Onderzoekers van PwC en Universiteit Leiden zijn ervan overtuigd: de faillissementsgolf als gevolg van de coronacrisis lijkt er nu toch echt aan te komen. Dat meldt BNR Nieuwsradio. Hoewel de steunmaatregelen tot nu toe veel faillissementen hebben kunnen voorkomen, zal er de komende tijd volgens experts een golf van faillissementen plaatsvinden. De piek wordt verwacht in het eerste halfjaar van 2023.

Het einde van de steunmaatregelen en het uitblijven van nieuwe pakketten zou een belangrijke aanleiding zijn voor het toenemend aantal faillissementen. Ondernemers moeten nu hun belastingschuld gaan terugbetalen en kunnen daarbij in financiële problemen komen.

Oorlog, energie- en grondstofprijzen

Daar bovenop ondervinden veel ondernemers ook nog eens de effecten van de oorlog in Oekraïne. Ook hebben velen van hen last van de torenhoge energie- en grondstofprijzen. BNR laat dan ook weten niet alleen faillissementen in de reisbranche of de horeca te verwachten (een van de hardst geraakte sectoren tijdens de coronacrisis). Ook in de industriebranche en groothandel zullen naar verwachting klappen vallen.

De onderzoekers vinden dan ook dat er oplossingen moeten komen om faillissementen van bedrijven in de knel af te wenden. Daar sluit MKB-Amsterdam zich bij aan. Voorzitter Bart Drenth: ”Hoewel de lockdowns al enige tijd achter ons liggen, laten de economische gevolgen ervan zich voor veel bedrijven nu pas goed voelen.”