Nu de economie verder aantrekt zijn ook ondernemers positiever dan een paar maanden geleden. Ook mkb’ers zien de toekomst van hun ondernemingen zonniger in. Dat blijkt uit de bedrijvenmonitor van Ipsos in opdracht van Interpolis. Dat binnenkort de steunmaatregelen van de overheid vervallen lijkt de meeste mkb’ers niet te deren. In de horeca en de cultuursector leven vooral zorgen over het opstarten, bij fysieke winkels overheersen de personele zorgen.

De groep die van steunmaatregelen gebruikt maakt daalde van 16 naar 11 procent, meldt René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis, tegenover BNR Nieuwsradio. Ondernemers richten zich vooral op herstel en de opstart van de onderneming. De zorgen over de toekomst maken vaker plaats voor zorgen over personeel. Daarom spreekt Voets nog wel van ‘fragiel optimisme’.

Optimisme ondernemers

De arbeidsmarkt is nog altijd overspannen, de zorgen over personeel zijn toegenomen van 40 procent naar 60 procent. Intussen stijgt de investeringsbereidheid van 12 naar 20 procent, vooral op het gebied van digitalisering en online klantbediening. Een kwart van de bedrijven die nog steunmaatregelen genieten vreest nog altijd een faillissement en 23 procent van alle ondernemers verwacht een omzetdaling. Vorige maand was dat nog 27 procent.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Interactieve realtime kaart bereikbaarheid komt eraan!

Interactieve realtime kaart bereikbaarheid komt eraan!

Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam heeft er jaren om gevraagd en nu gaat hij er komen: een digitale kaart waarop ondernemers interactief en realtime kunnen zien welke ontheffingen zij nodig hebben en hoe een bestemming te bereiken is zonder vast te lopen of om te hoeven rijden.

Gemeente: werk meer samen met winkeliers!

Gemeente: werk meer samen met winkeliers!

Pien Thate van MKB-Amsterdam benadrukt dat winkelgebieden een essentiële spil zijn in de lokale economie van de stad: ‘Winkelgebieden dragen bij aan de leefbaarheid, veiligheid en inclusiviteit van de stad.’

Nieuw format Groeiborrel MKB-Amsterdam

Nieuw format Groeiborrel MKB-Amsterdam

Het format van de MKB-groeiborrel gaat flink op de schop. De donderdag wordt ingeruild voor de maandagavond. Iedere eerste maandag van de maand, te beginnen op 1 november, zijn leden en niet-leden van harte welkom. Waarbij onder andere de winnaars van Product van de Maand worden bekendgemaakt!

Collectief aan de slag met de circulaire economie

Collectief aan de slag met de circulaire economie

Tijdens de bijeenkomst van De Markt van Morgen op 16 november, treedt Yvette Watson van PHI Factory op als moderator: ‘We schrijven geen visies, maar we brengen alles naar de praktijk.’

Vijf tips om je te wapenen tegen cybercrime

Vijf tips om je te wapenen tegen cybercrime

Waar liggen volgens de politie de grootste gevaren en is er genoeg geld én samenwerking om erger te voorkomen? Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime, geeft vijf tips.