De gemeente deelde deze week met vreugde het bericht dat de Piet Heintunnel vrijdag 20 januari rond 21.00 uur weer open gaat. Het Programma Team laat weten dat de tunnel klaar is voor de toekomst. Dit betekent dat er een einde komt aan een belangrijke belemmering voor de toegankelijkheid van de stad. De Piet Heintunnel was sinds juni 2021 voor al het doorgaande verkeer gesloten.

Renovatie hard nodig

De bijna 25 jaar oude Piet Heintunnel was toe aan een grootschalige renovatie om volledig te voldoen aan de strenge veiligheidswetgeving voor tunnels. Alle technische installaties en systemen zijn vervangen: de verlichting, hulppostkasten, ventilatie, camerasystemen en brandmeldinstallaties. Er is hittebestendige bekleding aangebracht op de voegovergangen in de tunnelbuizen en toeritten.  Vluchtdeuren en waterkelders zijn aangepast. Ook als eerste van de Amsterdamse wegtunnels heeft de Piet Hein een nieuwe bediening en besturing gekregen, die later wordt aangesloten op de nog te bouwen nieuwe Verkeerscentrale.

Enorme klus geklaard

Vicevoorzitter MKB-Amsterdam, Guido Frankfurther, is blij met de heropening. “Natuurlijk was het fijn geweest voor al het zakelijk verkeer als de tunnel eerder was opengegaan, maar ook voor MKB-Amsterdam staat de veiligheid voorop. We hebben vorig jaar zelf mogen aanschouwen wat voor enorme klus het was”.

Ondanks dat er met de sluiting een belangrijke schakel uit het bereikbaarheidsplaatje van de stad werd gehaald, bleven grote stremmingen elders uit. Frankfurther: “Het is bewonderenswaardig hoe het bedrijfsleven zich in korte tijd heeft aangepast en zich heeft verspreid over de overgebleven aan- en afvoerwegen. De zorgvuldige voorbereiding van het project door de gemeente Amsterdam, waarbij MKB-Amsterdam was betrokken, heeft hier ongetwijfeld aan bijgedragen”.