Pim Evers is sinds april 2018 voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Amsterdam. Hij is mede-eigenaar van een elftal iconische, bijzondere en fijne horecagelegenheden zoals Hanneke’s Boom, Aloha Bowling & Restaurant, Café Restaurant Nieges, Disco Dolly, Hannekes Boom, Bloemenbar, Hannekes Boot, Oliva Amsterdam, Vergulden Eenhoorn, Cannibale Royale, Café Nieuw Amsterdam en Matter of TASTE. Hoe kijkt hij terug op de samenwerking met Bart Drenth en MKB-Amsterdam in de afgelopen, zeer roerige vier jaar?

“Bart is een energieke gesprekspartner die een breed scala aan activiteiten heeft”, meent Evers. “Onze samenwerking ging met vlagen, maar we konden elkaar altijd goed bereiken. Het is gebleken dat MKB Amsterdam en KHN Amsterdam over veel onderwerpen dezelfde mening hebben. Bart en ik zijn beiden trots op Amsterdam en willen er een betere stad van maken.”

Hoe is het om met Bart samen te werken?

“Hij is een heel dynamisch en gedreven mens, waarmee het makkelijk klikt. Hij heeft het beste voor met de stad en denkt graag groot. Bart is ook gastvrij, het kan zomaar zijn dat je ineens bij hem thuis in zijn keuken cocktails staat te drinken na een gesprek met de burgemeester.”

Op welke samenwerkingen en projecten hebben jullie samen succes behaald?

Evers kijkt met plezier terug op het gezamenlijke idee om Amsterdam als ‘Food Capital’ op de kaart te zetten. “We hebben dit project samen aan de telefoon bedacht. Het doel is om vraag en aanbod van al die fantastische producten uit de regio Amsterdam bij elkaar te brengen. Koop Lokaal! Op het stadhuis zijn ze er breed enthousiast over. Het zal nog vorm moeten krijgen en worden uitgewerkt in het komende jaar, maar het is een plan dat goed is voor zowel horeca als retail ondernemers.”

“Onze verenigingen hebben daarnaast diverse handreikingen opgezet om nieuwe stadsbesturen te inspireren, ze te voorzien van actuele kennis en aanknopingspunten voor korte termijnbeleid. Ik denk dan aan onderwerpen als een nieuw positief verhaal voor Amsterdam; actieve verwelkoming van respectvolle bezoekers; aandacht voor veiligheid en schoonheid; gezonde stadslogistiek; behoud van diversiteit; afstemming tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt; ondersteuning en waardering van ondernemers en plannen voor verduurzaming. Daar weten wij als ondernemers veel van en die informatie delen we graag.”

Tijdens de Covid periode hebben MKB-Amsterdam en KHN Amsterdam flink gestreden voor de ondernemers in de stad, ziet Evers. “We hebben veel successen samen behaald. Deze periode was een mooi voorbeeld hoe de gemeente goed bleek te kunnen luisteren – vaak zelfs wekelijks – naar de inhoudelijk hoogwaardige input van ondernemersverenigingen. En hoe de gemeente omging met onze informatie en daarna transparant terugkoppelde wat daarmee gedaan werd en waarom.”

“MKB-Amsterdam en KHN Amsterdam maken ook deel uit van het Georganiseerd Bedrijfsleven overleg, samen met onder andere. Vereniging Amsterdam City, Veban, Vazo, VNO-NCW en Ondernemersvereniging Weesp. Vanuit dit overleg is regelmatig samen het beleid verbeterd en kennis en visie geformuleerd.”

Op welke vlakken kunnen onze organisaties meer synergie halen uit hun samenwerking?

“Ik denk dat regulier overleg tussen de organisaties en meer aanwezigheid van MKB-Amsterdam bij de gezamenlijke overleggen de synergie in de samenwerking ten goede komt”, ziet Evers. “We zouden onze reacties op en input voor beleid meer samen kunnen uitwerken dan nu het geval is. MKB-Amsterdam kan zich meer mengen, verdiepen en uitspreken in de Centrum discussies en in de discussies over de bezoekerseconomie. We hebben daarin hetzelfde belang. Op dit moment wordt door de gemeente te negatief gesproken over bezoekers aan de stad, dat kan veel beter en daar hebben al onze bedrijven wat aan.”

