MKB-Nederland voorman Jacco Vonhof voorziet een zware recessie, nu de politieke problemen in het land zich opstapelen. ”Wie had vooraf kunnen bedenken dat we in deze clusterfuck terecht zouden komen?”, zegt hij tegen de Telegraaf, doelend op onder andere de inflatie, stikstofcrisis, krapte op de arbeidsmarkt en gastekorten. De rekening van die problemen komt teveel bij ondernemers terecht, vindt hij. ”Stop daarmee. Het trapt alle lucht uit het mkb.”

Vonhof benoemt dat de overheid budgettaire gaten teveel zou dichten door geld te verhalen op ondernemers in het land. Hij noemt dat ”de verkeerde keuze” en zegt zich zorgen te maken over het ondernemersklimaat in het land. Ondernemers zijn volgens hem namelijk de dupe van zogenoemd jojobeleid van het kabinet: het oplossen incidentele situaties of problemen waarbij steeds de ondernemers worden aangesproken. ”Het kabinet moet ondernemers duidelijk maken waar ze aan toe zijn.”

Niet alleen maar brandjes blussen

Hij erkent ook dat de overheid voor een pittige taak staat. ”Het is met zulke complexe problemen ook moeilijk om vooruit te kijken, maar toch kunnen we niet alleen maar brandjes blussen, en al helemaal niet steeds de rekening bij ondernemers laten vallen. Er is dus een langetermijnvisie en daarbij horend beleid nodig om het ondernemersklimaat te sparen.

Oplossing

Wat is dan de oplossing? Vonhof: ”De koopkracht stutten zonder dat we elkaar structureel klemzetten. Ik denk dat het goed is dat we tot een koopkrachtakkoord of sociaal akkoord komen.” Ook benoemt hij een onbelaste vergoeding voor ondernemers die worden geconfronteerd met een hoge energierekening tot een belangrijk middel om ondernemers te beschermen.

”De bereidheid om tot afspraken te komen is er bij alle partijen inmiddels wel”, besluit Vonhof. Of dat ook gaat lukken zien we in augustus: dan vinden de onderhandelingen plaats.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam: “Deze energiecrisis kan veel mkb bedrijven de kop kosten. Daarom is het goed dat de gemeente met een steunfonds komt. Er zijn maatregelen nodig om bedrijven nu door de crisis te loodsen. En we moeten versneld inzetten op besparing van energie. Daarin werkt MKB-Amsterdam graag samen met de gemeente.”

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

De knip op de Weesperstraat is al jarenlang onderwerp van discussie. MKB-Amsterdam is net als een meerderheid in de raad tegen de knip en pleit tegen de uitvoering van een duur proefproject. Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) zegde de raad gisteren toe de discussie over de uitkomsten van het lopende verkeersonderzoek af te wachten tot komend voorjaar. ‘De raad kan dan desgewenst opdracht geven voor een eventuele proef.’

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Hoe ga je om met de energiecrisis? Wat staat er nou in de Miljoennota? Gaat de gemeente Amsterdam ons helpen? Op maandag 3 oktober staan de deuren van de Oranjekerk weer open voor de maandelijkse Groeiborrel. Hét moment om bij te praten met mensen die dezelfde vragen hebben.

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Je kunt nog stemmen op de vijf producten die genomineerd zijn voor Product van de Maand. Joël Dori van StartUp Amsterdam: ‘Impact ondernemers kunnen ons helpen lastige vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, mobiliteit en voedselverspilling op te lossen. De genomineerde bedrijven zijn hiervan een prachtig voorbeeld.’

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Het is Prinsjesdag en uit de Miljoenennota blijkt dat het mkb op weinig steun van de regering kan rekenen. Terwijl veel ondernemers het zwaar hebben. MKB-Amsterdam is in gesprek met de gemeente Amsterdam voor meer steun aan het lokale mkb. Deel met ons wat jij als ondernemer nodig hebt om deze crisis te overleven!