MKB- Amsterdam heeft zich in de coronatijd ingezet voor uitbreiding van terrassen voor de horeca in de stad. In februari van dit jaar maakt de gemeente bekend dat de terrassen in de stad weer ruimer mochten worden opgezet. Bestaande terrasvergunningen zouden per 1 maart 2022 verlopen, maar werden automatisch verlengd. De tijdelijke verruiming zou alleen voor aankomend terrasseizoen gelden: van 1 maart 2022 tot 31 oktober 2022. Op voorwaarde dat de verruiming geen invloed zou hebben op de bereikbaarheid en leefbaarheid van het betreffende gebied.

Overlast op de Wallen en Nieuwmarkt

En juist dat probleem diende zich al snel aan. Verrast door de drukte tijdens de paasdagen en de daaruit volgende overlast besloot de gemeente eind april de verruimde vergunningen in bepaalde gebieden in te trekken. Op de Wallen en de Nieuwmarkt moet de horeca sinds vrijdag 6 mei, 16 uur de in coronatijd uitgebreide terrassen weer tot de oude omvang terugbrengen. Burgemeester Halsema zei in het Parool: ‘Opnieuw leggen de snel toenemende bezoekersaantallen, en de overlast die dit met zich meebrengt, een onacceptabele druk op de openbare ruimte en de leefbaarheid op de Wallen.’ Het voorstel van branchevereniging KHN op de beperking alleen te laten gelden op de drukke vrijdagen en zaterdagen werd door de gemeente verworpen.

Eenzijdig en te snel

Juridisch staat de burgemeester sterk, meent Guido Frankfurther, vice-voorzitter van MKB-Amsterdam, maar hij stelt vraagtekens bij de korte termijn waarop de maatregel is genomen. ‘Horecaondernemers in de binnenstad hebben investeringen gedaan in hun terrassen en ze hebben nieuw personeel aangenomen. Dan is het zuur dat dit binnen een week zinloos is geworden. Wij vinden dat de bedrijven minstens een overgangsperiode van zes weken hadden moeten krijgen.’

Pien Thate, bestuurslid van MKB-Amsterdam, heeft regelmatig overleg met de gemeente. Het valt haar op dat dit besluit – dat zulke grote consequenties voor ondernemers heeft-  ineens is genomen zonder de partners (MKB-Amsterdam, KHN en Centrum XL) te betrekken. ‘Waarom heb je partners als je ze niet betrekt en meeneemt in verandering van beleid? Voor ondernemers komt dit over als zitten en slikken. Soms lijkt het alsof ondernemen en overlast bij dit stadsbestuur hand in hand gaan.’

Zorgen voor horeca

Horeca-ondernemers in het centrum vinden dat de schuld van de drukte eenzijdig in de schoenen van ondernemers wordt geschoven. En dat terwijl ze al genoeg zorgen hebben, zoals blijkt uit onderzoek van de Rabobank . Ondanks sterke verkopen in maart en april komen de indirecte gevolgen van de oorlog er aan. ‘De inflatie in Nederland kwam de afgelopen twee maanden boven de 11 procent uit en consumenten worden hierdoor hard geraakt in hun portemonnee. De gevolgen zullen in eerste instantie worden onderdrukt door de lage werkloosheid en opgebouwde spaarreserves tijdens de pandemie.’ Zo schriijft de bank. ‘Kijken we naar eerdere economische recessies, dan belooft de combinatie van een laag consumentenvertrouwen en oplopende inflatie weinig goeds voor de horeca in de tweede helft van 2022’.