Aanstaande donderdag, 21 januari, is de uitreiking van Product van het Jaar. Wie van de acht winnaars van Product van de Maand 2020 wint de Vakjuryprijs? We vragen het Bianca Canjels-Munnik over haar winnende Product van de Maand februari, de Amsterdamse Ui van De Leeuw Zuurwaren. Wat heeft het winnen van de prijs gebracht?
Bianca Canjels-Munnik: “Het heeft ons veel leuke reacties en nieuwe klanten opgeleverd. We staan al 170 jaar waar we nu staan en het blijft heel goed gaan. In 1850 is het familiebedrijf opgericht door overgrootvader Isaac de Leeuw. In die tijd bestonden er nog geen koelkasten. Om voedsel langer houdbaar te maken ging men het voedsel conserveren om langer te bewaren. Isaac ontwikkelde zijn eigen speciale geheime smaak in het conserveren en trok met zijn kar langs de huizen. De Amsterdamse ui was toen al een begrip. Door het drukke verkeer besloot Isaac ook een winkel te openen aan de Vrijheidslaan 78 in Amsterdam. Daarna nam zijn zoon en later de kleinkinderen de zaak over. Achterkleinkind Fred de Leeuw en zijn vrouw Monique zijn nu verantwoordelijk voor de productie c.q. inlegging. Ik run sinds 2018 de winkel op de Vrijheidslaan, waar ik het versproduct verkoop, en deze winkel is drie dagen per week geopend, donderdag, vrijdag en zondag. De geconserveerde lijn van de Amsterdamse ui ligt bij de detailhandel door het hele land van Groningen tot Limburg en draagt het zo het Amsterdamse product uit.”
“Wij hopen de vakjuryprijs te winnen omdat het gebruik van verse producten in combinatie met een uniek en geheim verwerkingsproces aan de basis staan van het succes van de Amsterdamse ui. Dit recept is door de familie de Leeuw zelf ontwikkeld en wordt heerlijk gevonden door mensen uit de stad en ver daarbuiten. Ons streven is om dit ambachtelijk product nog generaties lang te blijven voortzetten.”
Op vrijdag 22 januari is de uitreiking van Product van het Jaar op MKB TV te zien.