Een app die vraag en aanbod op de ‘parkeermarkt’ op elkaar afstemt: met die missie gingen drie Maastrichtse studievrienden in 2017 aan de slag. Anders dan de reguliere parkeerapps moest Vicky alle beschikbare parkeerplekken in bedrijfspanden en hotels tonen. En in de meeste gevallen goedkoper dan straatparkeerplekken, zegt Pieter Groot, één van de drie oprichters. Vorig jaar wilde Vicky al live gaan, maar corona gooide roet in het eten. Zeker toen de overheid mensen stimuleerde vooral zoveel mogelijk thuis te blijven.

De aanleiding was even simpel als willekeurig: in 2008 trokken de drie studiematen van Maastricht naar Amsterdam, waar ze onmiddellijk werden geconfronteerd met één van de grootste nadelen van ‘de grote stad’: het chronische gebrek aan beschikbare parkeerplekken, zegt Groot. ‘We moesten zeker vier rondjes rijden voor we eindelijk een parkeerplek vonden. Toen dachten we: waarom is er geen app die beschikbare parkeerplekken toont?’

Keuze maken, plek kiezen
De app voorziet, zo zegt Groot, in ‘de hele reis’: ‘Je kunt van tevoren je plek reserveren en je daarnaartoe laten navigeren. ‘Wij bieden het beste reisadvies, inclusief verder vervoer in de stad, bijvoorbeeld met een Uber, of via een looproute. Het is belangrijk dat mensen vooraf hun keuze kunnen maken en een plek kunnen kiezen, desnoods iets buiten het centrum, die zo dicht mogelijk bij de eindbestemming is.’

Cruciaal is dat mensen alle informatie in één oogopslag kunnen vinden, met name de tarieven en de reistijden. De partners waar Vicky mee samenwerkt, hotels en bedrijven, krijgen een adviesprijs. ‘Alle prijzen zijn een stuk lager dan bij straatparkeren, ook de high class-parkeerplekken. We hebben zelfs locaties die 2 à 3 euro per uur goedkoper zijn én plekken met een 24 uur-tarief. Op sommige locaties is dat heel aantrekkelijk en loont het al snel om je auto er 24 uur te parkeren.’

Mobiliteitsstromen
Een prettig bijeffect is bovendien dat de mobiliteitsstromen veel efficiënter worden ingericht, zegt Groot. ‘Mensen hoeven niet meer zoekend rond te rijden. ‘Binnen vier klicks kunnen mensen hun reservering maken, waardoor het ook voor ouderen heel handig werkt; na één keer hebben ze het vaak al door. We bieden ook abonnementen aan voor recurring verkeer op locatie. Dan hoef je ook niet meer na te denken over een reservering – ideaal voor bijvoorbeeld bouwvakkers.’

Is Vicky Parkeerapp volgens jou het product van de maand april? Breng nu je stem uit!

Wil je alle genomineerden van Product van de Maand zien? Klik dan hier.

Stemmen kan tot maandag 19 april 13.00 uur.