Nader onderzoek betalingsgedrag gemeente Amsterdam

Betalingstermijnen en betalingsachterstanden tussen bedrijven en de gemeente Amsterdam staat hoog op de agenda van MKB-Amsterdam. Het snel betalen van facturen is goed voor de Amsterdamse economie in het algemeen en voor MKB-bedrijven in het bijzonder. Bedrijven hebben werkkapitaal en een goede liquide positie nodig om te kunnen functioneren.

MKB-Nederland onderzoekt sinds 2009 het betaalgedrag van lokale overheden. Gemeenten moeten zich bewust zijn van het belang om hun rekeningen zo snel mogelijk, in elk geval binnen de wettelijke termijn van 30 dagen, te betalen. Hoewel een toenemend aantal gemeenten dat streefgetal haalt, constateert MKB-Amsterdam dat de gemeente Amsterdam het probleem nog altijd niet serieus neemt. Amsterdam betaalt maar 67% van haar facturen op tijd en de gemiddelde betalingstermijn ligt boven de wettelijk termijn; op 32 dagen*!

Winst
Werkkapitaal, geld in kas, is steeds moeilijker te financieren. Iedere dag dat een rekening sneller wordt betaald is direct winst voor een bedrijf. De gemeente kan ondernemers echt helpen met het op peil houden van de liquiditeit van een onderneming als ze op tijd de facturen voldoen.

Boete
Op grond van de wet mogen ondernemers te laat betalende overheden een boete en wettelijke rente in rekening brengen. De meesten zullen dat echter nooit doen, omdat ze de relatie met een grote klant – en dat is de gemeente vaak – niet op het spel willen zetten. Lokale overheden hebben ten opzichte van mkb-bedrijven dus een ‘machtspositie’ die ze niet zouden mogen misbruiken door hun rekeningen te laat te betalen. Wat dat betreft zouden ze een voorbeeld moeten nemen aan de Rijksoverheid. Die betaalt vrijwel alle facturen op tijd.

*Bron: www.snellerbetalen.nl

Vraag van de maand
Ervaar jij  ook betalingsproblemen vanuit de gemeente Amsterdam?

Nee, de gemeente betaalt mij altijd keurig op tijd

Ja, de gemeente betaalt mij structureel te laat > 30 dagen

Ja en nee, de gemeente betaalt soms wel en soms niet op tijd

 

De betalingstermijn die de gemeente bij mij aanhoudt ligt tussen de:

1 – 15 dagen

16 – 30 dagen

30 – 60 dagen

> 60 dagen

Stem

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wat moet een bedrijf doen om een MBO-stagiair in dienst te kunnen nemen? Daarover spraken we met Jan Willem Mans, manager van de regio Noord-Holland voor SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven: ‘’We bieden maatwerk om ervoor te zorgen dat bedrijven goede erkende leerbedrijven worden.’’

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

MKB Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Vrijhaven Zwier in Vinkeveen.

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Om de nasleep van Brexit én corona het hoofd te bieden wil Nick Rosman in zijn woonplaats Uithoorn een transporthub opzetten. Met hulp van de gemeente hoopt hij er hét servicepunt voor postpakketten te kunnen opstarten en uitbreiden en zo de schade die hij als zzp’er leed achter zich te kunnen laten.

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

In verband met het oplopend aantal besmettingen is besloten om de Groeiborrel van de maand juli niet door te laten gaan. Dat betekent ook dat de uitslag van de winnaar van het Product van de Maand even op zich laat wachten. Na de zomerstop aankomende maand zijn we terug op donderdag 16 september vanaf 15.30 uur met de kick-off van het Digitaliseringsoffensief. Save the date!

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

MKB-Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Stadsstrand de Hallen in Amsterdam-West.