Mede door de anti-witwasregelgeving voor banken is het voor het midden- en kleinbedrijf steeds lastiger om een bankrekening te openen. Vaak moet een ondernemer op zijn minst een stevig kruisverhoor doorstaan om uiteindelijk groen licht te krijgen. ‘De aanvrager lijkt wel per definitie crimineel tot het tegendeel bewezen is’, merkt een ondernemer uit de Metropoolregio Amsterdam op.

In sommige sectoren is het openen van een rekening zelfs praktisch onmogelijk. Wettelijk verplicht is een zakelijke bankrekening overigens niet, nuttig voor een professionele uitstraling wel. Bovendien geven de meeste banken in hun algemene voorwaarden aan dat een privébetaalrekening alleen bedoeld is voor particulier gebruik. Een bank zal na een ‘positieve’ steekproef aan de bel trekken als er veel zakelijke overboekingen zijn.

Identiteit en herkomst

Banken richten hun pijlen vaak ook op je identiteit en herkomst van geld, zegt een ondernemer. ‘Dat proces kan zomaar maanden duren en soms zijn daar ook nog aanvullende telefoontjes voor nodig. Problemen kunnen ook ontstaan bij de overname van een bedrijf. Om een nieuwe structuur in de steigers te zetten kan een nieuwe bankrekening nodig zijn. Dat kán snel gaan, bijvoorbeeld via enkele internetbanken, maar niet als er meer dan één aandeelhouder is. Daardoor kan ook de overname zelf in gevaar komen.

Ook de toegang tot de financieringsmarkt is voor veel mkb’ers een obstakel, constateerden belangenorganisaties als MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland vorige week. Veel ondernemers zijn te afhankelijk van grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank. In een gesprek met de Tweede Kamer drongen ze aan op een grotere inbreng van alternatieve financiers.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De verkiezingen op 16 maart zijn uiteraard voor jou als ondernemer belangrijk! Komt er een gemeentebestuur dat niet alleen aandacht heeft voor bewoners maar ook voor ondernemers? Volg via onze nieuwsbrief MKB Mail en onze socials de belangrijkste ontwikkelingen.

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Het einde van de gezondheidscrisis is in zicht. Voor veel ondernemers begint nu de economische ellende pas echt. Drenth: ‘We vragen alle overheden om daar rekening mee te houden. Eén van de voorstellen is om ondernemers met schulden als doelgroep op te nemen in de pilot Pauzeknop, dat als doel heeft door de coronacrisis getroffen zelfstandigen te ondersteunen.’

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Ben jij klaar om impact te maken in de stad? Meld je dan aan voor buurtchallenge Boost je Buurt. Je kan als ondernemer een Impact Hub Amsterdam ondernemersprogramma winnen ter waarde van €2.500 én kans maken op een ontwikkelbudget van €2.500, €5.000 of €7.500. Meedoen? Lees snel verder.

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

Studenten van Inholland gaan onder leiding van MKB-Amsterdam bestuurslid Bert Bos aan de slag met het ontwikkelen van duurzaamheidsplannen voor ondernemers. Ondernemers die wel oren hebben naar zo’n plan kunnen zich aanmelden. Binnenkort ook nieuws van Bert Bos over het Product van het Jaar!

‘Elke besparing is welkom’

‘Elke besparing is welkom’

De invoering van de reclamebelasting wordt twee maanden uitgesteld. Bart Drenth: ‘Ondernemers hebben het moeilijk en elke besparing is welkom. Ook als die maar over twee maanden gaat. En in maart zijn er weer nieuwe verkiezingen.’

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

Hoe denken ze in de Stopera over de herinvoering van de reclamebelasting? Met onder andere Rutger Groot Wassink van GroenLinks, Elise Moeskops van D66 en Claire Martens van de VVD. Uitstel of afstel? Dat zie je in de nieuwe aflevering van MKB TV!