Een groot deel van de Jordaan krijgt vanaf deze maand te maken met de werkzaamheden aan de Oranje Loper. Alle bruggen en tussenliggende weggedeelten tussen het Paleis op de Dam en het Mercatorplein worden de komende jaren vernieuwd. Het is onvermijdelijk dat veel ondernemers in de Jordaan de gevolgen daarvan zullen merken.

De gemeente heeft de bereikbaarheid van een veel groter gebied dan alleen de Oranje Loper zelf in kaart gebracht. Een goede zaak, zegt vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam. ‘Wij hebben daar meermaals toe opgeroepen. De werkzaamheden hebben namelijk gevolgen voor het laad- en losverkeer in de gehele Jordaan, van de Elandsgracht tot de Haarlemmerhouttuinen. Een gebied met een enorme dichtheid aan kleine en wat grotere ondernemingen.’

Monumentaal karakter

De honderd jaar oude bruggen zijn heel belangrijk voor de bereikbaarheid van de centrum-westkant van Amsterdam. Ze verkeren veelal in slechte staat en dat is reden om acht bruggen volledig te vernieuwen. Alleen voor brug 108 (De Clercqstraat) volstaat een gedeeltelijke vernieuwing. Na de grote opknapbeurt moeten de bruggen weer honderd jaar meekunnen. De gemeente vernieuwt de constructie, met nieuwe palen en een compleet nieuwe binnenkant. De buitenkant blijft er na restauratie hetzelfde uitzien. Zo behouden de bruggen hun monumentale karakter, is het idee.

De Oranje Loper moet uiteindelijk een vrije trambaan krijgen, bredere stoepen met meer bomen en overzichtelijker kruispunten. Ook de Nieuwezijds Voorburgwal krijgt een opknapbeurt. De voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen. In 2023 start de werkelijke vernieuwing van de bruggen. De hevigste stremmingen duren tot en met 2024. Uiteindelijk moet het hele project in 2026 zijn afgerond.

Vorig jaar werd al gewerkt bij de bruggen over de Admiralengracht en Bilderdijkgracht, het Singel en de Herengracht. Vanaf maandag 10 januari worden bij de De Clercqstraat/Da Costakade, de Westermarkt en de bruggen over de Keizersgracht en Prinsengracht de eerste hekken geplaatst. Daarbij kan voor ondernemers en bewoners de nodige hinder ontstaan. Vanaf dit voorjaar komen hier de bruggen over de Lijnbaansgracht en Singelgracht bij. Later dit jaar beginnen waarschijnlijk ook al de werkzaamheden bij de Ritsaert ten Catebrug. En hoewel de werkzaamheden vooraf zijn aangekondigd, is het mogelijk dat je als ondernemer toch meer overlast ondervindt dan gehoopt. Neem in dat geval contact op met de gemeente, via oranjeloper@amsterdam.nl, dan kan worden bekeken wat mogelijk is.

Lees hier meer over het hele Oranje Loper-project