Het opstaan op 18 januari 2021 gaat moeizaam. Amsterdam en Nederland slapen uit. Mrs. Corona slaapt in. In de stille straten is het collectieve snurken te horen. Straks is de Alka Selzer de beproefde “katerkiller” niet aan te slepen. ‘Drankgelag met hoofdpijnvrije afloop’ stond laatst nog in de krant over dit beproefde middel. Honderd procent zekerheid. Daar kan het net geïntroduceerde coronavaccin een puntje aan zuigen. Maar wat was het een dag gisteren, 17 januari 2021. De drukte in de Westerstraat roept herinneringen op aan de verjaardag van Johnny Jordaan die iedereen ruimhartig trakteerde op ‘een pikketanissie gaat er altijd in’. En vervolgens failliet ging van de stapels rekeningen die betaald moesten worden.

Ruimhartigheid de ultieme vorm van duurzaamheid. Ja, gisteren 17 januari 2021. Nu al een historische dag. Er stonden reeds in de vroege ochtend wachtrijen. En dan. Om twaalf uur ’s middags gingen ze open. De negen maanden lang getarte horecatijgers en leeuwen kondigden het al begin december aan. De kroegen gaan open. Kabinet of geen kabinet. Wij gaan open. En ze maakten het waar. En wat slim. De BOA’s kregen het eerste rondje. Heel creatief. Daarmee werd de handhaving direct uitgeschakeld. “Dat scheelt een slok op een borrel” krijst een enthousiaste ober en tapt er lustig op los. Wat een sfeer.

Plots een bijzonder en verassend moment. Wie hebben we daar. Twee mannen op een tandem komen spurtend de hoek om. Dichterbij. En stoppen met piepende remmen niet voor maar in de “Blaffende Vis”. Jullie spelen vals roept een BOA verontwaardigd. ‘Weet je wel wie we zijn?’ sneren Hugo en Mark glimlachend op de bekende manier. “En helemaal uit Den Haag gekomen. Even kijken hoe het in er in Amsterdam aan toegaat. Femke was niet bereikbaar en we dachten we gaan ervoor” Een andere BOA weet “Heren je moet je beter informeren, het is hier het OMT niet. Ze zit al uren in Café De Deugniet te genieten en gaat straks met Pim van de Koninklijke Horeca Nederland happen bij restaurant Guts en Glory. En verbroederen van hun clash enkele maanden geleden over de voortzetting van de sluiting. Want ook zij is bevrijd”.

Amsterdam heeft heel stout het ware gezicht laten zien. Want stoutheid hoort bij onze stad, dat miste ik zo in de eerste lock down. “Kom Pim laten we nog even naar de Blaffende Vis voor de nadorst. Jeetje wie staan daar op de bar?” Mark en Hugo, lallend zingend na het zoveelste rondje. Mark neemt het opeens het woord. De blaffende vis houdt op met blaffen. “Ik ga toch stoppen en mijn vriend Hugo ook maar voordat ik stop verklaar ik 17 januari tot een extra bevrijdingsdag. Een vrije dag die we jaarlijks gaan vieren. Nee zo lang droog staan dat kan gewoon niet. Hier moeten we blijvend aan herinnerd worden. Ik wist ook niet dat in het OMT alleen maar geheelonthouders zaten. Sorry. Ik zal zorgen dat de Koninklijk Horeca Naderhand dit jaar de Koning Willem I prijs krijgt.” Met een lach en een traan ook een ode aan die volhouders. Tsjonge jonge, wat moesten ze afzien. Morgen een kroegentocht hoor. Voorraad Alka Selzer doet de rest. Amsterdam heeft zich hervonden. Waarvan akte.

 

 

.

 

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Hans de Boer is altijd een middenstander gebleven

Hans de Boer is altijd een middenstander gebleven

Hans de Boer (66) is overleden. Het bestuur en de medewerkers van MKB-Amsterdam zijn geschokt en verdrietig over zijn plotselinge overlijden. Slechts vier maanden nadat hij afscheid nam als voorzitter van VNO-NCW. Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam: “Hans de Boer was natuurlijk ook voorzitter van MKB-Nederland en hij is in zijn hart altijd middenstander gebleven. Het afgelopen jaar was hij samen met Jacco Vonhof keihard aan de slag in de covid crisis. Iedere ondernemer mag hem dankbaar zijn voor die tomeloze inzet. Ik zal zijn gevatheid en humor erg missen.” Bert Bos, vice-voorzitter MKB-Amsterdam: “Het overlijden van Hans de Boer is een verlies voor ondernemend Nederland. We herinneren ons zijn oprechtheid en drive. Ook zijn unieke taalgebruik en moed. Hans ging niets uit de weg om voor de belangen van de ondernemers op te komen. Daarvoor ging hij door het vuur en was een voorbeeld voor velen. Veel sterkte voor zijn vrouw en naasten in deze zo onverwachte situatie.”

