Onderzoekers van PwC en Universiteit Leiden zijn ervan overtuigd: de faillissementsgolf als gevolg van de coronacrisis lijkt er nu toch echt aan te komen. Dat meldt BNR Nieuwsradio. Hoewel de steunmaatregelen tot nu toe veel faillissementen hebben kunnen voorkomen, zal er de komende tijd volgens experts een golf van faillissementen plaatsvinden. De piek wordt verwacht in het eerste halfjaar van 2023.

Het einde van de steunmaatregelen en het uitblijven van nieuwe pakketten zou een belangrijke aanleiding zijn voor het toenemend aantal faillissementen. Ondernemers moeten nu hun belastingschuld gaan terugbetalen en kunnen daarbij in financiële problemen komen.

Oorlog, energie- en grondstofprijzen

Daar bovenop ondervinden veel ondernemers ook nog eens de effecten van de oorlog in Oekraïne. Ook hebben velen van hen last van de torenhoge energie- en grondstofprijzen. BNR laat dan ook weten niet alleen faillissementen in de reisbranche of de horeca te verwachten (een van de hardst geraakte sectoren tijdens de coronacrisis). Ook in de industriebranche en groothandel zullen naar verwachting klappen vallen.

De onderzoekers vinden dan ook dat er oplossingen moeten komen om faillissementen van bedrijven in de knel af te wenden. Daar sluit MKB-Amsterdam zich bij aan. Voorzitter Bart Drenth: ”Hoewel de lockdowns al enige tijd achter ons liggen, laten de economische gevolgen ervan zich voor veel bedrijven nu pas goed voelen.”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Gezocht: duurzaamste x gezondste voedselpionier van Amsterdam

Gezocht: duurzaamste x gezondste voedselpionier van Amsterdam

Van Amsterdamse Bodem, het platform voor lokale voedselinititiatieven, zoekt naar de Duurzaamste x Gezondste voedselpionier van Amsterdam. Nomineer je favoriete Mokumse voedseluitvinder! iedereen houdt toch van lekker, gezond, betaalbaar en duurzaam eten!!

Stem op het product van de maand augustus!

Stem op het product van de maand augustus!

Je kunt weer stemmen voor het Product van de Maand! We hebben vijf lekkere producten voor je, genomineerd door Van Amsterdamse Bodem. Maak je keuze en kom naar de uitreiking tijdens de Groeiborrel op maandag 5 september. Amsterdams eten is het allerlekkerste!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Op 13 oktober wordt de Omarmprijs uitgereikt, een prijs voor Amsterdamse initiatieven die zich inzetten voor armoedebestrijding. De organisatie PACT voor Amsterdam vraagt de hulp van Amsterdamse ondernemers om de prijs zo mooi mogelijk te maken. Rob Held, Pact Makelaar Armoedebestrijding: ‘Wij geloven dat armoede alleen bestreden kan worden door samenwerking.’

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Op 4 augustus vindt een netwerkbijeenkomst plaats voor LGBTIQ+ ondernemers. Je krijgt hier meer informatie over de oprichting van een organisatie die de belangen van regenboogondernemers vertegenwoordigt, de BGLBC. Schrijf je in en kom!

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

MKB-Amsterdam maakt zich al tijden sterk voor de invoering van een bezorgbelasting. Om de bezorggekte te stoppen en winkels te redden. MKB-Amsterdam wil na de zomer in gesprek met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Zaandam om met een actieplan te komen voor het behoud van winkels. Voorzitter Bart Drenth: ‘Als je niets doet, smelten de winkels sneller weg dan de ijskappen op de Noordpool.’