De Oranje Loper is de naam van het project waarmee de gemeente Amsterdam werkt aan de vernieuwing van de Nieuwezijds Voorburgwal en de straten en bruggen van de Raadhuisstraat tot aan het Mercatorplein. Acht van de negen bruggen in dit tracé zijn 100 jaar oud en worden helemaal vervangen. Deze week maakt de gemeente bekend dat de geplande startdatum minimaal een half jaar wordt opgeschoven.

De gemeente erkent dat de werkzaamheden een grote impact op de bereikbaarheid van de centrum-west kant van de stad hebben. De planning en voorbereiding van de werkzaamheden is echter minder ver dan gehoopt. Daarom heeft de gemeente besloten om de geplande startdatum minimaal een half jaar te verplaatsen. Dit betekent dat de uitvoering niet in januari maar op z’n vroegst in juli 2023 begint.

Dikke onvoldoende

Remko Struyck, bestuurslid van BIZ Rozengracht en eigenaar van Bar Brandstof op de hoek Marnixstraat/Rozengracht, baalt. De werkzaamheden in zijn straat hadden volgens de uitvoerder al in april moeten beginnen, maar tot op heden is er pas een week gewerkt voor de deur van zijn zaak. Struyck is ontstemd. ‘Ik had gewoon open kunnen blijven. Nu heb ik veel tijd en energie gestopt in een alternatief terras, allemaal voor niks. Ik heb het idee dat ze binnen de organisatie geen idee hebben wat ze aan het doen zijn. Ik hoor van veel ondernemers in mijn BIZ (bedrijfsinvesteringszone, red.) dat ze last hebben van de slechte planning en communicatie. Dat is echt een dikke onvoldoende.’ Ondernemers krijgen regelmatig een nieuwsbrief, ‘maar’, zegt Struyck, ‘daar staat in wat de afgelopen weken gebeurd is, niet wat er gaat gebeuren. Zo kun je toch niet ondernemen…’.

Meer nadelen dan voordelen

Het uitstel van de werkzaamheden aan de zeven bruggen noemt Struyck ‘een eerlijke kniebuiging van het bouwbedrijf’. ‘Het voordeel is dat de ondernemers even een adempauze hebben van de bouwactiviteiten. Maar dat weegt niet op tegen de nadelen, vindt Struyck. ‘Je kunt  geen vast personeelsbestand opbouwen als je niet weet wanneer je zaak open of dicht is. En wat betreft de nadeelcompensatie helpt het ook niet dat er een onderbreking is. Er was net een verlaging van het eigen risico van 6% naar 2% van de omzet overeengekomen, op voorwaarde dat er sprake is van twee jaar aaneengesloten overlast. Door de onderbreking kunnen we daar nu geen aanspraak op maken.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam: “Deze energiecrisis kan veel mkb bedrijven de kop kosten. Daarom is het goed dat de gemeente met een steunfonds komt. Er zijn maatregelen nodig om bedrijven nu door de crisis te loodsen. En we moeten versneld inzetten op besparing van energie. Daarin werkt MKB-Amsterdam graag samen met de gemeente.”

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

De knip op de Weesperstraat is al jarenlang onderwerp van discussie. MKB-Amsterdam is net als een meerderheid in de raad tegen de knip en pleit tegen de uitvoering van een duur proefproject. Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) zegde de raad gisteren toe de discussie over de uitkomsten van het lopende verkeersonderzoek af te wachten tot komend voorjaar. ‘De raad kan dan desgewenst opdracht geven voor een eventuele proef.’

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Hoe ga je om met de energiecrisis? Wat staat er nou in de Miljoennota? Gaat de gemeente Amsterdam ons helpen? Op maandag 3 oktober staan de deuren van de Oranjekerk weer open voor de maandelijkse Groeiborrel. Hét moment om bij te praten met mensen die dezelfde vragen hebben.

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Je kunt nog stemmen op de vijf producten die genomineerd zijn voor Product van de Maand. Joël Dori van StartUp Amsterdam: ‘Impact ondernemers kunnen ons helpen lastige vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, mobiliteit en voedselverspilling op te lossen. De genomineerde bedrijven zijn hiervan een prachtig voorbeeld.’

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Het is Prinsjesdag en uit de Miljoenennota blijkt dat het mkb op weinig steun van de regering kan rekenen. Terwijl veel ondernemers het zwaar hebben. MKB-Amsterdam is in gesprek met de gemeente Amsterdam voor meer steun aan het lokale mkb. Deel met ons wat jij als ondernemer nodig hebt om deze crisis te overleven!