MKB-Nederland en VNO-NCW zijn met het kabinet en de vakbonden in gesprek over een plan hoe de komende anderhalf jaar samen te leven met het virus zonder telkens in lockdown te hoeven. ‘Want zoals het nu gaat, houden we het niet vol. Ondernemers niet, jongeren niet, de hele samenleving niet. De berichten over de nieuwe variant en de mogelijke effecten op de zorg zijn zorgwekkend. Tegelijkertijd is dit zeker voor de detailhandel, kappers, de horeca, sportscholen en talloze andere ondernemers in deze drukke laatste kerstweken van het jaar echt een drama.’

Winkelen op afspraak

Belangrijk is volgens de ondernemersorganisaties dat we komende tijd vooral ook met elkaar blijven kijken naar alles wat ondernemers wel kunnen blijven doen om de schade te beperken. Goed is dan ook dat afhalen van producten bij winkels mogelijk blijft (click & collect). Daarnaast zou ook winkelen op afspraak mogelijk moeten zijn, volgens de ondernemersorganisaties. ‘Dit biedt toch nog kans om iets van de kerstvoorraden af te zetten in deze drukke tijd.’

Compensatie kerst lastig

De drempel om in aanmerking te komen voor steun is voor NOW 20 procent omzetverlies en voor TVL 30 procent omzetverlies voor een heel kwartaal. Hierdoor komen veel ondernemers waarschijnlijk niet in aanmerking voor ondersteuning nu ze de laatste twee weken van het jaar alsnog dicht moeten. Terwijl ze wel de veelal beste weken van het jaar mislopen.

Actieplan om te kunnen stoppen

De ondernemersorganisaties wijzen er daarbij ook op dat de financiële situatie voor de getroffen ondernemers en hun leveranciers steeds penibeler wordt, omdat de compensatie nooit volledig is. Veel (mkb)-ondernemers zijn door hun reserves heen en de schulden nemen toe. Steeds belangrijker is het dan ook dat er met spoed een actieplan komt, waardoor ondernemers die in deze situatie niet verder kunnen of willen, kunnen stoppen zonder dat ze ook privé alles kwijtraken. In het coalitieakkoord van deze week schrijft het kabinet ook dat het zich inspant om tot oplossingen te komen voor bedrijven die in de kern gezond zijn, maar door coronaschulden niet vooruitkomen.