Uit de Miljoenennota die vandaag wordt gepresenteerd blijkt dat de regering weinig plannen heeft voor steunmaatregelen aan het mkb. De ogen richten zich nu op de gemeente, wat kan en wil zij doen? In het AT5 programma Gesprek met de Burgemeester vertelde burgemeester Halsema vorige week dat de stad de negatieve gevolgen van de crisis voor het mkb wil proberen te repareren. De burgemeester benadrukte de moeilijke positie van kleine bedrijven die te maken hebben met stijgende energieprijzen. Verwijzend naar de presentatie van de stadsbegroting verwacht Halsema dat het college een tegemoetkoming voor deze bedrijven in petto heeft.

Hoge nood in het mkb

‘Je wilt dat de steun terechtkomt bij de bedrijven die het het hardste nodig hebben’, zegt Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam, ‘de overheid kan niet zomaar de kraan openzetten voor iedereen’. We hebben input nodig uit het bedrijfsleven hoe we dit samen met de gemeente kunnen oplossen.’

Bestuurslid Pien Thate, eigenaar van twee Biolicious winkels in de stad, ziet ondertussen dat hulp van de overheid heel snel moet komen. ‘Ik zie in mijn eigen zaken hoe snel de kosten zijn opgelopen, het geld stroomt eruit. Alles kost meer, energie, personeel en ik ben nu ook bang dat de pandeigenaren binnenkort met hoge huurstijgingen aan zullen komen. Kleine bedrijven hebben heel snel hulp nodig, anders vallen we om’

Wat heb je nodig?

MKB-Amsterdam wil graag weten wat jij als mkb ondernemer nodig hebt van de gemeente om deze crisistijd te overleven. We hebben alvast een paar mogelijkheden op een rijtje gezet:
– Een steunfonds energie voor bedrijven met energie intensieve productieprocessen
– Bij fiscale maatregelen onderscheid maken tussen kleine en grote bedrijven. Laat de sterke schouders de zwaarste lasten dragen.
– Beperking van de huurindexatie
– Afschaffen van de reclamebelasting

Stuur je reactie naar onze hoofdredacteur marcia.appels@mkb-amsterdam.nl, dan nemen we jouw input mee in onze gesprekken met de gemeente.