Stel parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij

Stel parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij

Vorige week in MKB Mail spraken Henk Grifhorst en zijn zoon Michael zich uit over de plannen van de gemeente Amsterdam. Vader en zoon Grifhorst vroegen zich af waarom de gemeente in tijden van coronacrisis de straten gaat herinrichten. En waarom de parkeertarieven niet worden aangepast. Guido Frankfurther, vice-voorzitter MKB-Amsterdam, kan zich de frustratie goed voorstellen: “Bereikbaarheid is voor winkels van levensbelang, maar het valt moeilijk in te schatten of een werk aan de weg ‘noodzakelijk’ is of niet. Als een riolering onder de weg tijdig vervangen moet worden, omdat er anders kans is dat hij gaat breken, hoe spoedeisend is dat werk dan? Aan de andere kant: als we de wegopbrekingen nu plannen, ligt de weg er straks weer aantrekkelijk bij, als Corona verslagen is. Een mooi ingerichte openbare ruimte trekt klanten”. Wat betreft de hoge parkeertarieven is Frankfurther het eens: “In deze tijden van Corona zijn er veel lege parkeerplaatsen in de stad en is er alle reden om de parkeertarieven tijdelijk drastisch naar beneden bij te stellen.”
(foto Muntplein afgelopen zondag om 12.30 uur)

Wat is er Amsterdamser dan de Amsterdamse ui?

Wat is er Amsterdamser dan de Amsterdamse ui?

Aanstaande donderdag 21 januari is de uitreiking van de Product van het Jaar 2020 verkiezing. Wie van de acht winnaars van Product van de Maand wint de Vakjuryprijs? Bianca Canjels-Munnik over haar winnende product in de maand februari: de Amsterdamse ui van De Leeuw Zuurwaren: “We staan al 170 jaar waar we nu staan en het blijft heel goed gaan. In 1850 is het familiebedrijf opgericht door overgrootvader Isaac de Leeuw. In die tijd bestonden er nog geen koelkasten. Om voedsel langer houdbaar te maken ging men het voedsel conserveren om langer te bewaren. Isaac ontwikkelde zijn eigen speciale geheime smaak in het conserveren en trok met zijn kar langs de huizen. De Amsterdamse ui was toen al een begrip. De winkel aan de Vrijheidslaan 78 is drie dagen per week geopend, donderdag, vrijdag en zondag. Inmiddels ligt het product in de schappen van Groningen tot Limburg en draagt het zo het Amsterdamse product uit.” Vrijdag 22 januari is de uitreiking van Product van het Jaar op MKB TV te zien.

Anderhalve meter maatregel subsidie

Anderhalve meter maatregel subsidie

Ben je ondernemer in de gemeente Amstelveen? Weet dat er corona steunpakket is voor mkb’ers. Het pakket is aanvullend op alle rijksregelingen en bestaat op dit moment uit: de MKB Noodlening, uitstel van betaling van belastingen, ondersteuning vanuit het Ondernemersloket, etc. Wethouder Gordon start binnenkort met de MKB anderhalve meter maatregel subsidieregeling. Deze subsidieregeling is een tegemoetkoming voor gemaakte kosten voor aanpassingen gerelateerd aan covid 19 maatregelen. Binnenkort, vanaf 20 januari 2021, kan de subsidie worden aangevraagd. De Gemeente Amstelveen is, voor zover bekend, de eerste gemeente in Nederland met een dergelijke subsidieregeling voor haar ondernemers.

MKB-Amsterdam zoekt student-bestuurders

MKB-Amsterdam zoekt student-bestuurders

Wil jij je inzetten voor ondernemers in de regio Amsterdam? MKB-Amsterdam zoekt student-bestuurders. Of ben je al afgestudeerd en heb je interesse in één dag per week werken voor MKB-Amsterdam, reageer dan ook. Jouw rol is onze boodschappen over te brengen op ondernemers, bestuurders, politici en pers. Daarvoor gebruiken we de kanalen MKB TV, MKB Mail en sociale media. Je maakt ook deel uit van het algemeen bestuur van MKB-Amsterdam. Daarin beslis je mee over waar MKB-Amsterdam zich de komende tijd voor gaat inzetten en welke standpunten we daarbij gaan innemen. In deze rol kun je leren hoe je maximale invloed uitoefent via (sociale) media. Je ziet van heel dichtbij waar veel ondernemers mee te maken hebben. En je kunt ondernemers helpen door hun vragen en wensen onder de aandacht te brengen. Zo maak je het verschil.

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

Wat moet ik met mijn onverkoopbare voorraad?

De verlengde lockdown treft kledingwinkels hard. Zo heeft winkelier Bart De Groot 500.000 euro aan kleren over voor zijn vijf modezaken in Amsterdam. Kleding is een seizoensartikel. Dat betekent dat de wintercollectie die winkeliers hebben moeten inkopen door deze lockdown moet worden afgeschreven. Er is nog geen zicht op het einde van de lockdown. En evenmin is er zicht op een tegemoetkoming in de schade. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Het steunpakket moet beter: onder meer de drempel voor de regelingen omlaag, het plafond van de TVL en de voorraadvergoeding voor winkeliers flink omhoog. Er moet iets gebeuren om het eigen vermogen van ondernemers te stutten, om starters te helpen en zelfstandig ondernemers in de TOZO beter te steunen en zo hebben we meer punten op ons lijstje. De gesprekken zijn nog volop aan de gang.” Voor Bart De Groot kan dit niet snel genoeg gaan. “Door de snelle verspreiding van het virus zullen we voorlopig voorzichtig moeten zijn. Verkopen via de achterdeur zie ik dus niet zitten. Maar daar hoort wel een goede compensatie bij. En dat mag niet te lang meer duren.”