De zakelijke dienstverlening is één van de belangrijkste banenmotoren van de Amsterdamse economie. De toenemende innovatie en concurrentie in de financiële en economische sector vraagt om vakbekwame, adaptieve en nieuwsgierige werknemers. Toch melden zich elk jaar minder studenten aan voor business-gerelateerde mbo-opleidingen. Het gevolg: een groeiend tekort aan goed opgeleid personeel voor stage- en werkplekken. Harm Hilgeman, bestuurslid MKB-Amsterdam (speerpunt Arbeidsmarkt & Scholing), ontwikkelde samen met collega’s van ROC Top en ROC van Amsterdam het ‘Plusprogramma Business Professional’. Inmiddels hebben ruim 30 bedrijven in de regio Amsterdam hun enthousiasme uitgesproken over deelname aan het programma. Ook jouw committment is nodig! Lees hier meer over het Plusprogramma Business Professional en wat het jou als mkb’er oplevert om hieraan mee te doen.

Het Plusprogramma Business Professional is een tweejarig traject waarin mbo-4-studenten in financiële en economische opleidingen via match-making voor langere tijd (half- tot twee jaar) gekoppeld worden aan jouw onderneming. Hierbij wordt goed gekeken naar jouw behoefte én de leerdoelen van de student. Dit voorkomt een mismatch. Ook levert het jouw bedrijf continuïteit en een gemotiveerde nieuwe werknemer. Deelnemende studenten worden vanaf september 2021 geselecteerd in het eerste jaar van hun studie.

Studenten van het plusprogramma krijgen een aangepast studierooster. Zo hebben zij twee à drie dagen de tijd om bij jou te werken tegen het uurtarief van een vakkenvuller. Harm: “Het is een stage-detachering. We verwachtten uiterste inspanning van de studenten. Een frisse en gedreven werkhouding kan lastig op te brengen zijn wanneer je ’s avonds laat nog moet werken in de McDrive. Daarom willen we voorkomen dat studenten nog allerlei bijbaantjes nodig hebben om rond te komen.”

Samenwerking
Bovendien is het Plusprogramma zo ingericht dat deelnemende studenten naast hun opleiding en werkervaring extra master-courses volgen. Deze master-courses zijn ontwikkeld door bedrijven die een werkplek aanbieden. “Om de kwaliteit van het bestaande mbo-onderwijs te verbeteren, actualiseren en versterken is nauwe samenwerking met het relevante bedrijfsleven noodzakelijk. Er is meer behoefte aan studenten die snel verbinding maken en schakelen, dan aan studenten die tot op het bot zijn opgeleid met vakinhoudelijk kennis.” Daarom vraagt Harm aangesloten ondernemingen om hun talenten met studenten te delen. Wanneer je bedrijf niet over de capaciteit beschikt om een master-course te organiseren, volgt jouw werkstudent wél de master-courses van andere aangesloten bedrijven. Zo vloeit actuele relevante terug naar elke deelnemend bedrijf!

Al met al is het Plusprogramma Business Professional een belangrijke manier om binnen het huidige curriculum van mbo-opleidingen weer aan te laten sluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Op dit moment is Harm op zoek naar mkb’ers die zich willen committeren aan deelname aan het Plusprogramma Business Professional. Concreet bied je een gemotiveerde student een werkplek aan voor de langere termijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je meedoet met het idee om deze werkstudent later in dienst te nemen.

Competenties
Zo ontwikkel je een top-professional die precies in het profiel van jouw onderneming past. Ook denk je na over de competenties die jouw onderneming deelnemende studente(n) kan bijbrengen. Wanneer je over de middelen beschikt, giet je deze in een master-course. Zo draag je bij aan de onderwijs- en arbeidsmarktvernieuwing die nodig is om het groeiend tekort van vakbekwame, adaptieve en nieuwsgierige werknemers in de financieel-economische sector op te vangen! Een win-win situatie, toch?

Als je meedoet, wordt je de mogelijkheid geboden om gratis vacatures en (stage)opdrachten te posten op de speciaal voor dit project ontwikkelde nieuwe website amsterdam.atwork.community. Op deze wijze deel je jouw werkaanbod met inwoners van de Metropool Area Amsterdam.

Overweeg je een of meerdere werkplekken vanaf september 2021 aan een plusstudent beschikbaar te stellen? Stuur een mail naar projectleider Business Professional Harm Hilgeman op info@atwork.community of bel hem direct op 06-51139770.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Anne van der Krol

Anne van der Krol

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onderneemin heeft onlangs de stap gezet naar de regio Metropool Amsterdam. Onze voorzitter Achmed Baâdoud is dan ook heel content dat MKB-Metropool Amsterdam en Onderneemin mediapartner bij elkaar zijn geworden. “Dat sluit heel goed aan bij onze visie om het MKB...

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB MKB-Metropool Amsterdam heeft met grote instemming kennis genomen van het besluit van het GVB om gemotiveerde sollicitanten voor de functie van trambestuurder structureel te gaan helpen om voor de...

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Volgens wethouder Melanie van der Horst is het woord ‘Knip’ voortaan een ‘verboden woord’ en kiest de gemeenteraad ervoor van de Weesperstraat een fijne stadsstraat te maken, met twee maal één rijstrook, bredere fiets- en voetpaden, meer groen en een aantrekkelijkere...

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

MKB-Metropool Amsterdam heeft met instemming kennis genomen van de conclusie van het onderzoeksrapport over de Knip Weesperstraat: de knip Weesperstraat gaat definitief van tafel. Volgens het college was de proef wel geslaagd en heeft deze veel opgeleverd, maar...

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Volgens het concept Programma van Eisen van de Vervoersregio Amsterdam voor het GVB voor de komende jaren moet het openbaar vervoer (OV) in het centrum en de oude stadsdelen verslechteren ten gunste van de nieuwe centra buiten de Ring A10. Een slecht plan, vindt MKB-...