Deze week vijf jaar geleden hoorden we dat het Verenigd Koninkrijk na bijna een halve eeuw zijn lidmaatschap van de Europese Unie zou opzeggen en koos voor vrijheid en soevereiniteit. ‘Een geweldig moment voor dit land, we hebben onze vrijheid in eigen handen’, zei toenmalig Lagerhuislid en huidig premier Boris Johnson destijds.

Bijna een half jaar geleden traden de nieuwe handelsregels tussen het VK en EU in werking. Veel ondernemers worden alsnog verrast als blijkt hoeveel ze moeten bijbetalen. Door invoer-btw en administratiekomsten lopen retailprijzen en administratiekosten voor inklaring al snel met 30 tot 50 procent op. Op basis van een onderzoek onder leden van het Ondernemerspanel van de KvK werd in april een impact verwacht voor ruim 80% van de ondernemers die zaken doen met het VK.

Balans op de arbeidsmarkt

Door Brexit is het veel moeilijker voor Europeanen om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. Terwijl de personele noden daar groot zijn. Op BNR Nieuwsradio vertelde een Britse groentekweker over de scheve balans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Vorige week ging een bestelling aardbeien niet door omdat hij niemand had die de aardbeien wilde plukken. De Britten zoeken nog dertigduizend plukkers, honderdduizend man horecapersoneel en dertienduizend vrachtwagenchauffeurs.

Zorg dat jij niet voor verassingen komt te staan met controles, transportkosten en wachttijden! Doe de Brexit Impact Scan op: www.brexitloket.nl om te zien waar jouw bedrijf mee te maken krijgt.