Nu de economie verder aantrekt zijn ook ondernemers positiever dan een paar maanden geleden. Ook mkb’ers zien de toekomst van hun ondernemingen zonniger in. Dat blijkt uit de bedrijvenmonitor van Ipsos in opdracht van Interpolis. Dat binnenkort de steunmaatregelen van de overheid vervallen lijkt de meeste mkb’ers niet te deren. In de horeca en de cultuursector leven vooral zorgen over het opstarten, bij fysieke winkels overheersen de personele zorgen.

De groep die van steunmaatregelen gebruikt maakt daalde van 16 naar 11 procent, meldt René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis, tegenover BNR Nieuwsradio. Ondernemers richten zich vooral op herstel en de opstart van de onderneming. De zorgen over de toekomst maken vaker plaats voor zorgen over personeel. Daarom spreekt Voets nog wel van ‘fragiel optimisme’.

Optimisme ondernemers

De arbeidsmarkt is nog altijd overspannen, de zorgen over personeel zijn toegenomen van 40 procent naar 60 procent. Intussen stijgt de investeringsbereidheid van 12 naar 20 procent, vooral op het gebied van digitalisering en online klantbediening. Een kwart van de bedrijven die nog steunmaatregelen genieten vreest nog altijd een faillissement en 23 procent van alle ondernemers verwacht een omzetdaling. Vorige maand was dat nog 27 procent.