Werkgevers die het moeilijk hebben door de coronacrisis vragen zich af hoe zij vakantiegeld moeten uitbetalen aan hun werknemers. Hier en daar hebben werknemers zelfs al te horen gekregen dat ze het vakantiegeld voorlopig niet krijgen. Voor veel werkgevers die in zwaar weer zitten door de coronacrisis is dat vakantiegeld nu een last geworden, bevestigen werkgeversorganisaties ONL en VNO-NCW.

Voor veel werknemers is het elk jaar een heugelijk moment: in mei krijgen zij minstens 8 procent van het brutoloon over het afgelopen jaar, waarvan zij op vakantie kunnen. Bedrijven die het al moeilijk hebben weten niet hoe ze nu ook nog het vakantiegeld aan hun personeel moeten uitkeren. De ondernemersverenigingen vragen om coulance van hun personeel. Bij rechtsbijstandverlener DAS neemt het aantal vakantiegeldklachten de laatste weken toe en veel van die klachten blijken gegrond. Juridisch gezien mag er niet eenzijdig worden afgezien van het betalen van vakantiegeld.

Volgens Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS, loopt de mailbox inderdaad vol. Mensen houden rekening met dit op het maandsalaris ingehouden deel van het inkomen en als werkgever kun je dat niet zomaar achterhouden. ‘In vergelijkbare rechtszaken heeft de werknemer altijd gelijk gekregen. Dus moet de ondernemer met de werknemer in gesprek om tot een schikking te komen, zoals uitstel of gespreid betalen. Het probleem speelt nu meer dan ooit: iedereen wil op vakantie zodra er versoepelingen zijn.’

‘Spreid vakantiegeld’

Ook volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is het moeilijk om het probleem in precieze aantallen uit te drukken. ‘Maar het is een groter probleem dan vorig jaar. Toen was er eenmalig nog een mouw aan te passen. Nu zijn de reserves verder op, met name in de sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis, zoals horeca, kleine winkels en evenementen. Wij adviseren ondernemers om het vakantiegeld desnoods over meerdere maanden te spreiden.’

Vaak is er sprake van schaamte bij ondernemers, zegt Biesheuvel. Voor ONL was het reden om bij demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees te lobby’en voor extra NOW voor de maand mei. Vorig jaar trok het CNV al over deze kwestie aan de bel. CNV en FNV. De vakbonden verwachten dat de klachtenstroom de komende weken nog op gang komt. De bonden hopen vanaf volgende week beter zicht te krijgen op de kwestie.

Meer maatwerk

Achttien gemeenten in Noord-Holland, provincie en economische organisaties hebben een brandbrief aangeboden aan demissionair premier Rutte en demissionair minister van Economische Zaken Van ‘t Wout. Hierin kaarten zij aan dat er, ondanks de ruime overheidssteun, steeds meer ondernemers zijn die tussen de wal en het schip vallen. Ze pleiten voor meer maatwerk.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

Bij de grote openbare werken die Amsterdam de komende jaren te wachten staan, zijn ook de belangen van veel ondernemers in het geding. Dat schrijven Willem Koster van Vereniging Amsterdam City, Pim Evers van KHN Amsterdam en Bart Drenth van MKB-Amsterdam in een brief aan wethouders Everhardt en De Vries.

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

In maart besloot de gemeente Amsterdam, dankzij een lobby van MKB-Amsterdam, dat ondernemers die gemeentelijke panden huren huurkorting zouden krijgen. Veel ondernemers zijn geholpen met deze maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen. MKB-Amsterdam roept de gemeente Amsterdam op: bied maatwerk!

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Ruim een vierde van alle dienstverbanden is nu voor bepaalde tijd, voor de crisis was dat nog ongeveer een vijfde. Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University is het een bekend verschijnsel tijdens crises. In onzekere tijden zijn bedrijven geneigd de kat uit de boom te kijken.

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Op 4 juli zenden we een nieuwe MKB TV uit over het Regionaal Werkcentrum. In aanloop spreken we met voorzitters van ondernemersverenigingen over de arbeidsmarkt in hun regio. Vandaag: Gerco Tolsma, regionaal directeur van platform MeerBusiness Haarlemmermeer en Schiphol.

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

Het is inmiddels even geleden, maar aankomende donderdag organiseert MKB-Amsterdam eindelijk weer een fysieke groeiborrel! De borrel vindt plaats in Brasserie Paardenburg, Amstelveen. Tijdens de bijeenkomst wordt de winnaar van het Product van de Maand bekendgemaakt.

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Covid-19 heeft ons afgelopen jaar al laten zien hoe belangrijk solidariteit is en hoe belangrijk contact met anderen voor iedereen is. Het thema van het jaarlijkse digitale zomerevent van Sociaal Werkkoepel Amsterdam, op 24 juni 2021, is actueler dan ooit: Verspreiden van inclusiviteit.