Twee kwartalen

Sommige ondernemers dreigen tussen wal en schip te vallen bij de regeling TVL voor de tegemoetkoming vaste lasten. De timing van de lockdown is niet alleen beroerd omdat die de traditioneel drukste horeca- en winkelweken van het jaar treft. De vijf weken van sluiting beslaan ook nog eens twee kwartalen. Daardoor bestaat het risico dat ondernemers zowel in het laatste kwartaal van 2020 als in het eerste kwartaal van 2021 net niet aan de dertig procent omzetverlies komen, en dus geen aanspraak kunnen maken op de TVL. Terwijl er wel een ongelooflijke hap uit hun omzet wordt genomen. Dat kan en mag niet gebeuren. Daarover praat MKB-Nederland verder met het kabinet. En ook de komende tijd blijven we goed in de gaten houden wat er in de diverse sectoren gebeurt en wat er nodig is.

Solidariteit

De lockdown ging ook nog eens gepaard met veel onduidelijkheid. Grootwinkelbedrijven die, zich beroepend op de samenstelling van hun assortiment, toch de deuren openden, zetten kwaad bloed, ook bij de politiek. Misschien kun je het die bedrijven op zich niet eens kwalijk nemen dat zij binnen de grenzen van de regels naar mogelijkheden zoeken om toch te kunnen verkopen. Solidair naar al die andere (kleinere) winkeliers die dicht moeten, is het allerminst. Het is evenmin solidair als je de mazzel hebt wel open te mogen en dan gaat uitbreiden of stunten met producten die je gesloten buurman of – vrouw normaal verkoopt. Dat kun je niet maken. Ik roep bedrijven op dat ook echt niet te doen.
Het had niet mogen gebeuren, dat de regels kennelijk ruimte lieten voor interpretatie.  Het had vanaf het eerste moment glashelder moeten zijn wat wel en niet open mocht. Dat had in elk geval veel commotie gescheeld.

Wij hebben naar aanleiding van de nieuwe lockdown alle relevante vragen en antwoorden op onze website op een rijtje gezet. Zie https://www.mkb.nl/coronamaatregelen/vragen-en-antwoorden

Perspectief

Voor het nieuwe jaar is onze focus gericht op het creëren van perspectief. We hebben er bij het kabinet op aangedrongen dat de eerder aangekondigde pilots in januari – onder meer in de evenementenbranche – gewoon doorgaan. En die gaan ook door. We moeten de komende tijd optimaal benutten om ons voor te bereiden op de periode ná 19 januari. Want wat gebeurt er straks als het aantal besmettingen is teruggelopen? Wat mag er dan weer open en hoe voorkomen we dan, in de piek van het griepseizoen, dat het niet razendsnel wéér de verkeerde kant op gaat?

Dat kan alleen met testen. Alleen met veel meer en breder testen kunnen we het virus onder controle houden terwijl er wel weer (veel) meer mogelijk is. De capaciteit is er. Het is een betere aanpak dan steeds teruggrijpen op het sluiten van de economie. Dat houdt de economie noch de samenleving immers vol. Het zou de nekslag zijn voor veel ondernemers in onze achterban. Tot het moment dat de meeste Nederlanders zijn gevaccineerd, is het testen, testen en nog eens testen. Met een negatieve test wel naar de bioscoop, een concert of de kroeg kunnen. Ik hoop dat het snel die kant op gaat.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Hans de Boer is altijd een middenstander gebleven

Hans de Boer is altijd een middenstander gebleven

Hans de Boer (66) is overleden. Het bestuur en de medewerkers van MKB-Amsterdam zijn geschokt en verdrietig over zijn plotselinge overlijden. Slechts vier maanden nadat hij afscheid nam als voorzitter van VNO-NCW. Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam: “Hans de Boer was natuurlijk ook voorzitter van MKB-Nederland en hij is in zijn hart altijd middenstander gebleven. Het afgelopen jaar was hij samen met Jacco Vonhof keihard aan de slag in de covid crisis. Iedere ondernemer mag hem dankbaar zijn voor die tomeloze inzet. Ik zal zijn gevatheid en humor erg missen.” Bert Bos, vice-voorzitter MKB-Amsterdam: “Het overlijden van Hans de Boer is een verlies voor ondernemend Nederland. We herinneren ons zijn oprechtheid en drive. Ook zijn unieke taalgebruik en moed. Hans ging niets uit de weg om voor de belangen van de ondernemers op te komen. Daarvoor ging hij door het vuur en was een voorbeeld voor velen. Veel sterkte voor zijn vrouw en naasten in deze zo onverwachte situatie.”

