Mede door de anti-witwasregelgeving voor banken is het voor het midden- en kleinbedrijf steeds lastiger om een bankrekening te openen. Vaak moet een ondernemer op zijn minst een stevig kruisverhoor doorstaan om uiteindelijk groen licht te krijgen. ‘De aanvrager lijkt wel per definitie crimineel tot het tegendeel bewezen is’, merkt een ondernemer uit de Metropoolregio Amsterdam op.

In sommige sectoren is het openen van een rekening zelfs praktisch onmogelijk. Wettelijk verplicht is een zakelijke bankrekening overigens niet, nuttig voor een professionele uitstraling wel. Bovendien geven de meeste banken in hun algemene voorwaarden aan dat een privébetaalrekening alleen bedoeld is voor particulier gebruik. Een bank zal na een ‘positieve’ steekproef aan de bel trekken als er veel zakelijke overboekingen zijn.

Identiteit en herkomst

Banken richten hun pijlen vaak ook op je identiteit en herkomst van geld, zegt een ondernemer. ‘Dat proces kan zomaar maanden duren en soms zijn daar ook nog aanvullende telefoontjes voor nodig. Problemen kunnen ook ontstaan bij de overname van een bedrijf. Om een nieuwe structuur in de steigers te zetten kan een nieuwe bankrekening nodig zijn. Dat kán snel gaan, bijvoorbeeld via enkele internetbanken, maar niet als er meer dan één aandeelhouder is. Daardoor kan ook de overname zelf in gevaar komen.

Ook de toegang tot de financieringsmarkt is voor veel mkb’ers een obstakel, constateerden belangenorganisaties als MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland vorige week. Veel ondernemers zijn te afhankelijk van grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank. In een gesprek met de Tweede Kamer drongen ze aan op een grotere inbreng van alternatieve financiers.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Stem op het product van de maand augustus!

Stem op het product van de maand augustus!

Je kunt weer stemmen voor het Product van de Maand! We hebben vijf lekkere producten voor je, genomineerd door Van Amsterdamse Bodem. Maak je keuze en kom naar de uitreiking tijdens de Groeiborrel op maandag 5 september. Amsterdams eten is het allerlekkerste!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Op 13 oktober wordt de Omarmprijs uitgereikt, een prijs voor Amsterdamse initiatieven die zich inzetten voor armoedebestrijding. De organisatie PACT voor Amsterdam vraagt de hulp van Amsterdamse ondernemers om de prijs zo mooi mogelijk te maken. Rob Held, Pact Makelaar Armoedebestrijding: ‘Wij geloven dat armoede alleen bestreden kan worden door samenwerking.’

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Op 4 augustus vindt een netwerkbijeenkomst plaats voor LGBTIQ+ ondernemers. Je krijgt hier meer informatie over de oprichting van een organisatie die de belangen van regenboogondernemers vertegenwoordigt, de BGLBC. Schrijf je in en kom!

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

MKB-Amsterdam maakt zich al tijden sterk voor de invoering van een bezorgbelasting. Om de bezorggekte te stoppen en winkels te redden. MKB-Amsterdam wil na de zomer in gesprek met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Zaandam om met een actieplan te komen voor het behoud van winkels. Voorzitter Bart Drenth: ‘Als je niets doet, smelten de winkels sneller weg dan de ijskappen op de Noordpool.’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

Jacco Vonhof voorziet een zware recessie, nu de politieke problemen in het land zich opstapelen. ‘Wie had vooraf kunnen bedenken dat we in deze clusterfuck terecht zouden komen?’, zegt hij tegen de Telegraaf, doelend op onder andere de inflatie, stikstofcrisis, krapte op de arbeidsmarkt en gastekorten. De rekening van die problemen komt teveel bij ondernemers terecht, vindt hij. ‘Stop daarmee. Het trapt alle lucht uit het mkb.’