De gemeente Amsterdam wil betaald parkeren per 2024 uitbreiden in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost. Hiermee moet de parkeerdruk en parkeeroverlast verminderen. Verder wil het stadsbestuur de tarieven voor parkeervergunningen en parkeren op straat verhogen én de parkeertijden uitbreiden. Ondernemers in winkelcentrum De Dukaat in Nieuw-West zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren, maar attenderen de gemeenteraad wél op het feit dat de blauwe parkeerzone bij het winkelcentrum daardoor zou verdwijnen. Dat heeft volgens hen negatieve gevolgen voor de ondernemers en bewoners aldaar.

Volgens de ondernemers waren er voorheen te weinig parkeerplekken gerealiseerd bij het winkelcentrum. Het resultaat: klanten reden het winkelcentrum voorbij en de omzetten bleven daardoor achter. Een blauwe parkeerzone – waar automobilisten een beperkte tijd kunnen parkeren – werd later ingevoerd en dat bleek de redding. Die plekken konden uitsluitend door kortparkerend, vaak winkelend publiek worden gebruikt.

Meer oog voor bewoners dan voor ondernemers

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat ziet bij het verdwijnen van de blauwe zone de bui al hangen: “Bewoners met een parkeerontheffing gaan dan op deze plekken staan. Dan is er geen plek meer voor onze bezoekers. We zien dat de politiek meer oog heeft voor bewoners dan voor ondernemers.” Hij pleit dan ook met klem voor het behouden van de blauwe zone.

Die mening wordt onderschreven door Gijsbert Kuijpers namens winkeliersvereniging De Dukaat. Hij verwijst in een brief aan het college naar het Amsterdamse coalitieakkoord, waarin het voornemen staat om “het Amsterdams midden- en kleinbedrijf te ondersteunen we zodat we lokaal ondernemerschap stimuleren en behouden met bestemmingsplannen, vergunningen, regelgeving en beleid.” Daar hoort het realiseren van voldoende parkeergelegenheid volgens hem bij.

MKB-Amsterdam vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Wij ondersteunen de maatwerk-oplossing die door het winkelcentrum wordt aangedragen: blauwe zones tijdens openingstijden zorgen ervoor dat er altijd plek is voor klanten van de winkels en hebben in het verleden hier en elders hun waarde ruimschoots bewezen. Klanten moeten gewoon dicht bij de winkels kunnen parkeren. Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied; dat moeten we in stand houden.”

Stadsdeelcommissie Nieuw-West deelt mening van winkeliers

De winkeliers van De Dukaat hebben het probleem bij de stadsdeelcommissie Nieuw-West kenbaar gemaakt. Nazmi Türkkol deelraadwethouder van D66 onderschrijft hun mening dat de blauwe zone behouden moet blijven en heeft dit aan de commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad laten weten. De kwestie zal donderdag in de commissie worden besproken.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?