Door alle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, spraak- en stemtechnologie kunnen robots de komende jaren een grote invloed hebben op de retail. Ze kunnen met name specifieke taken voor de retailer uitvoeren, zoals voorraadbeheer, schoonmaken en klantenservice.

Ook het thuisbezorgen van producten is een steeds populairdere toepassing van de robot. Zo bieden ze retailers een uitstekende kans om meer waarde te creëren en te innoveren. Maar wat deze toegevoegde waarde precies is, dat zal nog moeten blijken. Donderdag 16 september is de kick-off van het Digitaliseringsoffensief, een initiatief van HvA, MKB-Amsterdam en Ready to Scale. Tibert Verhagen, lector Emerging Technology for Business aan de HvA, zal bij deze gelegenheid een break-out sessie geven over de impact van opkomende technologieën & robotisering.

In de sessie komen onder meer de huidige mogelijkheden van robots in de retail aan bod, zegt Verhagen. ‘Je wilt dat winkeliers er iets mee gaan doen. En daarvoor moet je niet alleen de technologieën promoten, dat hangt van veel meer af: waar zit de klant op te wachten en welke rol kunnen robots precies spelen in de winkel? Verder bespreken we de resultaten van onderzoeken van studenten, over de toegevoegde waarde van robots voor de dienstverlening in de winkel. En ook de ervaring van consumenten, aan de hand van een sentimentanalyse, komt aan de orde.

Personeel lastig te vinden

Maar naast de ervaring van de consument is natuurlijk de interactie met het personeel van belang. Daar is, erkent Verhagen, nog niet heel veel over bekend. ‘We doen daar onderzoek naar en hebben een begin gemaakt met het verzamelen van kennis. Robots kunnen het gat opvullen dat ontstaat doordat personeel steeds lastiger is te vinden. Maar dan moet je daar wel serieus onderzoek naar doen en er kennis over vergaren. Of corona nog effect heeft op deze ontwikkeling? Ik denk dat het groeiend tekort aan personeel meer een demografische oorzaak heeft en vooral het gevolg is van een stijgend opleidingsniveau.’

Al deze aspecten komen in vogelvlucht voorbij in de break-out -sessie op donderdag 16 september. Geïnteresseerd in de ontwikkelingen en de mogelijkheden die robots bieden? Aanmelden kan hier. En kom hoe dan ook naar de Kick-off van het Digitaliseringsoffensief en de MKB-Amsterdam Groeiborrel. Om 15.00u is de inloop,

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

Jacco Vonhof: ‘Ondernemers hebben door corona een jas uitgedaan, maar staan tegelijk voor grote investeringen. Er is een kabinet nodig dat knopen doorhakt. De transitie moet voor het mkb haalbaar en betaalbaar zijn.’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

Er moet een loket komen waar je als ondernemer kunt aankloppen als je, wat coronasteun betreft, tussen wal en schip bent beland. Sportschool van Beek: ‘We zitten nog steeds in de fase van ‘samen door de crisis’. We staan achterin de rij, maar we staan er nog steeds.’

10 tips om cybercrime te voorkomen

10 tips om cybercrime te voorkomen

Dave Maasland, ondernemer op het gebied van cybersecurity, stelde in het kader van de kick-off van het Digitaliseringsoffensief een top-10 van securitytips op.

Pure markt hunkert naar heropening

Pure markt hunkert naar heropening

Oprichter Trienet Kroon was met haar Pure Markt nauwelijks meer weg te denken uit onder meer Amstelpark, Amsterdamse Bos en Park Frankendael. De coronacrisis gooide ook hier roet in het eten. De ‘evenementenstatus’ zat haar daarbij flink in de weg.

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

De gemeente Haarlemmermeer onderzoekt koopgedrag en tevredenheid over het aanbod in winkels. Naast de detailhandel zal dit jaar ook de horeca en recreatiesector worden onderzocht. Deel ook jouw mening!