Uit de Miljoenennota die vandaag wordt gepresenteerd blijkt dat de regering weinig plannen heeft voor steunmaatregelen aan het mkb. De ogen richten zich nu op de gemeente, wat kan en wil zij doen? In het AT5 programma Gesprek met de Burgemeester vertelde burgemeester Halsema vorige week dat de stad de negatieve gevolgen van de crisis voor het mkb wil proberen te repareren. De burgemeester benadrukte de moeilijke positie van kleine bedrijven die te maken hebben met stijgende energieprijzen. Verwijzend naar de presentatie van de stadsbegroting verwacht Halsema dat het college een tegemoetkoming voor deze bedrijven in petto heeft.

Hoge nood in het mkb

‘Je wilt dat de steun terechtkomt bij de bedrijven die het het hardste nodig hebben’, zegt Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam, ‘de overheid kan niet zomaar de kraan openzetten voor iedereen’. We hebben input nodig uit het bedrijfsleven hoe we dit samen met de gemeente kunnen oplossen.’

Bestuurslid Pien Thate, eigenaar van twee Biolicious winkels in de stad, ziet ondertussen dat hulp van de overheid heel snel moet komen. ‘Ik zie in mijn eigen zaken hoe snel de kosten zijn opgelopen, het geld stroomt eruit. Alles kost meer, energie, personeel en ik ben nu ook bang dat de pandeigenaren binnenkort met hoge huurstijgingen aan zullen komen. Kleine bedrijven hebben heel snel hulp nodig, anders vallen we om’

Wat heb je nodig?

MKB-Amsterdam wil graag weten wat jij als mkb ondernemer nodig hebt van de gemeente om deze crisistijd te overleven. We hebben alvast een paar mogelijkheden op een rijtje gezet:
– Een steunfonds energie voor bedrijven met energie intensieve productieprocessen
– Bij fiscale maatregelen onderscheid maken tussen kleine en grote bedrijven. Laat de sterke schouders de zwaarste lasten dragen.
– Beperking van de huurindexatie
– Afschaffen van de reclamebelasting

Stuur je reactie naar onze hoofdredacteur marcia.appels@mkb-amsterdam.nl, dan nemen we jouw input mee in onze gesprekken met de gemeente.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?