Op het jaarlijkse congres van MKB-Nederland dinsdag 22 november in Den Haag presenteerde de organisatie met trots de behaalde lobby resultaten. In zijn openingsspeech riep voorzitter Jacco Vonhof op tot deregulering: “Nederland moet drastisch ontregelen. We hebben het in dit land zo ingewikkeld gemaakt, dat we alles wat we belangrijk vinden en wat nodig is, niet meer kunnen. Alle grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan kunnen we alleen maar aan als we het simpeler maken, zoals in de fiscaliteit en op de arbeidsmarkt.” We pikten een paar krenten voor je uit de lobby pap.

Een nieuwe arbeidsmarkt voor technici

Door het tekort aan technici dreigt onder meer de uitvoering van de energietransitie en de bouwopgave vast te
lopen, zo ziet MKB-Nederland. “Daarom hebben vijf technische sectoren in samenwerking met MKB-Nederland en VNO-NCW onlangs het ‘Aanvalsplan Techniek’ met tal van onconventionele maatregelen overhandigd aan vijf bewindspersonen. In het plan worden suggesties gedaan om de arbeidsmarkt compleet anders in te richten voor technici. Het nieuwe systeem, de Gouden Poort genoemd, moet uitgroeien tot dé centrale plek voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een (andere) technische sector overwegen.”

Stabiel fiscaal klimaat

“De belastingheffing op ondernemers is de afgelopen jaren allerminst stabiel, terwijl fiscale stabiliteit van dit stelsel van grote betekenis is voor het ondernemingsklimaat en de welvaart in Nederland”, stelt MKB-Nederland. “Het beleid kenmerkt zicht door jo-jo beleid, met tariefverlagingen en verhogingen die elkaar vrij snel opvolgen. Bovendien lijkt men in de politiek te streven naar een systeem waarin de winst van de ondernemer gelijk wordt belast als het arbeidsinkomen van de werknemer. Dat is niet alleen een misvatting maar ook de dood in de pot voor ondernemerschap en innovatie in Nederland. Het winstinkomen van de ondernemer en het arbeidsinkomen van de werknemer zijn geen vergelijkbare grootheden.” MKB-Nederland gaat in gesprek met het kabinet over een toekomstbestendig en stabiel fiscaal stelsel dat ondernemerschap en investeringen stimuleert.

Vermindering regeldruk

Elke ondernemer breekt zijn hoofd soms over de enorme hoeveelheid regels, wetten, voorschriften en verordeningen. MKB-Nederland heeft zich daarom intensief ingezet voor een steviger regeldrukprogramma voor ondernemers. “Het nieuwe programma bevat onder meer een MKB-toets voor bestaand beleid, een jaarlijkse regeldrukscan waar bedrijfsleven input voor mag leveren, een regeldrukdashboard en een groter mandaat voor de regeldrukwaakhond.”

Meer geld voor verduurzaming

In december 2022 komt het kabinet met een Kamerbrief over de inzet om het mkb te helpen te verduurzamen. Wat is er zoals bereikt? Voor de VEKI-regeling (echte mkb-regeling), die grotere innovatieve procesverduurzamingsinvesteringen subsidieert wordt in 2023 een naar 140 miljoen euro verhoogd budget gereserveerd. Daarnaast zijn er twee instrumenten op financierings- en garantiegebied geïntroduceerd, Bespaargarant (externe financiering) en de BMKB-Groen (garantstelling overheid). Wij hebben voor beide gepleit, omdat ze helpen om duurzame investeringen te doen. Ook heeft het kabinet 150 miljoen euro toegewezen aan de fiscale winstaftrek voor verduurzamings-investeringen (EIA/MIA).

Maatschappelijke impact

MKB-Nederland zet zich ook in voor maatschappelijke impact projecten. Zo werken via MKB Toegankelijk dertig brancheverenigingen aan het verhogen van de toegankelijkheid van de eigen sector voor mensen een beperking. “Via de MKB Toegankelijke Routes is de toegankelijkheid van zesentwintig winkelgebieden verhoogd. Komende jaren schalen we op met nog eens 150 winkelgebieden.”

Verder hebben via het Kinderrechten project diverse sectoren en bedrijven advies en ondersteuning ontvangen op het gebied van kinderarbeid binnen de keten. Binnen het project vindt samenwerking plaats met RVO en NGO’s. Via een scan kunnen bedrijven achterhalen of er kans is dat kinderarbeid een rol speelt bij hun producten en grondstoffen.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Hoe kan Google Analytics helpen om jouw groei- of bedrijfsdoelen te behalen? Daar kom je achter tijdens de gratis workshop van het Digitaliseringsoffensief. Schrijf je snel in voor de gratis workshop op 12 december! Blijf je daarna ook gezellig voor de laatste MKB-Amsterdam Groeiborrel van het jaar?

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

Signalen uit de markt laten dit najaar al uitschieters naar 15 procent huurindexatie zien. Bij een explosief stijgende huur bovenop de energierekening betalen ondernemers dus dubbel de rekening. Ondernemer Iresh Soekhoe: ‘Ik merk dat het veel vergt van de gezondheid van ondernemers om continue in een overlevingsstand te staan. Zowel bij de overheid als bij vastgoedeigenaren is men zich niet bewust wat dat doet met kleine ondernemers.’

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Ooit over nagedacht om met jouw bedrijf op TikTok te gaan? Als je het aan Bert van Gulik van socialmediabedrijf BuzzPartners vraagt, biedt het platform dat zich kenmerkt door korte video’s van zo’n twintig seconden tal van kansen voor jou als ondernemer. Aan MKB-Amsterdam legt hij uit hoe TikTok jou kan helpen bij het bereiken van je publiek én hoe je er potentiële nieuwe klanten mee aantrekt. Van Gulik: ‘Dit is je kans om voorop te lopen!’

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Wat hebben een optimistische trui, een scheermes van bamboe, een kaasje uit Katwoude, een micro avontuur en een onverwoestbare tas gemeen? Ze zijn alle vijf in de race om de Product van de Maand prijs te winnen! Doe mee en stem op een mooi Amsterdams product! En kom 12 december naar onze Groeiborrel.

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw favoriete Product van de Maand november! De volgende producten zijn geselecteerd: onverwoestbare tas van UNBEGUN, plasticvrije scheermesjes van Bamboovement, een reis niet ver van huis van Avontuur Dichtbij, biologische Jersey kaasje van Henri Willig en de trui van New Optimist! Breng nu je stem uit!

Black Friday aanleiding tot aanpak bezorgmarkt

Black Friday aanleiding tot aanpak bezorgmarkt

De hype rondom Black Friday leidt naast enorme online verkopen ook tot bezorgdheid in de politiek. Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) pleit voor een pakketwet. Zij komt met een vijfpuntenplan om de verhitte bezorgmarkt te reguleren.