De discussie barst los over de ruimere terrassen van Amsterdamse horecaondernemers. Volgens een NRC-artikel van 8 september, ergeren veel mensen zich aan de ruime terrassen. Horecaondernemer Jannet van der Ree, mede-eigenaar van restaurant De Italiaan in de Bosboom Toussaintstraat is een petitie gestart voor behoud van de pergola en de uitbreiding van haar terras.

Afgelopen tijd is er veel discussie over een ‘concept Stedelijk Beleidskader Horeca en Terrassen’ ter inzage en beoordeling door inwoners en ondernemers. De gemeente organiseert deze dagen hiervoor een aantal inspraakavonden in de diverse stadsdelen. Volgens Jannet van der Ree staat dit helemaal los van de discussie dat horecaondernemers de coronaterrassen mogen behouden: “Het behoud van de coronaterrassen zorgt juist voor spreiding van de drukte die de gemeente Amsterdam zelf heeft veroorzaakt. Als we dichtgaan met terrassen dan blijft de drukte gewoon bestaan. De mensen blijven naar de stad komen. Tenslotte heeft de gemeente Amsterdam dit beleid jaren geleden zelf ingezet om meer toeristen naar de stad te trekken. De drukte is hiervan het resultaat.”

Petitie

Restaurant De Italiaan is een petitie gestart omdat Van der Ree van mening is dat de coronaterrassen definitief moeten blijven bestaan. Daarbij dient de groene pergola meerdere doelen. “Buurtbewoners, stadsgenoten en vele toeristen genieten van de groene pergola met sfeervolle verlichting’, zegt Van der Ree. ‘Dagelijks krijgen wij complimenten, maken mensen foto’s of staat men onze Italiaanse pergola gewoon te bewonderen. De begroeiing van de Pergola geeft een mooie sfeer in de mooie Bosboom Toussaintstraat. Een meerwaarde voor de buurt.’

Van der Ree was destijds heel blij met het maatwerk van de gemeente Amsterdam. Wat ook goed past in het beleid van de gemeente. In De Agenda Maatregelen Amsterdam Autoluw spreekt de gemeente zelf van de ambitie om het aantal parkeerplaatsen te verminderen en te vervangen door meer groen. Dit is precies wat wij hebben gerealiseerd zonder kosten voor de gemeente zelf.

Het lijkt erop dat het maatwerk gaat verdwijnen en de gemeente bezig is met een generieke aanpak van terrassen. Van der Ree: ‘Graag zou ik willen dat de gemeente zoals in het coalitieakkoord is aangegeven, maatwerk verricht en de waarde van de pergola ook voor de buurt/stad ziet zodat de pergola mag blijven.’

Stem hier op de petitie.