De zakelijke dienstverlening is één van de belangrijkste banenmotoren van de Amsterdamse economie. De toenemende innovatie en concurrentie in de financiële en economische sector vraagt om vakbekwame, adaptieve en nieuwsgierige werknemers. Toch melden zich elk jaar minder studenten aan voor business-gerelateerde mbo-opleidingen. Het gevolg: een groeiend tekort aan goed opgeleid personeel voor stage- en werkplekken. Harm Hilgeman, bestuurslid MKB-Amsterdam (speerpunt Arbeidsmarkt & Scholing), ontwikkelde samen met collega’s van ROC Top en ROC van Amsterdam het ‘Plusprogramma Business Professional’. Inmiddels hebben ruim 30 bedrijven in de regio Amsterdam hun enthousiasme uitgesproken over deelname aan het programma. Ook jouw committment is nodig! Lees hier meer over het Plusprogramma Business Professional en wat het jou als mkb’er oplevert om hieraan mee te doen.

Het Plusprogramma Business Professional is een tweejarig traject waarin mbo-4-studenten in financiële en economische opleidingen via match-making voor langere tijd (half- tot twee jaar) gekoppeld worden aan jouw onderneming. Hierbij wordt goed gekeken naar jouw behoefte én de leerdoelen van de student. Dit voorkomt een mismatch. Ook levert het jouw bedrijf continuïteit en een gemotiveerde nieuwe werknemer. Deelnemende studenten worden vanaf september 2021 geselecteerd in het eerste jaar van hun studie.

Studenten van het plusprogramma krijgen een aangepast studierooster. Zo hebben zij twee à drie dagen de tijd om bij jou te werken tegen het uurtarief van een vakkenvuller. Harm: “Het is een stage-detachering. We verwachtten uiterste inspanning van de studenten. Een frisse en gedreven werkhouding kan lastig op te brengen zijn wanneer je ’s avonds laat nog moet werken in de McDrive. Daarom willen we voorkomen dat studenten nog allerlei bijbaantjes nodig hebben om rond te komen.”

Samenwerking
Bovendien is het Plusprogramma zo ingericht dat deelnemende studenten naast hun opleiding en werkervaring extra master-courses volgen. Deze master-courses zijn ontwikkeld door bedrijven die een werkplek aanbieden. “Om de kwaliteit van het bestaande mbo-onderwijs te verbeteren, actualiseren en versterken is nauwe samenwerking met het relevante bedrijfsleven noodzakelijk. Er is meer behoefte aan studenten die snel verbinding maken en schakelen, dan aan studenten die tot op het bot zijn opgeleid met vakinhoudelijk kennis.” Daarom vraagt Harm aangesloten ondernemingen om hun talenten met studenten te delen. Wanneer je bedrijf niet over de capaciteit beschikt om een master-course te organiseren, volgt jouw werkstudent wél de master-courses van andere aangesloten bedrijven. Zo vloeit actuele relevante terug naar elke deelnemend bedrijf!

Al met al is het Plusprogramma Business Professional een belangrijke manier om binnen het huidige curriculum van mbo-opleidingen weer aan te laten sluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Op dit moment is Harm op zoek naar mkb’ers die zich willen committeren aan deelname aan het Plusprogramma Business Professional. Concreet bied je een gemotiveerde student een werkplek aan voor de langere termijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je meedoet met het idee om deze werkstudent later in dienst te nemen.

Competenties
Zo ontwikkel je een top-professional die precies in het profiel van jouw onderneming past. Ook denk je na over de competenties die jouw onderneming deelnemende studente(n) kan bijbrengen. Wanneer je over de middelen beschikt, giet je deze in een master-course. Zo draag je bij aan de onderwijs- en arbeidsmarktvernieuwing die nodig is om het groeiend tekort van vakbekwame, adaptieve en nieuwsgierige werknemers in de financieel-economische sector op te vangen! Een win-win situatie, toch?

Als je meedoet, wordt je de mogelijkheid geboden om gratis vacatures en (stage)opdrachten te posten op de speciaal voor dit project ontwikkelde nieuwe website amsterdam.atwork.community. Op deze wijze deel je jouw werkaanbod met inwoners van de Metropool Area Amsterdam.

Overweeg je een of meerdere werkplekken vanaf september 2021 aan een plusstudent beschikbaar te stellen? Stuur een mail naar projectleider Business Professional Harm Hilgeman op info@atwork.community of bel hem direct op 06-51139770.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Anne van der Krol

Anne van der Krol

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Vakantiegeld blok aan been voor veel ondernemers

Vakantiegeld blok aan been voor veel ondernemers

Werkgevers die het moeilijk hebben door de coronacrisis vragen zich af hoe zij vakantiegeld moeten uitbetalen aan hun werknemers. Tip van juristen: ga met de werknemer in gesprek om tot een schikking te komen, zoals uitstel of gespreid betalen

NOW terugbetalen stokt, veel mkb’ers afwachtend

NOW terugbetalen stokt, veel mkb’ers afwachtend

Bedrijven zijn terughoudend met het terugbetalen van te veel ontvangen geld uit de NOW-regeling. Slechts een klein deel van de ondernemers die de NOW-regeling deels of helemaal moeten terugbetalen heeft dit al gedaan. De rest wacht af.

Preventief testen biedt uitkomst voor jouw bedrijf

Preventief testen biedt uitkomst voor jouw bedrijf

Het devies van de overheid luidt nog altijd: werk zoveel mogelijk thuis. Voor bedrijven waarbij dat niet mogelijk is biedt preventief testen op corona uitkomst. Via Werkgeverstesten.nl kun je gemakkelijk een teststraat bij jouw bedrijf inrichten.

Webinar Rabobank: Zo komt jouw vereniging de crisis door

Webinar Rabobank: Zo komt jouw vereniging de crisis door

Hoe speel je in op de financiële gevolgen van de coronacrisis voor jouw vereniging? Van welke regelingen kun je gebruik maken? Voormalig topschaatser Erben Wennemars presenteert het webinar op woensdag 12 en dinsdag 18 mei 2021.

Maak steunpakket langer en ruimhartiger

Maak steunpakket langer en ruimhartiger

‘Geen ondernemer mag aan de coronacrisis kapotgaan. Wees ruimhartig, verleng het steunpakket tot eind van het jaar en strijk nú de laatste plooien in dat pakket glad.’ Die oproep doet voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in een brief aan het kabinet. ‘Maatwerk kan niet worden geleverd, zo krijgen we steeds te horen. Dat mag echter nooit de reden zijn om ondernemers dan maar te laten vallen.’ Hij pleit daarom voor een loket waar ondernemers met hun specifieke situatie terecht kunnen.