Saru Soda uit Amsterdam Noord, de winnaar van de Product van de Maand prijs in maart 2020, is het bedrijf van Leslie Dronkers en Sjoerd Spoelstra. Hun ambachtelijke 100% natuurlijke soda’s met een origineel assortiment van zeventien smaken zijn in steeds meer Amsterdamse horecazaken te vinden. Een mooi glas siroop met bruiswater uit de tap is een serieus alternatief geworden voor de grote frisdrankmerken. We vroegen Sjoerd Spoelstra hoe zijn bedrijf aan de crises van dit moment het hoofd biedt.

Ketels op zonne-energie

‘We hebben een waanzinnig goeie zomer gehad, nog nooit zo druk gehad’. Sjoerd Spoelstra klinkt tevreden aan de telefoon. ‘We richten ons voornamelijk op de horeca en de productie voor private label en dat gaat heel goed, we hebben heel veel nieuwe klanten. Consumenten zien steeds meer dat blikjes en flesjes niet duurzaam zijn en kiezen voor onze siropen. We hebben nu ook twee hele mooie private label klanten in België, waaronder een fast comfort gourmet burger keten die aan de lopende band nieuwe vestigingen opent. Zo verkopen we van Frankrijk tot Amsterdam.

De energiecrisis gaat gelukkig voor een belangrijk deel aan Saru Soda voorbij. ‘We brouwen en bottelen nog steeds in Xpositron, het bedrijfsverzamelgebouw waar we ooit zijn begonnen. De beherende stichting heeft in 2008 het hele dak vol zonnepanelen gelegd. De opgebrachte energie gaat direct naar de huurders. Onze ketels draaien nu voor 81% op zonne-energie, van schommeling in energiekosten hebben we relatief weinig last. We zijn ook helemaal van het gas af. Het bestuur van de stichting die het pand beheert heeft verder een groot aantal milieuvriendelijke maatregelen genomen, waardoor bedrijfsvoering inmiddels CO2 neutraal is. 

Krachtstroom is schaars

Gedreven door de groei in binnen- en buitenland kijkt Spoelstra uit naar een tweede productielocatie in de buurt van Amsterdam. De aanwezigheid van een krachtstroomaansluiting is daarbij de eerste voorwaarde. ‘Je krijgt tegenwoordig geen nieuwe aansluiting meer, die gaan allemaal naar de oplaadpalen. Dus moeten we een pand met een bestaande aansluiting hebben. En als dat niet lukt, zet ik er een stoomgenerator in.’

Houd zzp-ers uit de wind

De regering kondigt op Prinsjesdag een koopkrachtpakket inclusief een aantal fiscale maatregelen die met name het bedrijfsleven raken. Spoelstra is niet zo bezig met de effecten daarvan op zijn bedrijf. ‘Sinds kort hebben we een B.V., daar zitten fiscale voordelen in die niet gelden voor werknemers. Dat hoeft voor mij niet, zo zit mijn wereld niet in elkaar. En aan de positie van zzp-ers moet je niet teveel zagen, die moet je uit de wind houden. Men denkt bij zzp-ers al gauw aan consultants met een hoog uurtarief. Ik zie vooral veel mensen in de productie en bouw die op een onverantwoordelijk laag tarief werken. Wij streven ernaar om onze freelance productiemedewerkers werken rondom de 30,00 euro te betalen. ‘

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.