De Oranje Loper is de naam van het project waarmee de gemeente Amsterdam werkt aan de vernieuwing van de Nieuwezijds Voorburgwal en de straten en bruggen van de Raadhuisstraat tot aan het Mercatorplein. Acht van de negen bruggen in dit tracé zijn 100 jaar oud en worden helemaal vervangen. Deze week maakt de gemeente bekend dat de geplande startdatum minimaal een half jaar wordt opgeschoven.

De gemeente erkent dat de werkzaamheden een grote impact op de bereikbaarheid van de centrum-west kant van de stad hebben. De planning en voorbereiding van de werkzaamheden is echter minder ver dan gehoopt. Daarom heeft de gemeente besloten om de geplande startdatum minimaal een half jaar te verplaatsen. Dit betekent dat de uitvoering niet in januari maar op z’n vroegst in juli 2023 begint.

Dikke onvoldoende

Remko Struyck, bestuurslid van BIZ Rozengracht en eigenaar van Bar Brandstof op de hoek Marnixstraat/Rozengracht, baalt. De werkzaamheden in zijn straat hadden volgens de uitvoerder al in april moeten beginnen, maar tot op heden is er pas een week gewerkt voor de deur van zijn zaak. Struyck is ontstemd. ‘Ik had gewoon open kunnen blijven. Nu heb ik veel tijd en energie gestopt in een alternatief terras, allemaal voor niks. Ik heb het idee dat ze binnen de organisatie geen idee hebben wat ze aan het doen zijn. Ik hoor van veel ondernemers in mijn BIZ (bedrijfsinvesteringszone, red.) dat ze last hebben van de slechte planning en communicatie. Dat is echt een dikke onvoldoende.’ Ondernemers krijgen regelmatig een nieuwsbrief, ‘maar’, zegt Struyck, ‘daar staat in wat de afgelopen weken gebeurd is, niet wat er gaat gebeuren. Zo kun je toch niet ondernemen…’.

Meer nadelen dan voordelen

Het uitstel van de werkzaamheden aan de zeven bruggen noemt Struyck ‘een eerlijke kniebuiging van het bouwbedrijf’. ‘Het voordeel is dat de ondernemers even een adempauze hebben van de bouwactiviteiten. Maar dat weegt niet op tegen de nadelen, vindt Struyck. ‘Je kunt  geen vast personeelsbestand opbouwen als je niet weet wanneer je zaak open of dicht is. En wat betreft de nadeelcompensatie helpt het ook niet dat er een onderbreking is. Er was net een verlaging van het eigen risico van 6% naar 2% van de omzet overeengekomen, op voorwaarde dat er sprake is van twee jaar aaneengesloten overlast. Door de onderbreking kunnen we daar nu geen aanspraak op maken.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Kleine reclame-uitingen

Kleine reclame-uitingen

Ondernemers met kleinere reclame-uitingen worden in 2024 ontzien, na een motie van D66-raadslid Erik Schmit. De tarieven voor reclame-uitingen tot 5m2 worden niet verhoogd of geïndexeerd. Volgens vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Metropool Amsterdam een goede zaak.

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Uitnodiging Netwerkborrel – Maandag 6 november

Wij nodigen je graag uit voor de laatste MKB-Metropool Amsterdam Borrel van dit jaar op maandag 6 november in de Oranjekerk in Amsterdam. We hebben een gevarieerd programma, waarbij je zowel financieel als online impact kan maken!

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Wilder Land is op een bijzondere missie met een bijzonder, divers team

Oprichter Matthijs Westerwoudt: “Het leuke is dat de medewerkers van begin tot eind betrokken zijn bij de totstandkoming van de producten. Zo zien zij ook dat die soms doodnormale (on)kruiden stap voor stap veranderen in mooie en lekkere producten waar een hoop mensen iedere dag van genieten”