De discussie barst los over de ruimere terrassen van Amsterdamse horecaondernemers. Volgens een NRC-artikel van 8 september, ergeren veel mensen zich aan de ruime terrassen. Horecaondernemer Jannet van der Ree, mede-eigenaar van restaurant De Italiaan in de Bosboom Toussaintstraat is een petitie gestart voor behoud van de pergola en de uitbreiding van haar terras.

Afgelopen tijd is er veel discussie over een ‘concept Stedelijk Beleidskader Horeca en Terrassen’ ter inzage en beoordeling door inwoners en ondernemers. De gemeente organiseert deze dagen hiervoor een aantal inspraakavonden in de diverse stadsdelen. Volgens Jannet van der Ree staat dit helemaal los van de discussie dat horecaondernemers de coronaterrassen mogen behouden: “Het behoud van de coronaterrassen zorgt juist voor spreiding van de drukte die de gemeente Amsterdam zelf heeft veroorzaakt. Als we dichtgaan met terrassen dan blijft de drukte gewoon bestaan. De mensen blijven naar de stad komen. Tenslotte heeft de gemeente Amsterdam dit beleid jaren geleden zelf ingezet om meer toeristen naar de stad te trekken. De drukte is hiervan het resultaat.”

Petitie

Restaurant De Italiaan is een petitie gestart omdat Van der Ree van mening is dat de coronaterrassen definitief moeten blijven bestaan. Daarbij dient de groene pergola meerdere doelen. “Buurtbewoners, stadsgenoten en vele toeristen genieten van de groene pergola met sfeervolle verlichting’, zegt Van der Ree. ‘Dagelijks krijgen wij complimenten, maken mensen foto’s of staat men onze Italiaanse pergola gewoon te bewonderen. De begroeiing van de Pergola geeft een mooie sfeer in de mooie Bosboom Toussaintstraat. Een meerwaarde voor de buurt.’

Van der Ree was destijds heel blij met het maatwerk van de gemeente Amsterdam. Wat ook goed past in het beleid van de gemeente. In De Agenda Maatregelen Amsterdam Autoluw spreekt de gemeente zelf van de ambitie om het aantal parkeerplaatsen te verminderen en te vervangen door meer groen. Dit is precies wat wij hebben gerealiseerd zonder kosten voor de gemeente zelf.

Het lijkt erop dat het maatwerk gaat verdwijnen en de gemeente bezig is met een generieke aanpak van terrassen. Van der Ree: ‘Graag zou ik willen dat de gemeente zoals in het coalitieakkoord is aangegeven, maatwerk verricht en de waarde van de pergola ook voor de buurt/stad ziet zodat de pergola mag blijven.’

Stem hier op de petitie.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam: “Deze energiecrisis kan veel mkb bedrijven de kop kosten. Daarom is het goed dat de gemeente met een steunfonds komt. Er zijn maatregelen nodig om bedrijven nu door de crisis te loodsen. En we moeten versneld inzetten op besparing van energie. Daarin werkt MKB-Amsterdam graag samen met de gemeente.”

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

De knip op de Weesperstraat is al jarenlang onderwerp van discussie. MKB-Amsterdam is net als een meerderheid in de raad tegen de knip en pleit tegen de uitvoering van een duur proefproject. Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) zegde de raad gisteren toe de discussie over de uitkomsten van het lopende verkeersonderzoek af te wachten tot komend voorjaar. ‘De raad kan dan desgewenst opdracht geven voor een eventuele proef.’

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Hoe ga je om met de energiecrisis? Wat staat er nou in de Miljoennota? Gaat de gemeente Amsterdam ons helpen? Op maandag 3 oktober staan de deuren van de Oranjekerk weer open voor de maandelijkse Groeiborrel. Hét moment om bij te praten met mensen die dezelfde vragen hebben.

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Je kunt nog stemmen op de vijf producten die genomineerd zijn voor Product van de Maand. Joël Dori van StartUp Amsterdam: ‘Impact ondernemers kunnen ons helpen lastige vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, mobiliteit en voedselverspilling op te lossen. De genomineerde bedrijven zijn hiervan een prachtig voorbeeld.’

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Ondernemer: laat ons weten wat je nodig hebt!

Het is Prinsjesdag en uit de Miljoenennota blijkt dat het mkb op weinig steun van de regering kan rekenen. Terwijl veel ondernemers het zwaar hebben. MKB-Amsterdam is in gesprek met de gemeente Amsterdam voor meer steun aan het lokale mkb. Deel met ons wat jij als ondernemer nodig hebt om deze crisis te overleven!