Het tekort aan personeel kan nog jaren aanhouden. Zelfs de terugkeer van buitenlandse werknemers en minder zieken na corona helpen onvoldoende om de krapte op te lossen. Dat zeggen economen van drie grootbanken tegen BNR Nieuwsradio.

Voor Nederland is het waarschijnlijk een permanent probleem, voorspelt ABN Amro. Ook vóór de coronacrisis was de arbeidsmarkt historisch krap: babyboomers gaan met pensioen terwijl de economie groeit en er dus steeds meer vraag is naar arbeid, meldt de bank. Leontine Treur, senior-econoom bij RaboResearch, denkt dat er voor de nabije toekomst nog wel wat rek in het aantal werkenden en gewerkte uren zit. Maar na 2026 verwacht ze een afname van het totale arbeidsaanbod. Belangrijke reden daarvoor is de stijging van het aantal gepensioneerden.

Stopzetten coronasteun

ING denkt dat de sterke economische groei ook in de komende periode zorgt voor een krappere arbeidsmarkt. Daartegenover staat dat de werkloosheid iets kan toenemen door het stopzetten van de coronasteun. De bank verwacht geen tsunami van faillissementen en denkt dat de stijging van de werkloosheid beperkt zal zijn. Ook het verdwijnen van tijdelijke banen, zoals op priklocaties, helpt volgens de bank maar deels om de personeelstekorten op andere plekken terug te dringen. Wel slaagt de ene sector daar volgens ING beter in dan de andere. Zo worden in de horeca minder schaarse vaardigheden gevraagd dan in de ICT.