Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers – met protocollen om veilig de terrassen te openen – onderdeel van de oplossing zijn, aldus MKB-Nederland in navolging van het pleidooi van de burgemeesters van de grote steden. Jacco Vonhof: “We pleiten hier al maanden voor. We zijn blij dat de buitenschoolse opvang vanaf aanstaande maandag weer opengaat. Dit maakt het leven van veel werkende ouders weer een stukje makkelijker.”

Stappenplan richting de zomer

Het is verder volgens MKB-Nederland goed dat er nu een stappenplan komt richting de zomer hoe we weer sectoren gaan openen. Vonhof: “Al laten de afgelopen weken zien hoe snel daarbij te hoge verwachtingen worden gewekt. Ook over de fasering hebben we de nodige vragen. Zo is belangrijk dat sectoren gelijkwaardig worden behandeld én hoe dit alles zich verhoudt tot de eerder gepresenteerde routekaart, de sectorplannen en de pilots met testen.”

Inkomenssteun ondernemers is noodzaak

De situatie wordt voor veel ondernemers in Nederland met de dag nijpender. “Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen. Daarom is het belangrijk dat ook ondernemers in hun inkomen worden gecompenseerd. Aanstaande donderdag vragen we hier opnieuw aandacht voor in het periodiek overleg met het kabinet,” aldus Vonhof.

Trek steun door naar einde jaar

Vanwege alle onzekerheid in de economie is het glashelder dat het steunpakket doorgetrokken moet worden tot eind dit jaar. Ook vraagt de onzekere economische situatie om een stevig herstelpakket en is het belangrijk dat we vaart houden in het vaccineren. Vonhof: “Vaccineren is de enige echte oplossing om uit de penarie te komen. Dat laten verschillende landen nu zien.”