Amsterdamse salonboten moeten onder de huidige coronaregels hun diensten al om 18 uur staken. Zij vallen met de huidige coronaregels onder recreatief vervoer, en niet onder horeca. Een onterechte interpretatie van de coronaregels door de gemeente Amsterdam, meent Tommy van Riet van de Verenigde Rederijen Amsterdam.

Beeld: Private Boat Tours

Tot boetes heeft de handhaving van deze coronaregel nog niet geleid. Toch denkt Van Riet een kansrijke zaak te hebben. Een kort geding is in de maak, als de gemeente niet snel over de brug komt met een verruiming van de vaartijden. ‘De gemeente legt de regels zo uit dat de salonboot om zes uur moet stoppen. Maar als ik een diner verzorg, dan moet ik wel naar een restaurant kunnen varen. Op dat moment is de hoofdfunctie ook het verzorgen van een diner en zouden we tot acht uur moeten moeten kunnen blijven. Toch zijn er al zeker negen boten tussen zes en acht uur ’s avonds gesommeerd te stoppen.’

Duidelijkheid

Om de zaak snel aanhangig te maken in een kort geding nam Van Riet bestuursrechtadvocaat Peter Nicolaï in de arm, die de zaak uitzocht. Twee advocaten bereiden nu het kort geding voor, mocht de gemeente vandaag nog niets van zich laten horen – zoals wel is beloofd. Waar het Van Riet vooral om te doen is, is duidelijkheid. Voor hemzelf, maar zeker ook in de communicatie met zijn klanten. ‘Als we vandaag niet te horen krijgen dat we tot acht uur mogen varen, gaan we inderdaad een kort geding aanspannen. Nu weten we niet goed hoe de regels geïnterpreteerd moeten worden, dus laat de rechter zich daar maar over uitspreken.’

“Dit komt later misschien nog wel terug, dus het is belangrijk om voor eens en voor altijd duidelijkheid te hebben.”

Tommy van Riet, Verenigde Rederijen Amsterdam

Privédiner versus vol restaurant

Wat Van Riet dwarszit, is dat de gemeente zijn branche in andere opzichten juist wél als horeca ziet. ‘We moeten daarom per 1 april over een SVH-diploma beschikken, voor sociale hygiëne. Zo ervaren we wel de lasten en niet de lusten. Bovendien: een privédiner op een salonbootje lijkt me minder riskant voor de coronabesmettingen dan een vol restaurant met tachtig gasten. Dat er regels nodig zijn om de besmettingen in toom te houden is duidelijk. Maar wij veroorzaken het probleem niet. Laat ze daarom zo duidelijk mogelijk en vooral eerlijk zijn. Gelijke monniken, gelijke kappen!’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De visie van een glazenwasser

De visie van een glazenwasser

Gisteren sprak voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland de economielezing van Elsevier Weekblad uit. Vonhof roept de samenleving en de politiek op om de mens achter de ondernemer te blijven zien.

Data helpen jou om beter te ondernemen

Data helpen jou om beter te ondernemen

Hoe? Daar kom je achter tijdens de webinar Business Intelligence voor het MKB op 20 december. Kees van Montfort: ‘Data zoals omzet, kosten, product- en dienstengegevens zijn een belangrijke tool bij het maken van betere beslissingen.’ Meld je snel gratis aan!

‘Veiligheidsbewustzijn tussen de oren’

‘Veiligheidsbewustzijn tussen de oren’

‘Het is belangrijk dat mensen leren elkaar aan te spreken en ervoor te zorgen dat iedereen aan het eind van de dag veilig naar huis gaat,’ zegt businessmanager Jeroen den Otter van VCANederland.

‘Overheid cruciaal bij financieringsmogelijkheden’

‘Overheid cruciaal bij financieringsmogelijkheden’

Het midden- en kleinbedrijf moet makkelijker toegang krijgen tot de financieringsmarkt, vinden belangenorganisaties als MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland (ONL). Ze zeiden dat in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

Uitbreiding steunpakket ‘avondlockdown’

Uitbreiding steunpakket ‘avondlockdown’

Het nieuwe steunpakket om ondernemers door de avondlockdown te loodsen bestaat onder meer uit een verlenging van het bijzonder uitstel van de Belastingdienst en een hogere vergoeding van de vaste lasten via TVL.

Nieuwe strategie zorgt voor omzetstijging

Nieuwe strategie zorgt voor omzetstijging

Eefje Jonker oprichter van Stay Future proof: ‘’Als je de sfeer en aanpak van een familiebedrijf wilt handhaven terwijl je groeit en innoveert is het belangrijk om iedereen binnen het bedrijf te verbinden en onderdeel te maken van het proces.”