De wattjemoetweten (Watt) campagne over de informatieplicht energiebesparing is sinds eind maart 2019 van start gegaan en loopt nog steeds. Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk ondernemers te informeren over de informatieplicht energiebesparing die sinds 1 juli 2019 van kracht is. We voeren de campagne samen met 56 brancheorganisaties en regionale ondernemersvereniging. Nu de deadline om te voldoen aan de informatieplicht voorbij is, verschuift de focus van de campagne ook meer naar energiebesparing an sich. Dus welke besparingsmogelijkheden hebben ondernemers in bepaalde sectoren en waar moet je bijvoorbeeld op letten als je wilt investeren in LED-verlichting? www.wattjemoetweten.nl

De Informatieplicht Energiebesparing is een uitbreiding van de Wet milieubeheer, die sinds de jaren ’90 van kracht is. In deze wet is vastgelegd dat bedrijven vanaf een bepaald energieverbruik (50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas) maatregelen moeten nemen om energie te besparen. De verplichte maatregelen zijn benoemd in ‘erkende maatregel lijsten’. Op deze lijsten staan alle maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar. De Informatieplicht Energiebesparing houdt in dat deze bedrijven vanaf 1 juli 2019 ook verplicht zijn om de genomen maatregelen te rapporteren in het eLoket van RVO. De Milieudiensten kunnen op afstand de gegevens in de database bekijken en zo bepalen of zij een bedrijf gaan bezoeken en controleren om te zien of een bedrijf ook echt iets gedaan heeft met de Informatie- of energiebesparingsplicht.  https://wattjemoetweten.nl/informatieplicht-energiebesparing/#subsection-watt-is-de-informatieplicht

In heel Nederland hebben 55.000 ondernemingen voldaan aan de Informatieplicht. In de gemeente Amsterdam hebben ongeveer 2000 ondernemingen voldaan aan de informatieplicht. De meeste rapportages zijn afkomstig uit de kantoorbranche, hotels en restaurants en de detailhandel. In de gemeente Amstelveen hebben 209 ondernemers voldaan aan de informatieplicht. De meeste rapportages zijn afkomstig uit de kantoorbranche, detailhandel en bedrijfshallen. Het percentage ondernemers dat aangeeft volledig te hebben voldaan aan alle maatregelen is met 9% lager dan in Amsterdam. In de gemeente Haarlemmermeer hebben 520 ondernemers hebben voldaan aan de informatieplicht. Het percentage ondernemers dat aangeeft volledig te hebben voldaan aan alle maatregelen is met 5 % lager dan in gemeente Amsterdam Amstelveen.  https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/informatieplicht-energiebesparing/bedrijven-en-instellingen/feiten-en-cijfers-informatieplicht

Alle sectoren waar een EML voor is opgesteld dienen de Wet Milieubeheer na te leven. Zie ook https://wattjemoetweten.nl/overzicht-erkende-maatregelenlijsten/. Uit de data die is verzameld blijkt juist dat veel ondernemers al maatregelen hebben genomen om energie te besparen. Desondanks begaat de ondernemer die niet voldoet aan de wet een milieudelict. De milieudienst kan een ondernemer dan een dwangsom opleggen. De hoogte daarvan kan verschillen per ‘zwaarte’ van de achterstand die de ondernemer heeft op het nemen van de verplichte energie besparende maatregelen. De dwangsom krijgt een ondernemer overigens terug zodra hij aan de wettelijke verplichting voldoet.’

We hebben meerdere ondernemers geïnterviewd voor de campagne zie https://wattjemoetweten.nl/nieuws/. Eén van hen is Klaas Fuite van Bakkerij Fuite. Indrukwekkend hoe ze in dit familiebedrijf al geruime tijd bezig zijn met het nemen van energiebesparende maatregelen. In de afgelopen drie jaar hebben ze zelfs  de CO2 footprint van het bedrijf met 30% weten te verminderen. https://wattjemoetweten.nl/2020/03/24/er-komt-ook-nog-een-generatie-na-ons/.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

De verlengde lockdown treft kledingwinkels hard. Zo heeft winkelier Bart De Groot 500.000 euro aan kleren over voor zijn vijf modezaken in Amsterdam. Kleding is een seizoensartikel. Dat betekent dat de wintercollectie die winkeliers hebben moeten inkopen door deze lockdown moet worden afgeschreven. Er is nog geen zicht op het einde van de lockdown. En evenmin is er zicht op een tegemoetkoming in de schade. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Het steunpakket moet beter: onder meer de drempel voor de regelingen omlaag, het plafond van de TVL en de voorraadvergoeding voor winkeliers flink omhoog. Er moet iets gebeuren om het eigen vermogen van ondernemers te stutten, om starters te helpen en zelfstandig ondernemers in de TOZO beter te steunen en zo hebben we meer punten op ons lijstje. De gesprekken zijn nog volop aan de gang.” Voor Bart De Groot kan dit niet snel genoeg gaan. “Door de snelle verspreiding van het virus zullen we voorlopig voorzichtig moeten zijn. Verkopen via de achterdeur zie ik dus niet zitten. Maar daar hoort wel een goede compensatie bij. En dat mag niet te lang meer duren.”