Evers pleit voor een gezamenlijke lobby op de invoering van een MKB-toets voor nieuwe wetten, regels en ander beleid. Zo kan het gemeentebestuur concreet de druk voor het bedrijfsleven in kaart brengen, voordat regelgeving is uitgewerkt “. De gemeente zou met een panel van ondernemersvertegenwoordigers moeten nagaan of regels werkbaar zijn, of het beoogde resultaat haalbaar is en er geen nieuwe problemen ontstaan. Het doel is regeldruk voor alle MKB-ondernemers zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk te voorkomen. Ik zie dat iets dat de gemeente dit momenteel niet meer na lijkt te streven, terwijl het wel van groot belang is.”

Wat hoop of verwacht je van de samenwerking met MKB-Amsterdam in de toekomst?

“Ik verwacht dat we meer onze krachten bundelen en gezamenlijk informatie aan het stadhuis geven. Daarnaast kunnen we samen beter het belang van ondernemingen voor de stad belichten. Ondernemers zijn even belangrijk als bewoners en bezoekers, vind ik. Alle drie samen maken zij de stad. Als je één van deze drie partijen belangrijker maakt voor je beleid, creëer je een onbalans in de stad/wijk/straat en dat werkt minder goed. Op dit moment creëert de gemeente op vele onderwerpen zo’n onbalans en dat lijkt ze zich niet goed te realiseren.”

De Amsterdamse KHN voorzitter pleit voor oplossingen die mede ontwikkeld zijn vanuit het bedrijfsleven. “Dat is voor mij heel waardevol en ik verwacht de komende tijd veel samenwerking met MKB-Amsterdam op dat gebied. Ondernemers zijn van levensbelang voor wijken en de stad. Werkgevers zijn vaak de verbinders in de buurt, ze geven straten uitstraling en ze zorgen voor sociale controle. Mede dankzij hen kan de stad haar voorzieningenniveau op peil houden.”

Evers verwacht ook dat MKB-Amsterdam en KHN Amsterdam zich inzetten om processen bij de gemeente te dejuridiseren. “De gemeente probeert op dit moment te veel om problemen op te lossen via regels en reglementering. In de praktijk worden partijen zo uit elkaar gedreven en conflicten escaleren. Om weer te verbinden kunnen MKB-Amsterdam en KHN Amsterdam (en andere ondernemersvertegenwoordigingen) samen de gemeente inspireren om nieuwe vormen van bemiddeling tussen bewoners, ondernemers en de gemeente te creëren. Dus geen formele, lange, juridische trajecten die via brieven en de Rechtbank worden behandeld, maar conflictoplossing ‘in de straat’ met een menselijke maat en veel meer snelheid.

Ook ziet Evers kansen om opleidingen en kennis gezamenlijk aan te pakken. “We merken dat bijvoorbeeld hybride leren met het mede door KHN Amsterdam opgezette House of Hospitality in een moderne opleidingsbehoefte voorziet, “Ik denk dat MKB-Amsterdam en KHN Amsterdam dit samen kunnen uitbreiden naar meer opleidingen.”

Wat wil je Bart meegeven voor de toekomst?

Veel succes met je werk buiten de stad; vergeet niet om terug te komen naar Amsterdam 😉


Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onderneemin heeft onlangs de stap gezet naar de regio Metropool Amsterdam. Onze voorzitter Achmed Baâdoud is dan ook heel content dat MKB-Metropool Amsterdam en Onderneemin mediapartner bij elkaar zijn geworden. “Dat sluit heel goed aan bij onze visie om het MKB...

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB MKB-Metropool Amsterdam heeft met grote instemming kennis genomen van het besluit van het GVB om gemotiveerde sollicitanten voor de functie van trambestuurder structureel te gaan helpen om voor de...

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Volgens wethouder Melanie van der Horst is het woord ‘Knip’ voortaan een ‘verboden woord’ en kiest de gemeenteraad ervoor van de Weesperstraat een fijne stadsstraat te maken, met twee maal één rijstrook, bredere fiets- en voetpaden, meer groen en een aantrekkelijkere...

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

MKB-Metropool Amsterdam heeft met instemming kennis genomen van de conclusie van het onderzoeksrapport over de Knip Weesperstraat: de knip Weesperstraat gaat definitief van tafel. Volgens het college was de proef wel geslaagd en heeft deze veel opgeleverd, maar...

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Volgens het concept Programma van Eisen van de Vervoersregio Amsterdam voor het GVB voor de komende jaren moet het openbaar vervoer (OV) in het centrum en de oude stadsdelen verslechteren ten gunste van de nieuwe centra buiten de Ring A10. Een slecht plan, vindt MKB-...