Ondernemers zijn van nature optimistisch. Maar wat als het gewoon niet meer gaat? Tweederde van de ondernemers heeft een omzetdaling van meer dan twintig procent. Een deel daarvan maakt helemaal geen omzet meer. Op tijd stoppen is dan echt de meest verstandige keuze, hoe moeilijk die ook is. Bart Drenth legt het voor aan Okkie Boot van Thexton Armstrong. Boot: “niemand is ooit een bedrijf begonnen om het te beëindigen, soms kan het toch het beste zijn.”

Thexton Armstrong adviseert en coacht ondernemers en heeft het Corona ActiePlan gelanceerd. In het nieuwe programma is er online contact om te kijken waar de ondernemer en de onderneming staat. In de eerste drie maanden ligt de nadruk ligt op korte termijn verbeteringen. Daarmee zorgen Thexton Armstrong ervoor dat ondernemers het hoofd boven water kunnen houden. De reacties bij ondernemers zijn positief. De ondernemers die het beter doen kiezen vaak toch nog voor een verbetertraject die wat langer duurt. Voor deze groep is de dienstverlening niet veel veranderd, behalve dat er meer online contact is met de klant.”

Wat merken jullie bij de klanten in deze tijden?
Okkie Boot: we zien grote verschillen bij ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Er zijn bedrijven die het goed doen, soms zelfs beter dan voor de coronacrisis. Er is een groep die ‘wat’ last van heeft, maar niet in de problemen komt als de bedrijfsvoering wordt aangepast. Als laatste is er een groep ondernemers die hard wordt geraakt, met soms een grote dreiging van faillissement. De grote vraag is, red je het als ondernemer, of niet? Wij helpen deze groep om een goede beslissing te nemen; belangrijk is daarbij cashflow, maar ook of het bedrijf nog marktkansen ziet na corona. Als het een zeer negatief scenario aan het worden is, proberen we de ondernemer te helpen met de laatste fase met zijn bedrijf (helaas). In enkele gevallen is een doorstart een mogelijkheid.

Veel ondernemers willen eigenlijk niet opgeven, dat merken we vaak. We adviseren om in een vroeg stadium met een externe adviseur en bijvoorbeeld de accountant alles goed op een rijtje te zetten. Is er een nieuwe coronabegroting, en wat komt daaruit? Is er een cashflow begroting voor de komende maanden? Hoe zit het met de reguliere business, is deze tijdelijk laag of zijn er andere marktkansen? En als laatste niet onbelangrijk: met onze ‘Winstlekkage methodiek’ proberen we kosten op te sporen waar winst weg lekt. Deze moeten zo snel mogelijk gestopt worden.

Waar heeft het volgens jou mee te maken?
Het heeft deels te maken met ondernemers die niet graag opgeven maar je zag ook de afgelopen acht weken dat ondernemers in een soort ‘freeze’ zaten. Ze wisten helemaal niet meer waar het naar toe ging, hoe lang het ging duren, en wat zij daar zelf aan konden doen. Wij merken dat het langzamerhand anders wordt. Er is veel creativiteit bij ondernemers om de problemen aan te pakken. Nu maar hopen dat het voor de meeste ondernemers de opleving op tijd komt en dat het genoeg zal zijn.

Voor alle ondernemers geldt dat wij kosteloos twee online sessies aanbieden van twee uur om te kijken waar de ondernemer staat, en hoe zijn onderneming ervoor staat. Dat verplicht tot niets, een ondernemer mag na deze twee sessies aangeven dat hij verder geen ondersteuning wil. Ik zou als advies geven: overleg met iemand die een brede kijk heeft op een onderneming, en maak een eerlijke afweging of het nog zin heeft of je doorgaat. Als het antwoord echt negatief is, wacht dan niet te lang en neem stappen om je bedrijf te beëindigen. Niemand is ooit een bedrijf begonnen om het te beëindigen, maar het kan toch het beste zijn om in deze situatie te doen.

Bekijk hoe Thexton Armstrong ondernemers helpt in coronatijd

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Hopelijk keert rust snel weer terug

Hopelijk keert rust snel weer terug

Afgelopen nachten zijn er rellen in verschillende steden geweest waaronder in Amsterdam. Bart Drenth: “Ik hoop van harte dat deze rellen een kort leven beschoren zijn. Wellicht ontwikkelt dit zich zoals de flashmobs van anderhalf jaar geleden. Toen renden gemaskerde groepen jongeren winkels binnen om binnen één minuut zoveel mogelijk te stelen. Dat leek een trend, maar was gelukkig snel weer afgelopen. Oproepen tot rellen en plunderen is een misdrijf. Dus opruiers riskeren een zware straf. Ik hoop van harte dat het weer overwaait, al zullen we dat moeten afwachten.” Voor MKB-Amsterdam staat natuurlijk als een paal boven water dat winkeliers die worden getroffen door plunderingen moeten worden gecompenseerd voor de schade. Zij hebben het in deze tijd al meer dan zwaar genoeg.

