Mede door de anti-witwasregelgeving voor banken is het voor het midden- en kleinbedrijf steeds lastiger om een bankrekening te openen. Vaak moet een ondernemer op zijn minst een stevig kruisverhoor doorstaan om uiteindelijk groen licht te krijgen. ‘De aanvrager lijkt wel per definitie crimineel tot het tegendeel bewezen is’, merkt een ondernemer uit de Metropoolregio Amsterdam op.

In sommige sectoren is het openen van een rekening zelfs praktisch onmogelijk. Wettelijk verplicht is een zakelijke bankrekening overigens niet, nuttig voor een professionele uitstraling wel. Bovendien geven de meeste banken in hun algemene voorwaarden aan dat een privébetaalrekening alleen bedoeld is voor particulier gebruik. Een bank zal na een ‘positieve’ steekproef aan de bel trekken als er veel zakelijke overboekingen zijn.

Identiteit en herkomst

Banken richten hun pijlen vaak ook op je identiteit en herkomst van geld, zegt een ondernemer. ‘Dat proces kan zomaar maanden duren en soms zijn daar ook nog aanvullende telefoontjes voor nodig. Problemen kunnen ook ontstaan bij de overname van een bedrijf. Om een nieuwe structuur in de steigers te zetten kan een nieuwe bankrekening nodig zijn. Dat kán snel gaan, bijvoorbeeld via enkele internetbanken, maar niet als er meer dan één aandeelhouder is. Daardoor kan ook de overname zelf in gevaar komen.

Ook de toegang tot de financieringsmarkt is voor veel mkb’ers een obstakel, constateerden belangenorganisaties als MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland vorige week. Veel ondernemers zijn te afhankelijk van grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank. In een gesprek met de Tweede Kamer drongen ze aan op een grotere inbreng van alternatieve financiers.