De Metropoolregio Amsterdam kreeg deze week te maken met meerdere gevallen van phishing. Zo verstuurde een partner van MKB-Amsterdam na een hack verschillende e-mailberichten met een zogenaamde ‘kopie betaling’ in de bijlage. Het bedrijf kreeg in de loop van donderdagochtend meerdere meldingen van phishing vanuit zijn account.

Wie op de bijlage van de mail klikte, kreeg het verzoek om in te loggen met zijn of haar Microsoft-account. Het advies luidt uiteraard om de bijlage te negeren, maar een onbewaakt moment zit bij veel mensen nog altijd in een klein hoekje. Meerdere vergelijkbare berichten doen momenteel de ronde, veelal afkomstig van een onbekende afzender.

Fraudehelpdesk

Ook de Fraudehelpdesk ontving zeker vijfduizend meldingen van mensen die een nepmail ontvingen van het Dutch Supreme Court – de Hoge Raad der Nederlanden. De oplichters zijn in dit geval uit op de persoons- en bankgegevens van kwetsbare mensen, waarschuwt de Fraudehelpdesk. Wie het telefoontje vanuit een Nederlands nummer opneemt hoort een Engels bandje, met diverse ingesproken teksten.

Gedupeerden kunnen verschillende meldingen krijgen. De één krijgt te horen dat zijn burgerservicenummer (BSN) wordt misbruikt, de ander dat er een arrestatiebevel tegen hem of haar loopt of dat hij of zij verdacht wordt van criminele activiteiten. Daarna volgt het verzoek om een 1 in te toetsen. Wie dat doet krijgt een oplichter aan de lijn. Deze zogenaamde agent vraagt je om je identiteit te verifiëren met je persoonlijke gegevens. Vervolgens krijg je het advies om je geld veilig op een specifiek rekeningnummer te parkeren vanwege problemen met je bankrekening.

Digitale veiligheid

Digitaal ondernemerschap is ook in de Metropoolregio Amsterdam aan een onstuitbare opmars bezig. Maar daarmee groeien ook de kansen voor cybercriminelen. Bij de kick-off van het DIgitaliseringsoffensief kwam in de sessie Digitale Veiligheid onder meer aan de orde waar je terecht kunt met je vragen. Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de Nationale Politie, verzorgde een deel van de sessie. Eerder bespraken we hier vijf van zijn concrete tips om als ondernemer voldoende op scherp te staan.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De visie van een glazenwasser

De visie van een glazenwasser

Gisteren sprak voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland de economielezing van Elsevier Weekblad uit. Vonhof roept de samenleving en de politiek op om de mens achter de ondernemer te blijven zien.

Data helpen jou om beter te ondernemen

Data helpen jou om beter te ondernemen

Hoe? Daar kom je achter tijdens de webinar Business Intelligence voor het MKB op 20 december. Kees van Montfort: ‘Data zoals omzet, kosten, product- en dienstengegevens zijn een belangrijke tool bij het maken van betere beslissingen.’ Meld je snel gratis aan!

‘Veiligheidsbewustzijn tussen de oren’

‘Veiligheidsbewustzijn tussen de oren’

‘Het is belangrijk dat mensen leren elkaar aan te spreken en ervoor te zorgen dat iedereen aan het eind van de dag veilig naar huis gaat,’ zegt businessmanager Jeroen den Otter van VCANederland.

‘Overheid cruciaal bij financieringsmogelijkheden’

‘Overheid cruciaal bij financieringsmogelijkheden’

Het midden- en kleinbedrijf moet makkelijker toegang krijgen tot de financieringsmarkt, vinden belangenorganisaties als MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland (ONL). Ze zeiden dat in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

Uitbreiding steunpakket ‘avondlockdown’

Uitbreiding steunpakket ‘avondlockdown’

Het nieuwe steunpakket om ondernemers door de avondlockdown te loodsen bestaat onder meer uit een verlenging van het bijzonder uitstel van de Belastingdienst en een hogere vergoeding van de vaste lasten via TVL.

Nieuwe strategie zorgt voor omzetstijging

Nieuwe strategie zorgt voor omzetstijging

Eefje Jonker oprichter van Stay Future proof: ‘’Als je de sfeer en aanpak van een familiebedrijf wilt handhaven terwijl je groeit en innoveert is het belangrijk om iedereen binnen het bedrijf te verbinden en onderdeel te maken van het proces.”