Om mkb-bedrijven te helpen bij het verkrijgen van krediet, lanceerde het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) afgelopen week het Good Company Register, waarmee mkb-bedrijven een financiële gezondheidsverklaring kunnen bemachtigen. Het register geeft banken meer ruimte om met een gerust hart geld uit te lenen.

Het gaat vooral om bedrijven die levensvatbaar zijn én ‘een waarde kunnen creëren naar de toekomst’, zegt Michiel Hordijk, directeur van het IMK. ‘Het is een model om te kunnen groeien. Veel bedrijven hebben last van corona, terwijl andere bedrijven juist investeren. De kleine ondernemer ervaart nu dat de bank moeilijk bereikbaar is. De ondernemer moet ook de juiste gegevens aanleveren, en dat regelen we in het register.’

Register goed voor mkb’er

De bank moet een vertrouwd gevoel krijgen bij de mkb’er én zijn business. ‘We hebben heel veel data opgebouwd waardoor we weten in welke fase een kleine ondernemer zich bevindt. Vanuit de relatie die we met hem hebben, kunnen we bij de bank aanleveren wat die nodig heeft. Op het moment dat je als kleine ondernemer in zwaar weer komt, helpt het register om het goed op te lossen en een goed track record op te bouwen.’

Lees ook | Ondernemers Haarlemmermeer: check jouw financiële mogelijkheden tijdens de coronacrisis!

Uiteindelijk is het collectieve doel om de kleine ondernemer gezond uit de coronacrisis te laten komen. ‘Als je een potentieel levensvatbaar bedrijf hebt, kun je via het Good Company Register met de bank in gesprek.’ Al is dat nog geen garantie voor toekenning of afwijzing van een kredietaanvraag, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken. ‘Iedere ondernemer is vrij om naar de bank te gaan en de bank is vrij om iedere ondernemer te bedienen.’

Luister terug | MKB-Nederland blij met steun

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

Bij de grote openbare werken die Amsterdam de komende jaren te wachten staan, zijn ook de belangen van veel ondernemers in het geding. Dat schrijven Willem Koster van Vereniging Amsterdam City, Pim Evers van KHN Amsterdam en Bart Drenth van MKB-Amsterdam in een brief aan wethouders Everhardt en De Vries.

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

In maart besloot de gemeente Amsterdam, dankzij een lobby van MKB-Amsterdam, dat ondernemers die gemeentelijke panden huren huurkorting zouden krijgen. Veel ondernemers zijn geholpen met deze maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen. MKB-Amsterdam roept de gemeente Amsterdam op: bied maatwerk!

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Ruim een vierde van alle dienstverbanden is nu voor bepaalde tijd, voor de crisis was dat nog ongeveer een vijfde. Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University is het een bekend verschijnsel tijdens crises. In onzekere tijden zijn bedrijven geneigd de kat uit de boom te kijken.

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Op 4 juli zenden we een nieuwe MKB TV uit over het Regionaal Werkcentrum. In aanloop spreken we met voorzitters van ondernemersverenigingen over de arbeidsmarkt in hun regio. Vandaag: Gerco Tolsma, regionaal directeur van platform MeerBusiness Haarlemmermeer en Schiphol.

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

Het is inmiddels even geleden, maar aankomende donderdag organiseert MKB-Amsterdam eindelijk weer een fysieke groeiborrel! De borrel vindt plaats in Brasserie Paardenburg, Amstelveen. Tijdens de bijeenkomst wordt de winnaar van het Product van de Maand bekendgemaakt.

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Covid-19 heeft ons afgelopen jaar al laten zien hoe belangrijk solidariteit is en hoe belangrijk contact met anderen voor iedereen is. Het thema van het jaarlijkse digitale zomerevent van Sociaal Werkkoepel Amsterdam, op 24 juni 2021, is actueler dan ooit: Verspreiden van inclusiviteit.