Het is bijna niet voor te stellen na jaren van overvloed van beschikbare werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Krapte wil ik het nog niet noemen maar feit is dat het voor werkgevers lastig(er) wordt om aan gekwalificeerde medewerkers te komen.

Voor sommige vacatures (beroepen) is er zelfs sprake van schaarste. Werkgevers hebben grote moeite om medewerkers te vinden met de juiste kwalificaties. Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van hoge werkloosheid en zijn er werklozen die weinig uitzicht hebben op het verkrijgen van een baan in hun huidige beroep.

Om deze mismatch op de arbeidsmarkt te verbeteren is er ‘de scholingsvoucher voor kansberoepen’. Het is een subsidie voor de werknemer die zich met de scholingsvoucher ter waarde van 2500 euro excl. btw kan laten omscholen naar een kansberoep.

Interessant voor werkgevers

Hoewel de scholingsvoucher een subsidie is voor werknemers is het ook voor werkgevers heel interessant. Hieronder geef ik een aantal redenen ter onderbouwing van mijn stelling.

  • Het gaat om vacatures die moeilijk zijn in te vullen. Het is dan fijn dat er meer aanbod van werkzoekenden met de juiste kwalificaties komt.
  • Deze omgeschoolde medewerkers zijn bijzonder gemotiveerd. Zij hebben bewust voor dit nieuwe beroep gekozen. Zij zijn blij met de kans die zij krijgen op een nieuwe loopbaan. Er is geen sprake van vastgeroestheid.
  • Omdat de werknemer weinig praktische ervaring heeft wordt een proefplaatsing waarschijnlijk goedgekeurd door het UWV. Dat betekent 1 of 2 maanden zonder loonbetaling inwerken.
  •  Als de nieuwe medewerker vanuit de uitkering komt en ouder is dan 56 jaar kan je als werkgever de mobiliteitsbonus ontvangen. Dit is een korting op de sociale premies van maximaal €7000 per jaar gedurende maximaal 3 jaar. Voor jongere uitkeringsgerechtigden (tot 26 jaar) is er ook een mobiliteitsbonus van maximaal €3500 per jaar gedurende maximaal 2 jaar.
  •  De scholingsvoucher geldt ook voor medewerkers die bij jouw onderneming in dienst zijn en die zich willen laten omscholen naar een kansberoep. Ze moeten zich wel inschrijven bij werk.nl.
  • Als er medewerkers zijn die moeten uitstromen dan kunnen zij zich omscholen en hun kansen op een nieuwe baan verbeteren. Ook hiervoor geldt dat zij zich moeten inschrijven bij werk.nl om de scholingsvoucher te kunnen aanvragen.

Meer informatie

Een overzicht van de kansberoepen kan je downloaden via deze hyperlink. UWV kansberoepenlijst.

Informatie interessant voor werkgevers over subsidies op de website van het UWV. voordelen en subsidies voor werkgevers.

En je werknemers kan je naar deze informatie verwijzen op de website van het UWV. informatie scholingsvoucher.

Over de auteur: Michal van Dantzig is ondernemer met WinWinWerkt, ambassadeur van het Sociaal Akkoord regio Groot Amsterdam en algemeen bestuurslid van MKB-Amsterdam. Michal schrijft over de arbeidsmarkt vanuit een praktijkgerichte visie en met de intentie om MKB-bedrijven te informeren en te inspireren.

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wat moet een bedrijf doen om een MBO-stagiair in dienst te kunnen nemen? Daarover spraken we met Jan Willem Mans, manager van de regio Noord-Holland voor SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven: ‘’We bieden maatwerk om ervoor te zorgen dat bedrijven goede erkende leerbedrijven worden.’’

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

MKB Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Vrijhaven Zwier in Vinkeveen.

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Om de nasleep van Brexit én corona het hoofd te bieden wil Nick Rosman in zijn woonplaats Uithoorn een transporthub opzetten. Met hulp van de gemeente hoopt hij er hét servicepunt voor postpakketten te kunnen opstarten en uitbreiden en zo de schade die hij als zzp’er leed achter zich te kunnen laten.

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

In verband met het oplopend aantal besmettingen is besloten om de Groeiborrel van de maand juli niet door te laten gaan. Dat betekent ook dat de uitslag van de winnaar van het Product van de Maand even op zich laat wachten. Na de zomerstop aankomende maand zijn we terug op donderdag 16 september vanaf 15.30 uur met de kick-off van het Digitaliseringsoffensief. Save the date!

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

MKB-Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Stadsstrand de Hallen in Amsterdam-West.