoorbeeld een groei in Q3 2021 van meer dan 10%. Een belangrijke indicator voor winkelbezoek, de doorstroming op de Kalverstraat, is na de dip weer helemaal op het pre-2020 niveau. Maar, zei Slot, ‘de welvaartsgroei wordt niet gelijk verdeeld en dat is door de coronacrisis verslechterd’. Ter illustratie, Amsterdam staat landelijk op een 16e plek van de brede welvaartslijst. Slot sprak zijn bezorgheid uit over het grote aantal gezinnen met lage inkomens dat kans maakt op betalingsproblemen in geval van een recessie.

Bedrijfsleven nodig bij aanpak grote transities

Otto Raspe, hoofd research Rabobank, constateerde ook dat de Amsterdamse economische triomf zich niet weerspiegelt in gelijke verdeling van brede welvaart in de Metropoolregio Amsterdam. In zijn presentatie ´de MRA staat op een tweesprong´ identificeert de Rabobank zeven uitdagingen voor een toekomstig bestendige metropoolregio. Bovenaan staan de versterking van publiek-private samenwerking en het gebruik van de creativiteit en innovatie van het bedrijfsleven bij grote transities. In de daarop volgende interviews met wethouders Mbarki (Economische Zaken), Van Dantzig (Woningbouw) en Groot Wassink (Social Zaken) bleek dat zij het unaniem waren met de bevindingen van het rapport. ‘We kunnen het niet alleen, we moeten de grote problemen aanpakken in samenwerking met het bedrijfsleven’.

Een convenant ligt klaar

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen deelden MKB-Amsterdam, KHN en Amsterdam City een handreikingsdocument met de gemeente, waarin samenwerking en oplossingen werden aangeboden op het gebied van de acht speerpunten van MKB-Amsterdam. Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam, bood na de presentatie van het coalitieakkoord wederom hulp aan het stadsbestuur: ‘We hebben als bedrijfsleven het aanbod gedaan om met het nieuwe college een convenant te sluiten over hoe we de komende vier jaar goed zouden kunnen samenwerken. We zijn er klaar voor.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Gezocht: duurzaamste x gezondste voedselpionier van Amsterdam

Gezocht: duurzaamste x gezondste voedselpionier van Amsterdam

Van Amsterdamse Bodem, het platform voor lokale voedselinititiatieven, zoekt naar de Duurzaamste x Gezondste voedselpionier van Amsterdam. Nomineer je favoriete Mokumse voedseluitvinder! iedereen houdt toch van lekker, gezond, betaalbaar en duurzaam eten!!

Stem op het product van de maand augustus!

Stem op het product van de maand augustus!

Je kunt weer stemmen voor het Product van de Maand! We hebben vijf lekkere producten voor je, genomineerd door Van Amsterdamse Bodem. Maak je keuze en kom naar de uitreiking tijdens de Groeiborrel op maandag 5 september. Amsterdams eten is het allerlekkerste!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Op 13 oktober wordt de Omarmprijs uitgereikt, een prijs voor Amsterdamse initiatieven die zich inzetten voor armoedebestrijding. De organisatie PACT voor Amsterdam vraagt de hulp van Amsterdamse ondernemers om de prijs zo mooi mogelijk te maken. Rob Held, Pact Makelaar Armoedebestrijding: ‘Wij geloven dat armoede alleen bestreden kan worden door samenwerking.’

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Op 4 augustus vindt een netwerkbijeenkomst plaats voor LGBTIQ+ ondernemers. Je krijgt hier meer informatie over de oprichting van een organisatie die de belangen van regenboogondernemers vertegenwoordigt, de BGLBC. Schrijf je in en kom!

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

MKB-Amsterdam maakt zich al tijden sterk voor de invoering van een bezorgbelasting. Om de bezorggekte te stoppen en winkels te redden. MKB-Amsterdam wil na de zomer in gesprek met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Zaandam om met een actieplan te komen voor het behoud van winkels. Voorzitter Bart Drenth: ‘Als je niets doet, smelten de winkels sneller weg dan de ijskappen op de Noordpool.’