Stel parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij

Stel parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij

Vorige week in MKB Mail spraken Henk Grifhorst en zijn zoon Michael zich uit over de plannen van de gemeente Amsterdam. Vader en zoon Grifhorst vroegen zich af waarom de gemeente in tijden van coronacrisis de straten gaat herinrichten. En waarom de parkeertarieven niet worden aangepast. Guido Frankfurther, vice-voorzitter MKB-Amsterdam, kan zich de frustratie goed voorstellen: “Bereikbaarheid is voor winkels van levensbelang, maar het valt moeilijk in te schatten of een werk aan de weg ‘noodzakelijk’ is of niet. Als een riolering onder de weg tijdig vervangen moet worden, omdat er anders kans is dat hij gaat breken, hoe spoedeisend is dat werk dan? Aan de andere kant: als we de wegopbrekingen nu plannen, ligt de weg er straks weer aantrekkelijk bij, als Corona verslagen is. Een mooi ingerichte openbare ruimte trekt klanten”. Wat betreft de hoge parkeertarieven is Frankfurther het eens: “In deze tijden van Corona zijn er veel lege parkeerplaatsen in de stad en is er alle reden om de parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij te stellen.”
(foto Muntplein afgelopen zondag om 12.30 uur)

Wat is er Amsterdamser dan de Amsterdamse ui?

Wat is er Amsterdamser dan de Amsterdamse ui?

Aanstaande donderdag 21 januari is de uitreiking van de Product van het Jaar 2020 verkiezing. Wie van de acht winnaars van Product van de Maand wint de Vakjuryprijs? Bianca Canjels-Munnik over haar winnende product in de maand februari: de Amsterdamse ui van De Leeuw Zuurwaren: “We staan al 170 jaar waar we nu staan en het blijft heel goed gaan. In 1850 is het familiebedrijf opgericht door overgrootvader Isaac de Leeuw. In die tijd bestonden er nog geen koelkasten. Om voedsel langer houdbaar te maken ging men het voedsel conserveren om langer te bewaren. Isaac ontwikkelde zijn eigen speciale geheime smaak in het conserveren en trok met zijn kar langs de huizen. De Amsterdamse ui was toen al een begrip. De winkel aan de Vrijheidslaan 78 is drie dagen per week geopend, donderdag, vrijdag en zondag. Inmiddels ligt het product in de schappen van Groningen tot Limburg en draagt het zo het Amsterdamse product uit.” Vrijdag 22 januari is de uitreiking van Product van het Jaar op MKB TV te zien.

Anderhalve meter maatregel subsidie

Anderhalve meter maatregel subsidie

Ben je ondernemer in de gemeente Amstelveen? Weet dat er corona steunpakket is voor mkb’ers. Het pakket is aanvullend op alle rijksregelingen en bestaat op dit moment uit: de MKB Noodlening, uitstel van betaling van belastingen, ondersteuning vanuit het Ondernemersloket, etc. Wethouder Gordon start binnenkort met de MKB anderhalve meter maatregel subsidieregeling. Deze subsidieregeling is een tegemoetkoming voor gemaakte kosten voor aanpassingen gerelateerd aan covid 19 maatregelen. Binnenkort, vanaf 20 januari 2021, kan de subsidie worden aangevraagd. De Gemeente Amstelveen is, voor zover bekend, de eerste gemeente in Nederland met een dergelijke subsidieregeling voor haar ondernemers.

MKB-Amsterdam zoekt student-bestuurders

MKB-Amsterdam zoekt student-bestuurders

Wil jij je inzetten voor ondernemers in de regio Amsterdam? MKB-Amsterdam zoekt student-bestuurders. Of ben je al afgestudeerd en heb je interesse in één dag per week werken voor MKB-Amsterdam, reageer dan ook. Jouw rol is onze boodschappen over te brengen op ondernemers, bestuurders, politici en pers. Daarvoor gebruiken we de kanalen MKB TV, MKB Mail en sociale media. Je maakt ook deel uit van het algemeen bestuur van MKB-Amsterdam. Daarin beslis je mee over waar MKB-Amsterdam zich de komende tijd voor gaat inzetten en welke standpunten we daarbij gaan innemen. In deze rol kun je leren hoe je maximale invloed uitoefent via (sociale) media. Je ziet van heel dichtbij waar veel ondernemers mee te maken hebben. En je kunt ondernemers helpen door hun vragen en wensen onder de aandacht te brengen. Zo maak je het verschil.

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

De verlengde lockdown treft kledingwinkels hard. Zo heeft winkelier Bart De Groot 500.000 euro aan kleren over voor zijn vijf modezaken in Amsterdam. Kleding is een seizoensartikel. Dat betekent dat de wintercollectie die winkeliers hebben moeten inkopen door deze lockdown moet worden afgeschreven. Er is nog geen zicht op het einde van de lockdown. En evenmin is er zicht op een tegemoetkoming in de schade. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Het steunpakket moet beter: onder meer de drempel voor de regelingen omlaag, het plafond van de TVL en de voorraadvergoeding voor winkeliers flink omhoog. Er moet iets gebeuren om het eigen vermogen van ondernemers te stutten, om starters te helpen en zelfstandig ondernemers in de TOZO beter te steunen en zo hebben we meer punten op ons lijstje. De gesprekken zijn nog volop aan de gang.” Voor Bart De Groot kan dit niet snel genoeg gaan. “Door de snelle verspreiding van het virus zullen we voorlopig voorzichtig moeten zijn. Verkopen via de achterdeur zie ik dus niet zitten. Maar daar hoort wel een goede compensatie bij. En dat mag niet te lang meer duren.”