Amsterdamse salonboten moeten onder de huidige coronaregels hun diensten al om 18 uur staken. Zij vallen met de huidige coronaregels onder recreatief vervoer, en niet onder horeca. Een onterechte interpretatie van de coronaregels door de gemeente Amsterdam, meent Tommy van Riet van de Verenigde Rederijen Amsterdam.
Tot boetes heeft de handhaving van deze coronaregel nog niet geleid. Toch denkt Van Riet een kansrijke zaak te hebben. Een kort geding is in de maak, als de gemeente niet snel over de brug komt met een verruiming van de vaartijden. ‘De gemeente legt de regels zo uit dat de salonboot om zes uur moet stoppen. Maar als ik een diner verzorg, dan moet ik wel naar een restaurant kunnen varen. Op dat moment is de hoofdfunctie ook het verzorgen van een diner en zouden we tot acht uur moeten moeten kunnen blijven. Toch zijn er al zeker negen boten tussen zes en acht uur ’s avonds gesommeerd te stoppen.’
Duidelijkheid
Om de zaak snel aanhangig te maken in een kort geding nam Van Riet bestuursrechtadvocaat Peter Nicolaï in de arm, die de zaak uitzocht. Twee advocaten bereiden nu het kort geding voor, mocht de gemeente vandaag nog niets van zich laten horen – zoals wel is beloofd. Waar het Van Riet vooral om te doen is, is duidelijkheid. Voor hemzelf, maar zeker ook in de communicatie met zijn klanten. ‘Als we vandaag niet te horen krijgen dat we tot acht uur mogen varen, gaan we inderdaad een kort geding aanspannen. Nu weten we niet goed hoe de regels geïnterpreteerd moeten worden, dus laat de rechter zich daar maar over uitspreken.’
“Dit komt later misschien nog wel terug, dus het is belangrijk om voor eens en voor altijd duidelijkheid te hebben.”
Tommy van Riet, Verenigde Rederijen Amsterdam
Privédiner versus vol restaurant
Wat Van Riet dwarszit, is dat de gemeente zijn branche in andere opzichten juist wél als horeca ziet. ‘We moeten daarom per 1 april over een SVH-diploma beschikken, voor sociale hygiëne. Zo ervaren we wel de lasten en niet de lusten. Bovendien: een privédiner op een salonbootje lijkt me minder riskant voor de coronabesmettingen dan een vol restaurant met tachtig gasten. Dat er regels nodig zijn om de besmettingen in toom te houden is duidelijk. Maar wij veroorzaken het probleem niet. Laat ze daarom zo duidelijk mogelijk en vooral eerlijk zijn. Gelijke monniken, gelijke kappen!’