MKB-Nederland voorman Jacco Vonhof voorziet een zware recessie, nu de politieke problemen in het land zich opstapelen. ”Wie had vooraf kunnen bedenken dat we in deze clusterfuck terecht zouden komen?”, zegt hij tegen de Telegraaf, doelend op onder andere de inflatie, stikstofcrisis, krapte op de arbeidsmarkt en gastekorten. De rekening van die problemen komt teveel bij ondernemers terecht, vindt hij. ”Stop daarmee. Het trapt alle lucht uit het mkb.”

Vonhof benoemt dat de overheid budgettaire gaten teveel zou dichten door geld te verhalen op ondernemers in het land. Hij noemt dat ”de verkeerde keuze” en zegt zich zorgen te maken over het ondernemersklimaat in het land. Ondernemers zijn volgens hem namelijk de dupe van zogenoemd jojobeleid van het kabinet: het oplossen incidentele situaties of problemen waarbij steeds de ondernemers worden aangesproken. ”Het kabinet moet ondernemers duidelijk maken waar ze aan toe zijn.”

Niet alleen maar brandjes blussen

Hij erkent ook dat de overheid voor een pittige taak staat. ”Het is met zulke complexe problemen ook moeilijk om vooruit te kijken, maar toch kunnen we niet alleen maar brandjes blussen, en al helemaal niet steeds de rekening bij ondernemers laten vallen. Er is dus een langetermijnvisie en daarbij horend beleid nodig om het ondernemersklimaat te sparen.

Oplossing

Wat is dan de oplossing? Vonhof: ”De koopkracht stutten zonder dat we elkaar structureel klemzetten. Ik denk dat het goed is dat we tot een koopkrachtakkoord of sociaal akkoord komen.” Ook benoemt hij een onbelaste vergoeding voor ondernemers die worden geconfronteerd met een hoge energierekening tot een belangrijk middel om ondernemers te beschermen.

”De bereidheid om tot afspraken te komen is er bij alle partijen inmiddels wel”, besluit Vonhof. Of dat ook gaat lukken zien we in augustus: dan vinden de onderhandelingen plaats.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.