MKB-Amsterdam vreest een faillissementsgolf van winkels nu de problemen zich opstapelen en de financiële buffers opraken. Dat zei bestuurslid Pien Thate afgelopen week tegen AT5 en NH Nieuws. Volgens Thate is dat problematisch voor het straatbeeld. Daarmee doelt ze niet alleen op leegstaande winkelpanden: “Alles wat je ziet in de stad, denk aan lichtjes en schone straten, daar betalen winkeleigenaren aan mee.”

“Het is klap op klap wat er nu gebeurt”, zegt Thate tegen de nieuwszenders. Ze doelt onder meer op de coronacrisis waarin veel winkels inkomsten misliepen en veel klanten overgingen op online winkelen. Nu komen ondernemers terecht in nieuwe problemen zoals de grote personeelstekorten en torenhoge energiekosten en inflatie.

Er is nog altijd behoefte aan fysieke winkels volgens Thate, bijvoorbeeld omdat ze bepalend zijn voor het straatbeeld. Ook benoemt ze dat winkels ook vanwege persoonlijk contact met bijvoorbeeld een verkoper een grote sociale rol spelen. Het is dus zaak dat we winkeliers beschermen en behouden.

Thate sprak eerder met minister Adriaansens (Economische Zaken) over de zorgelijke situatie waarin ondernemers verkeren. “Ook heb ik haar uitgelegd dat veel ondernemers de compensatiegrens van minimaal 12,5 procent (percentage energiekosten van de omzet, red.) niet halen. Zij vond dit een zorgwekkend geluid en heeft mij gevraagd of ik voorbeelden kan aanleveren.”

Deel jouw verhaal met MKB-Amsterdam

Ben jij winkelier en dreig je kopje onder te gaan met je bedrijf? MKB-Amsterdam komt heel graag met je in contact. Als we ook jouw verhaal aan de minister kunnen voorleggen zetten we een belangrijke stap richting de oplossing. Deel je verhaal en mail ons op info@mkb-amsterdam.nl.

Bekijk hier het interview met MKB-Amsterdam bestuurslid Pien Thate op AT5

Bekijk hier het interview met MKB-Amsterdam bestuurslide Pien Thate op NH Nieuws

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat: ‘Wij zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren. Maar bij het verdwijnen van de blauwe parkeerzone gaan bewoners met een parkeerontheffing op deze plekken staan.’ Guido Frankfurther: ‘Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied.’ De commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad bespreekt donderdag de kwestie.

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Bedrijven in Amstelveen die nog niet voldoen aan de energielabel C hebben en brief gekregen om binnen twaalf weken een verbeterplan aan te leveren. Wethouder Floor Gordon: ‘Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.’

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

Bij Internationaal zaken doen komen niet alleen prijs en kwaliteit in de onderhandelingen ter sprake, maar steeds vaker ook meerdere SDG doelen. Erik de Boer, directeur MKB TRADE OFFICE: ‘Vrijdag 8 september hebben we een unieke internationale bijeenkomst voor ondernemers die importeren en exporteren of die de mogelijkheden voor import en export onderzoeken. Meld je snel aan!

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!