‘Werkgevers in Noord-Brabant werken – waar  mogelijk – graag mee aan de oproep om thuis te werken om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW naar aanleiding van de oproep van premier Rutte gisteravond. Ondertussen zijn de ondernemersorganisaties met de overheid in gesprek over een extra liquiditeitspakket, voor als de problemen met het coronavirus verder oplopen in Nederland.

Liquiditeitspakket voor ondernemers
De ondernemersorganisaties zijn met de overheid in gesprek over een pakket extra maatregelen om de liquiditeit op peil te kunnen houden bij ondernemers als de situatie daar om vraagt. Zo kan het Rijk door versnelde openstelling van de BMKB-regeling garanties verstrekken aan financiers. Op die manier blijft de kredietverlening op gang nu sommige ondernemers zich al voor een liquiditeitsvraagstuk gesteld zien met minder inkomsten en uitgaven die gewoon doorlopen.

Invorderingsbeleid fiscus
Daarnaast moet ook worden bekeken of het huidige invorderingsbeleid van de fiscus aan bedrijven met tijdelijke liquiditeitsproblemen voldoende soelaas biedt of dat er meer nodig is. ‘Door een dergelijk maatregelenpakket – in combinatie met de regeling voor werktijdverkorting – hoeven bedrijven niet onderuit te gaan als gevolg van de buitengewone omstandigheden’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Verbeteringen in regeling werktijdverkorting
De ondernemersorganisaties verkennen ook al verdergaande maatregelen voor als het virus een nog grotere omvang krijgt en meer maatregelen nodig blijken om de economie draaiend te houden. Ook lijken nog verbeteringen mogelijk in de regeling voor werktijdverkorting.

Thuiswerken in Noord-Brabant
Waar kan worden thuisgewerkt in Noord-Brabant moet dit volgens de ondernemersorganisaties gebeuren. ‘Bij steeds meer werk is dit gelukkig mogelijk door ict.’ De organisaties benadrukken wel dat het van het grootste belang is dat o.a. de productie, distributie, voedselvoorziening, telecom, schoonmaak, vervoer, gas, water en licht niet in het gedrang komen en het leven en het werk gewoon zoveel mogelijk door kunnen gaan waar dat kan. Ook leent niet al het werk zich voor thuiswerk, denk aan productielocaties, de bouw of andere instellingen waar simpelweg niet kan worden thuisgewerkt.