Uit de Miljoenennota die vandaag wordt gepresenteerd blijkt dat de regering weinig plannen heeft voor steunmaatregelen aan het mkb. De ogen richten zich nu op de gemeente, wat kan en wil zij doen? In het AT5 programma Gesprek met de Burgemeester vertelde burgemeester Halsema vorige week dat de stad de negatieve gevolgen van de crisis voor het mkb wil proberen te repareren. De burgemeester benadrukte de moeilijke positie van kleine bedrijven die te maken hebben met stijgende energieprijzen. Verwijzend naar de presentatie van de stadsbegroting verwacht Halsema dat het college een tegemoetkoming voor deze bedrijven in petto heeft.

Hoge nood in het mkb

‘Je wilt dat de steun terechtkomt bij de bedrijven die het het hardste nodig hebben’, zegt Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam, ‘de overheid kan niet zomaar de kraan openzetten voor iedereen’. We hebben input nodig uit het bedrijfsleven hoe we dit samen met de gemeente kunnen oplossen.’

Bestuurslid Pien Thate, eigenaar van twee Biolicious winkels in de stad, ziet ondertussen dat hulp van de overheid heel snel moet komen. ‘Ik zie in mijn eigen zaken hoe snel de kosten zijn opgelopen, het geld stroomt eruit. Alles kost meer, energie, personeel en ik ben nu ook bang dat de pandeigenaren binnenkort met hoge huurstijgingen aan zullen komen. Kleine bedrijven hebben heel snel hulp nodig, anders vallen we om’

Wat heb je nodig?

MKB-Amsterdam wil graag weten wat jij als mkb ondernemer nodig hebt van de gemeente om deze crisistijd te overleven. We hebben alvast een paar mogelijkheden op een rijtje gezet:
– Een steunfonds energie voor bedrijven met energie intensieve productieprocessen
– Bij fiscale maatregelen onderscheid maken tussen kleine en grote bedrijven. Laat de sterke schouders de zwaarste lasten dragen.
– Beperking van de huurindexatie
– Afschaffen van de reclamebelasting

Stuur je reactie naar onze hoofdredacteur marcia.appels@mkb-amsterdam.nl, dan nemen we jouw input mee in onze gesprekken met de gemeente.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Gemeente komt met steunfonds van 20 miljoen voor ondernemers

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam: “Deze energiecrisis kan veel mkb bedrijven de kop kosten. Daarom is het goed dat de gemeente met een steunfonds komt. Er zijn maatregelen nodig om bedrijven nu door de crisis te loodsen. En we moeten versneld inzetten op besparing van energie. Daarin werkt MKB-Amsterdam graag samen met de gemeente.”

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

Raad mag in voorjaar beslissen over proef knip Weesperstraat 

De knip op de Weesperstraat is al jarenlang onderwerp van discussie. MKB-Amsterdam is net als een meerderheid in de raad tegen de knip en pleit tegen de uitvoering van een duur proefproject. Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) zegde de raad gisteren toe de discussie over de uitkomsten van het lopende verkeersonderzoek af te wachten tot komend voorjaar. ‘De raad kan dan desgewenst opdracht geven voor een eventuele proef.’

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Maandag 3 oktober, Groeiborrel en workshop VR!

Hoe ga je om met de energiecrisis? Wat staat er nou in de Miljoennota? Gaat de gemeente Amsterdam ons helpen? Op maandag 3 oktober staan de deuren van de Oranjekerk weer open voor de maandelijkse Groeiborrel. Hét moment om bij te praten met mensen die dezelfde vragen hebben.

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Stem op je favoriete Amsterdam Start Up Product

Je kunt nog stemmen op de vijf producten die genomineerd zijn voor Product van de Maand. Joël Dori van StartUp Amsterdam: ‘Impact ondernemers kunnen ons helpen lastige vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld digitalisering, mobiliteit en voedselverspilling op te lossen. De genomineerde bedrijven zijn hiervan een prachtig voorbeeld.’

‘Los de energiecrisis op. Dan maar iets meer staatsschuld’

‘Los de energiecrisis op. Dan maar iets meer staatsschuld’

Volgens Jacco Vonhof laat de rijksbegroting het toe om ondernemers uit de staatskas financieel te steunen en roept op dit te doen: ‘Anders vrees ik dat ondernemers kopje onder gaan.’ Volgens Vonhof zit er een steunpakket aan te komen voor ondernemers met een hoge energierekening. Wat en hoe is nog niet duidelijk.