De Metropoolregio Amsterdam kreeg deze week te maken met meerdere gevallen van phishing. Zo verstuurde een partner van MKB-Amsterdam na een hack verschillende e-mailberichten met een zogenaamde ‘kopie betaling’ in de bijlage. Het bedrijf kreeg in de loop van donderdagochtend meerdere meldingen van phishing vanuit zijn account.

Wie op de bijlage van de mail klikte, kreeg het verzoek om in te loggen met zijn of haar Microsoft-account. Het advies luidt uiteraard om de bijlage te negeren, maar een onbewaakt moment zit bij veel mensen nog altijd in een klein hoekje. Meerdere vergelijkbare berichten doen momenteel de ronde, veelal afkomstig van een onbekende afzender.

Fraudehelpdesk

Ook de Fraudehelpdesk ontving zeker vijfduizend meldingen van mensen die een nepmail ontvingen van het Dutch Supreme Court – de Hoge Raad der Nederlanden. De oplichters zijn in dit geval uit op de persoons- en bankgegevens van kwetsbare mensen, waarschuwt de Fraudehelpdesk. Wie het telefoontje vanuit een Nederlands nummer opneemt hoort een Engels bandje, met diverse ingesproken teksten.

Gedupeerden kunnen verschillende meldingen krijgen. De één krijgt te horen dat zijn burgerservicenummer (BSN) wordt misbruikt, de ander dat er een arrestatiebevel tegen hem of haar loopt of dat hij of zij verdacht wordt van criminele activiteiten. Daarna volgt het verzoek om een 1 in te toetsen. Wie dat doet krijgt een oplichter aan de lijn. Deze zogenaamde agent vraagt je om je identiteit te verifiëren met je persoonlijke gegevens. Vervolgens krijg je het advies om je geld veilig op een specifiek rekeningnummer te parkeren vanwege problemen met je bankrekening.

Digitale veiligheid

Digitaal ondernemerschap is ook in de Metropoolregio Amsterdam aan een onstuitbare opmars bezig. Maar daarmee groeien ook de kansen voor cybercriminelen. Bij de kick-off van het DIgitaliseringsoffensief kwam in de sessie Digitale Veiligheid onder meer aan de orde waar je terecht kunt met je vragen. Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de Nationale Politie, verzorgde een deel van de sessie. Eerder bespraken we hier vijf van zijn concrete tips om als ondernemer voldoende op scherp te staan.