Door de coronacrisis komen er steeds meer winkelpanden in het centrum van grote steden leeg te staan. En terwijl winkeliers in de steden strijden tegen ondergang in deze moeilijke tijd, gebeurde er in Leidschendam iets opvallends. Daar opende namelijk het grootste winkelcentrum van Nederland. Dat soort ontwikkelingen kunnen funest zijn voor de binnenstad.

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) krijgen de grotere binnensteden de hardste klappen. Amsterdam loopt daarbij naar verwachting zelfs voorop. Dat komt doordat de toestroom van klanten in het winkelgebied van grotere steden zoals Amsterdam voor een belangrijk deel afhankelijk is van toerisme.

Door de coronacrisis blijven toeristen natuurlijk grotendeels weg en is het nu redelijk rustig in de Amsterdamse binnenstad. Dat staat in schril contrast met het grote winkelpubliek dat naar winkelcentra buiten de binnenstad trekt. De nieuwe Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam is daarvan een treffend voorbeeld. Sinds de opening van het winkelcentrum in maart is het daar regelmatig erg druk.

Situatie zorgelijk

MKB Amsterdam is niet blij met de toenemende leegstand van winkelpanden in het centrum. Voorzitter Bart Drenth spreekt dan ook zijn zorgen uit over het wegtrekken van winkels naar plekken buiten de stad: ‘’Winkels zijn van groot belang voor levendige binnensteden en een gezond ondernemersklimaat. We zitten niet te wachten op winkels in een weiland.’’