Waarom richt de gemeente zich niet alleen op noodzakelijke werkzaamheden?

Waarom richt de gemeente zich niet alleen op noodzakelijke werkzaamheden?

In de media stond afgelopen week een overzicht van de gemeente Amsterdam met alle wegopbrekingen voor het komende jaar. Vanuit onze leden krijgen we hier reacties op, waaronder van Henk Grifhorst en zijn zoon Michael. Ze zijn eigenaar van ’t schooltje, kindermode. Vader en zoon Grifhorst vragen zich af waarom de gemeente in tijden van coronacrisis de straten gaat herinrichten. Grifhorst: “waarom richt de gemeente zich niet alleen op de noodzakelijke werkzaamheden? Stel de niet noodzakelijke werkzaamheden, negen tot twaalf maanden uit. Nog een ander probleem in Amsterdam zijn de parkeertarieven. Het allerliefste willen we dat de gemeente in Amsterdam de parkeertarieven gaat aanpassen. Door corona maar ook door hoge parkeertarieven komen veel winkels leeg te staan waardoor de buurt ook weer achteruitgaat.” Hoe kijk jij als ondernemer naar dit vraagstuk? Laat het ons weten via Facebook.

Hoe beter het gaat met ons bedrijf, hoe beter het gaat met de Nederlandse natuur

Hoe beter het gaat met ons bedrijf, hoe beter het gaat met de Nederlandse natuur

Volgende week is de uitreiking van de Product van het Jaar 2020 verkiezing. Wie van de acht winnaars van Product van de Maand zal op 21 januari een prijs in de wacht slepen? We vragen aan Daan van Diepen over zijn winnende product in de maand oktober: de Nederlandse kruidenthee van Wilder Land, voorheen Ptthee. Wat heeft het jullie gebracht? Van Diepen: “Het heeft ons een hoop publiciteit opgeleverd wat we ook terug zagen in de verkoop van onze thee. Dat betekent dat we volgend jaar weer meer bloemen en kruiden kunnen gaan inzaaien bij boeren in de regio Amsterdam. Vanaf begin 2021 zijn we over gegaan naar een nieuwe naam: Wilder Land. Je kan alvast een kijkje nemen op www.wilder-land.com hoe het er uit komt te zien. Onze missie is het herstel van Nederlandse biodiversiteit op basis van een businesscase. Hoe beter het gaat met ons bedrijf, hoe beter het gaat met de Nederlandse natuur en de boeren rondom Amsterdam.”

Een kilo drank, column Bert Bos

Een kilo drank, column Bert Bos

Voor wie geen Spaans kent en dat is de meerderheid is de Nederlandse vertaling van Dranquilo: Drank Kilo. Een kilo drank. Het tegengestelde wat met de nieuwe campagne bereikt moet worden. Na ‘Glaasje op laat je rijden’ en de ‘wie is de BOB’ is er nu na dertig jaar notabene ineens een campagne ‘Dranquilo’. Bedacht door staatssecretaris Blokhuis, partijgenoot van Mark Rutte. De partij die toch al bekend staat haar overwinningen te vieren met een goed gevuld glas. Dranquilo, hoe bedenk je het? Dat bereikt maar een klein deel van de Nederlandse bevolking. Weggegooid geld (dat beter naar de horeca had kunne worden geschonken) en dat nog in de peperdure Coronatijd.

Overzicht van alle overheidssteunmaatregelen

Overzicht van alle overheidssteunmaatregelen

Nederland gaat tot en met 19 januari in lockdown misschien wel langer. De impact op het bedrijfsleven is groot. Heb je vragen over de precieze uitwerking van maatregelen? Check de website van MKB-Nederland, hier vind je een overzicht met informatie voor ondernemers van de overheid en brancheorganisaties. Naast een uitgebreide Q&A vind je een overzicht van alle overheidssteunmaatregelen. Klik hier voor de website.

Time-out voor je bedrijf

Time-out voor je bedrijf

De persconferentie van het kabinet is vanavond pas. Intussen weten we uit diverse media dat de lockdown verlengd wordt. Dit zijn zware tijden voor verschillende ondernemers waaronder winkeliers, horecaondernemers en ondernemers uit andere branches. Bevind je je in deze situatie als ondernemer dan is het goed om te weten dat er een regeling bestaat om je bedrijf tijdelijk stop te zetten. Een time-out-arrangement (TOA). In een time-out regeling spreek je met je schuldeisers af elkaar geen pijn te doen. Banken en obligatiehouders eisen hun vordering niet op en schelden soms een deel van je renteverplichtingen kwijt. Als ondernemer beloof je in ruil daarvoor de positie van deze financiële partijen niet te schaden. Zo heb je als ondernemer de tijd om deze crisis door te komen en in de tussentijd orde op zaken te stellen.