MKB-Nederland is blij dat het kabinet ondernemers meer duidelijkheid biedt over het gefaseerd afbouwen van de coronamaatregelen. Met de aangekondigde versoepelingen weten ondernemers in elk geval beter waar ze aan toe zijn, zeggen de ondernemersorganisaties in reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Vrijdag kondigde het kabinet aan dat per maandag 20 september voor alle sectoren de anderhalve meter komt te vervallen – mits de besmettingscijfers het toelaten. Het kabinet hoopt op 1 november alle maatregelen los te laten. MKB-Nederland had graag gezien dat de maatregelen al eerder losgelaten worden. ‘Toch is dit vooruitzicht goed nieuws voor de meeste ondernemers in Nederland.’

Ondernemers zijn gebaat bij zekerheid. Zij hebben tijd nodig om vooruit te plannen, voorraden in te slaan. En dat lukt simpelweg niet als het beleid om de twee of drie weken wijzigt. De organisaties zijn wel bezorgd dat het kabinet zich bij oplopende besmettingen weer verplicht voelt deze datum verder op te schuiven. Maar je móet op een gegeven moment toch een keer terug naar normaal.

Coronatoegangsbewijs bij grote groepen

Voor niet-doorstroomlocaties – zoals de horeca, evenementen, publiek bij sport en de culturele sector – is het per 20 september voor groepen boven de 75 personen verplicht om met coronatoegangsbewijzen te gaan werken. Dit zorgt ervoor dat vanaf eind september bijna alles weer mogelijk is voor ondernemers. ‘Wel hebben we zorgen over de handhaving van deze maatregel, met name in de horeca. Dit moet voor ondernemers wel werkbaar blijven’, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Thuiswerkadvies vervalt 20 september

Vanaf 20 september komt het thuiswerkadvies te vervallen en mogen werknemers weer naar kantoor. ‘Hier hebben veel werkgevers en werknemers lang naar uit gekeken.’ Het kabinet merkt daarbij wel op dat mensen met klachten nog steeds thuis moeten blijven en zich moeten laten testen. Het is dan wel belangrijk dat mensen die zich laten testen snel de uitslag krijgen.

Steunmaatregelen voor gesloten sectoren

Voor ondernemers in de nachthoreca verandert er op korte termijn nog niets: zij blijven tot 1 november gesloten. ‘Voor hen en andere gesloten sectoren – zoals bijvoorbeeld de zakelijke evenementen- is het belangrijk dat de steunmaatregelen voorlopig van kracht blijven. Het is daarom goed dat het kabinet aangeeft de steun voor deze sectoren langer door te trekken.’