De gemeente Amsterdam scherpt de regels voor zwaar verkeer in de stad per 1 oktober verder aan. Dat besloot het college van burgemeester en wethouders afgelopen week. De huidige 7,5 ton-zone wordt uitgebreid met een gedeelte van de Zeeheldenbuurt in Amsterdam-West. En ook voor de vrachtroutes is vanaf 1 oktober een ontheffing nodig. De gemeenteraad is inmiddels over het besluit geïnformeerd.

Daarnaast is de bovengrens voor het aanvragen van een zoneontheffing verlaagd van 45 ton naar 30 ton. Voertuigen zwaarder dan 30 ton komen alleen nog in aanmerking voor een routeontheffing met een ‘verklaring ondeelbare lading’ of in geval van ‘bijzondere voertuigen’. Voortaan wordt uitgegaan van het werkelijke gewicht van het voertuig in plaats van de toegestane maximum massa (TMM). Bovendien gelden er gedragsregels voor chauffeurs van zware voertuigen.

Lees ook | Vervanging verouderde bruggen en sluizen alleen mogelijk als we samen de klus klaren

De maatregel geldt voor alle wegen in het gebied binnen de centrumring S100. Dat betreft het gebied dat wordt omsloten door de Nassaukade, Stadhouderskade, Mauritskade, Zeeburgerdijk, Panamalaan, Piet Heinkade, De Ruijterkade, Westerdoksdijk, Van Diemenstraat en Houtmankade. De ‘zonale geslotenverklaring’ heeft onder meer tot gevolg dat het voor (samengestelde) voertuigen met een totaalmassa van meer dan 7,5 ton niet meer mogelijk is om vanuit Stadsdeel Noord in zuidelijke richting de IJ-tunnel in te rijden.

Oude bruggen en kademuren

In het genoemde gebied bevinden zich volgens het gemeentebestuur veel relatief oude bruggen en kademuren. Die zijn niet bestand tegen het huidige zware verkeer. Ontheffinghouders hebben inmiddels bericht ontvangen van de gemeente. Bedrijven met grotere wagenparken zijn specifiek geïnformeerd. Als de huidige ontheffing niet automatisch overgezet kan worden naar het nieuwe beleid, kan er tot uiterlijk 18 juni 2021 voor de resterende looptijd een nieuwe aanvraag worden ingediend.

Lees ook | PK Waterbouw steekt voortvarend van wal

Zwaar verkeer

Vicevoorzitter MKB-Amsterdam Guido Frankfurther: ‘Het afgelopen jaar hebben MKB-Amsterdam en vervoersorganisaties als Evofenedex en Transport en Logistiek Nederland intensief meegepraat over het nieuwe beleid. Ik vind dat in het nieuwe beleid een goede bereikbaarheid redelijk in balans is met de veiligheid voor andere verkeersdeelnemers en van onze kades en bruggen. MKB-Amsterdam heeft wel gepleit voor het gelijktijdig invoeren van meer digitale ondersteuning voor de vervoerders, zodat ze real time kunnen overzien hoe een afleverlocatie het best kan worden bereikt. Daarnaast is ons verzoek gehonoreerd om het gebied tussen de S100 en de A10 vooralsnog buiten het nieuwe beleid te houden. Daar verandert er dus voorlopig niets.’

Vanaf 1 september is het mogelijk om via de website op basis van het nieuwe beleid een ontheffing voor de zone zwaar verkeer aan te vragen. Alle ontheffinghouders die nu toegang hebben tot de zone hebben een mail ontvangen over de gevolgen van het nieuwe beleid voor hun lopende ontheffing.

Bekijk www.amsterdam.nl/zwaarverkeer voor een uitgebreide omschrijving van de nieuwe regels en ontheffingen. Ook vindt u hier meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van een ontheffing.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

Bij de grote openbare werken die Amsterdam de komende jaren te wachten staan, zijn ook de belangen van veel ondernemers in het geding. Dat schrijven Willem Koster van Vereniging Amsterdam City, Pim Evers van KHN Amsterdam en Bart Drenth van MKB-Amsterdam in een brief aan wethouders Everhardt en De Vries.

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

In maart besloot de gemeente Amsterdam, dankzij een lobby van MKB-Amsterdam, dat ondernemers die gemeentelijke panden huren huurkorting zouden krijgen. Veel ondernemers zijn geholpen met deze maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen. MKB-Amsterdam roept de gemeente Amsterdam op: bied maatwerk!

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Ruim een vierde van alle dienstverbanden is nu voor bepaalde tijd, voor de crisis was dat nog ongeveer een vijfde. Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University is het een bekend verschijnsel tijdens crises. In onzekere tijden zijn bedrijven geneigd de kat uit de boom te kijken.

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Op 4 juli zenden we een nieuwe MKB TV uit over het Regionaal Werkcentrum. In aanloop spreken we met voorzitters van ondernemersverenigingen over de arbeidsmarkt in hun regio. Vandaag: Gerco Tolsma, regionaal directeur van platform MeerBusiness Haarlemmermeer en Schiphol.

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

Het is inmiddels even geleden, maar aankomende donderdag organiseert MKB-Amsterdam eindelijk weer een fysieke groeiborrel! De borrel vindt plaats in Brasserie Paardenburg, Amstelveen. Tijdens de bijeenkomst wordt de winnaar van het Product van de Maand bekendgemaakt.

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Covid-19 heeft ons afgelopen jaar al laten zien hoe belangrijk solidariteit is en hoe belangrijk contact met anderen voor iedereen is. Het thema van het jaarlijkse digitale zomerevent van Sociaal Werkkoepel Amsterdam, op 24 juni 2021, is actueler dan ooit: Verspreiden van inclusiviteit.