Samen uit de crisis

Samen uit de crisis

De gemeente Amsterdam is strenger in de leer dan andere verhuurders richting zwaar getroffen huurders. Ondanks herhaaldelijke oproepen van ministers om huurlasten gezamenlijk te delen omdat de steunpakketten slechts een gedeelte van de kosten dekken. Huurders lijden onder de houding van de gemeente met betrekking tot een tegemoetkoming in huurkosten van gemeentelijk vastgoed. Wel komt de gemeente de bedrijven tegemoet met uitstel van huurbetalingen, maar dat doet de financiële verplichting niet afnemen. Daardoor hebben ondernemers straks heel veel tijd nodig om deze huurschulden af te lossen, als ze de crisis overleven. 
Bart Drenth: “Wij hebben moeite met deze starre houding van de gemeente. We roepen het College van B&W op, samen met andere bedrijfsorganisaties, om wat aan de huren te doen. Door op korte termijn een huurkortingsregeling te treffen”

De maakindustrie verdient absoluut meer aandacht en waardering

De maakindustrie verdient absoluut meer aandacht en waardering

Loyaal zeer oude genever van Van Wees wint de Vakjuryprijs Product van het Jaar. Directeur-eigenaar Fenny van Wees kon helaas niet aanwezig zijn bij de online uitreiking vandaar dat we haar interviewen over het winnen van de prijs. Van Wees: “Natuurlijk is het, in de huidige spannende tijd waarin een groot deel van onze klandizie gesloten is, een lichtpuntje in de duisternis. Op de uitreiking benadrukte wethouder Everhardt van de gemeente Amsterdam het belang van de maakindustrie, voor de werkgelegenheid nu nog meer dan voorheen.
Van Wees: “Helemaal mee eens. Ze draagt bij aan de levendigheid van de stad en wat ons betreft tevens aan het behoud van immaterieel cultureel erfgoed van Amsterdam.” Over samenwerking met andere genomineerden: “Vele jaren geleden onderhield mijn vader contact met het scheepvaartmuseum, daar is onder andere het product Weesopper Mout uit ontstaan, waarvan de kruik een porceleinen replica is van een tijdens de VOC gebruikte geneverkruik. Het origineel is in bezit van het Scheepvaartmuseum. Voor een hernieuwd kennismakingsgesprek zijn wij altijd te porren.”

Aanpassingen steunpakket voor ondernemers fors beter

Aanpassingen steunpakket voor ondernemers fors beter

Naast het besluit van het kabinet om een avondklok in te voeren zijn ook de aanpassingen op het steunpakket voor ondernemers gepresenteerd. De regeling tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt flink geïntensiveerd; het vergoedingspercentage gaat naar 85%. Ook de loonsteun (NOW) gaat voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 naar 85%. Er komt een garantieregeling voor evenementen en steun om het eigen vermogen te versterken. Steun voor het eigen vermogen wordt nu uitgewerkt door het kabinet. En de voorraadvergoeding voor winkeliers wordt verhoogd. Voor kleine bedrijven wordt het minimumbedrag in de TVL verdubbelt naar 1.500 euro en de drempel wordt verlaagd. Het verbeterde steunpakket ondersteunt per april starters die tot nu toe niet konden worden geholpen. Jacco Vonhof: “Het verbeterde steunpakket heeft de nodige voeten in de aarde gehad. We hebben echt nog moeten knokken om bepaalde aanpassingen over de streep te trekken. Het uiteindelijke resultaat mag er wat ons betreft zijn. We realiseren ons dat nog steeds niet iedere ondernemer er volledig mee geholpen zal zijn, maar we hebben het onderste uit de kan gehaald.”

Product van het jaar: tegenwicht aan de eenvormigheid en massaproductie

Product van het jaar: tegenwicht aan de eenvormigheid en massaproductie

De vakjury onder leiding van Bert Bos koos de zeer oude genever van Loyaal van Wees als product van het jaar 2020. De publieksprijs is gegaan naar de ganzenbitterbal van Royal Goose Company. Wethouder Everhardt van de gemeente Amsterdam was ook online aanwezig en ziet het belang van de maakindustrie, voor de werkgelegenheid nu nog meer dan voorheen. Everhardt: “De producten geven een mooi tegenwicht aan de eenvormigheid en massaproductie. De kwaliteit en diversiteit die uit de producten spreekt, dat is het beeldmerk van de stad. Daar geven jullie als mkb vorm aan.” Ook heeft het publiek mogen kiezen uit alle top drie genomineerden van product van de maand. Via een poll is bijna 2.500 keer gestemd. De publiekslieveling is de ganzenbitterbal met 671 stemmen geworden. Patat van Pietersma snacks op de Albert Cuyp kreeg 408 stemmen en Baklava van Şerifoğlu heeft met 301 stemmen een mooie derde plaats. MKB TV zendt een samenvatting uit van de prijsuitreiking beschikbaar op het YouTube kanaal van MKB-Amsterdam.

Belangrijk om naar de positieve ontwikkelingen te blijven kijken

Belangrijk om naar de positieve ontwikkelingen te blijven kijken

Voorzitter Bart Drenth sprak gisterenavond bij de uitreiking Product van het Jaar, online de genomineerden toe: “Amsterdam en de Amsterdamse regio staan niet bekend als een echte maak-stad. Maar er worden hier hele mooie producten gemaakt. Dat blijkt ook maar uit de lijst met alle genomineerden. Allemaal van hoge kwaliteit, met een heel ander karakter. Er is heel veel om te vieren. Al zijn dit behoorlijk moeilijke tijden voor een deel van deze ondernemers. Corona raakt ondernemers hard, ook sommige genomineerden voor deze prijs. In onze regio hebben we nauw overleg tussen het bedrijfsleven en de gemeenten, onder meer met wethouder Everhardt in Amsterdam, en ook bijvoorbeeld in Haarlemmermeer. Hier hebben we het gehad over uitstel van betaling van belasting en ook het niet heffen van belasting in 2020. In Amsterdam hebben we afgesproken dat de stad ook dit jaar geen precario en reclamebelasting heft en wellicht ook in 2022 niet. Dit jaar zetten we als MKB-Amsterdam vol in op plannen voor de toekomst. Over hoe je als ondernemer dit jaar niet alleen saneert, maar ook investeert. Hoe je nieuwe plannen maakt voor de toekomst. En hoe we als ondernemers, bewoners en overheden daarbij kunnen versterken.