Werkgevers die het moeilijk hebben door de coronacrisis vragen zich af hoe zij vakantiegeld moeten uitbetalen aan hun werknemers. Hier en daar hebben werknemers zelfs al te horen gekregen dat ze het vakantiegeld voorlopig niet krijgen. Voor veel werkgevers die in zwaar weer zitten door de coronacrisis is dat vakantiegeld nu een last geworden, bevestigen werkgeversorganisaties ONL en VNO-NCW.

Voor veel werknemers is het elk jaar een heugelijk moment: in mei krijgen zij minstens 8 procent van het brutoloon over het afgelopen jaar, waarvan zij op vakantie kunnen. Bedrijven die het al moeilijk hebben weten niet hoe ze nu ook nog het vakantiegeld aan hun personeel moeten uitkeren. De ondernemersverenigingen vragen om coulance van hun personeel. Bij rechtsbijstandverlener DAS neemt het aantal vakantiegeldklachten de laatste weken toe en veel van die klachten blijken gegrond. Juridisch gezien mag er niet eenzijdig worden afgezien van het betalen van vakantiegeld.

Volgens Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS, loopt de mailbox inderdaad vol. Mensen houden rekening met dit op het maandsalaris ingehouden deel van het inkomen en als werkgever kun je dat niet zomaar achterhouden. ‘In vergelijkbare rechtszaken heeft de werknemer altijd gelijk gekregen. Dus moet de ondernemer met de werknemer in gesprek om tot een schikking te komen, zoals uitstel of gespreid betalen. Het probleem speelt nu meer dan ooit: iedereen wil op vakantie zodra er versoepelingen zijn.’

‘Spreid vakantiegeld’

Ook volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is het moeilijk om het probleem in precieze aantallen uit te drukken. ‘Maar het is een groter probleem dan vorig jaar. Toen was er eenmalig nog een mouw aan te passen. Nu zijn de reserves verder op, met name in de sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis, zoals horeca, kleine winkels en evenementen. Wij adviseren ondernemers om het vakantiegeld desnoods over meerdere maanden te spreiden.’

Vaak is er sprake van schaamte bij ondernemers, zegt Biesheuvel. Voor ONL was het reden om bij demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees te lobby’en voor extra NOW voor de maand mei. Vorig jaar trok het CNV al over deze kwestie aan de bel. CNV en FNV. De vakbonden verwachten dat de klachtenstroom de komende weken nog op gang komt. De bonden hopen vanaf volgende week beter zicht te krijgen op de kwestie.

Meer maatwerk

Achttien gemeenten in Noord-Holland, provincie en economische organisaties hebben een brandbrief aangeboden aan demissionair premier Rutte en demissionair minister van Economische Zaken Van ‘t Wout. Hierin kaarten zij aan dat er, ondanks de ruime overheidssteun, steeds meer ondernemers zijn die tussen de wal en het schip vallen. Ze pleiten voor meer maatwerk.