Op mede-initiatief van MKB-Amsterdam gingen ondernemers gisteren in het kantoor van Adyen aan het Rokin om tafel met de ombudsman van de Metropool Amsterdam. Tijdens dat gesprek werden de ervaringen en behoeftes rondom de nadeelcompensatie onder de aandacht van de ombudsman (en dus van de gemeente) gebracht.

In Amsterdam wordt voortdurend gewerkt aan de verbetering of herstel van de openbare ruimte. Denk aan kadeherstel, herinrichtingen en reparaties aan het wegdek. Allemaal zaken die onontkoombaar zijn, maar wel erg vervelend als het de bereikbaarheid van jouw bedrijf moeilijk of zelfs onmogelijk maakt. Stel je eens voor dat je als horecaondernemer geen terras buiten kunt neerzetten? Dat leidt tot omzetverlies en daarom is het mogelijk om nadeelcompensatie aan te vragen. Dat kan bij het Bureau Nadeelcompensatie van de gemeente Amsterdam.

De praktijk laat zien dat veel ondernemers de weg naar dat bureau nog niet altijd even goed kunnen vinden. Ondernemers die dat wel is gelukt en die een claim hebben ingediend zijn niet onverdeeld positief over hun ervaringen. Zo komt er behoorlijk wat administratiewerk bij kijken, kost het ondernemers wel 300 euro om hun aanvraag überhaupt in behandeling te laten nemen en duurt het soms tot wel 12 tot 18 maanden tot ondernemers een voorschot van de gemeente ontvangen. ”Ondernemers hebben vaak geen tijd om zo lang te wachten”, stelt MKB-Amsterdam vicevoorzitter Guido Frankfurther.

Procesversneller

En daarom moet het beter, zo hebben ombudsman van Metropool Amsterdam Munish Ramlal, het Bureau Nadeelcompensatie van de gemeente en MKB-Amsterdam tijdens het gesprek geconcludeerd. Frankfurther is blij met de voorlopige uitkomsten van het gesprek: “De aanwezigheid van ombudsman Munish Ramlal lijkt als een procesversneller te werken en op zijn voorstel komt er nu mogelijk zelfs een filmpje over hoe het aanvragen van nadeelcompensatie werkt.” Ook zijn er positieve woorden over het Bureau Nadeelcompensatie, dat tijdens het gesprek aangaf bereid te zijn om vroegtijdig met de ondernemer in gesprek te gaan, om zo het aanvragen van compensatie laagdrempeliger te maken. Frankfurther: “Zo kan vermeden worden dat de ondernemer op onnodige aanvraagkosten wordt gejaagd en dat maakt het proces laagdrempeliger.”

De komende tijd kijkt MKB-Amsterdam in samenwerking met de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland naar de communicatie van het schadebureau om ervoor te zorgen dat het bureau beter bereikbaar wordt voor ondernemers. Binnenkort lees je meer over de kwestie rondom de nadeelcompensatie in de nieuwsbrief van MKB-Amsterdam.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Hulp bedrijfsleven nodig bij grote transities’

‘Hulp bedrijfsleven nodig bij grote transities’

De Amsterdams economie groeit, maar de verdeling van de brede welvaart loopt achter. Om het welzijn van de Amsterdammers te bevorderen zijn grote transities nodig. Op de bijeenkomst ‘De Staat van de Stad’ waren politiek en bedrijfsleven het unaniem eens: de creativiteit en innovatiekracht van de private sector moet worden ingezet om samen met het stadsbestuur deze uitdagingen aan te gaan.

Kringshoppen: vanuit je luie stoel naar de kringloopwinkel

Kringshoppen: vanuit je luie stoel naar de kringloopwinkel

Tijdens de laatste MKB-Amsterdam Groeiborrel klommen de mannen van Kringshoppen op de zeepkist. Met Kringshoppen kun je online naar de kringloopwinkel. Dat betekent meer exposure voor aangeboden producten én meer winkelgemak. Verdient jouw bedrijf ook aandacht en exposure? Kom aanstaande maandag 4 juli ook naar onze Groeiborrel in de Pijp.

Koffie van Hoofdkwartier Koffiebranderij aan kop in strijd om publieksprijs!

Koffie van Hoofdkwartier Koffiebranderij aan kop in strijd om publieksprijs!

Wijn, koffie, melk, chocola en kaas: deze producten uit Amstelveen zijn genomineerd voor het Product van de Maand juni. Deze week heeft de koffie van Hoofdkwartier Koffiebranderij een grote inhaalslag gemaakt! Ze staan nu aan kop in de peiling. Wil jij je favoriete product steunen? Je kan nog stemmen!

‘Steun nodig voor ondernemers op rand van faillissement’

‘Steun nodig voor ondernemers op rand van faillissement’

MKB-Amsterdam voorzitter Bart Drenth vindt dat bedrijven in de knel hulp moeten krijgen: ‘Hoewel de lockdowns al enige tijd achter ons liggen, laten de economische gevolgen ervan zich voor veel bedrijven nu pas goed voelen.’

Middelingsregeling: maak er gebruik van zolang het kan

Middelingsregeling: maak er gebruik van zolang het kan

De Middelingsregeling voor sterk wisselende inkomens wordt afgeschaft in 2023. Peter Herrebout, bestuurslid MKB-Amsterdam, vindt dit moeilijk te begrijpen. ‘De fiscus moet leren omdenken. Voor een kleine ondernemer kan dit net het verschil uit maken om overeind te blijven. Deze regeling ondersteunt ondernemerschap.’

Leer effectief je social media inzetten

Leer effectief je social media inzetten

Wilco Verdoold, docent bij de Hogeschool van Amsterdam, ziet dat veel bedrijven geen social media strategie hebben: ‘Natuurlijk moet je dingen uitproberen en jezelf de kans geven dingen te leren en ervaren, maar steeds opnieuw proberen zonder te leren is zonde.’ Kom 4 juli naar de gratis workshop!