Deze week vijf jaar geleden hoorden we dat het Verenigd Koninkrijk na bijna een halve eeuw zijn lidmaatschap van de Europese Unie zou opzeggen en koos voor vrijheid en soevereiniteit. ‘Een geweldig moment voor dit land, we hebben onze vrijheid in eigen handen’, zei toenmalig Lagerhuislid en huidig premier Boris Johnson destijds.

Bijna een half jaar geleden traden de nieuwe handelsregels tussen het VK en EU in werking. Veel ondernemers worden alsnog verrast als blijkt hoeveel ze moeten bijbetalen. Door invoer-btw en administratiekomsten lopen retailprijzen en administratiekosten voor inklaring al snel met 30 tot 50 procent op. Op basis van een onderzoek onder leden van het Ondernemerspanel van de KvK werd in april een impact verwacht voor ruim 80% van de ondernemers die zaken doen met het VK.

Balans op de arbeidsmarkt

Door Brexit is het veel moeilijker voor Europeanen om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. Terwijl de personele noden daar groot zijn. Op BNR Nieuwsradio vertelde een Britse groentekweker over de scheve balans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Vorige week ging een bestelling aardbeien niet door omdat hij niemand had die de aardbeien wilde plukken. De Britten zoeken nog dertigduizend plukkers, honderdduizend man horecapersoneel en dertienduizend vrachtwagenchauffeurs.

Zorg dat jij niet voor verassingen komt te staan met controles, transportkosten en wachttijden! Doe de Brexit Impact Scan op: www.brexitloket.nl om te zien waar jouw bedrijf mee te maken krijgt.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Interactieve realtime kaart bereikbaarheid komt eraan!

Interactieve realtime kaart bereikbaarheid komt eraan!

Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam heeft er jaren om gevraagd en nu gaat hij er komen: een digitale kaart waarop ondernemers interactief en realtime kunnen zien welke ontheffingen zij nodig hebben en hoe een bestemming te bereiken is zonder vast te lopen of om te hoeven rijden.

Gemeente: werk meer samen met winkeliers!

Gemeente: werk meer samen met winkeliers!

Pien Thate van MKB-Amsterdam benadrukt dat winkelgebieden een essentiële spil zijn in de lokale economie van de stad: ‘Winkelgebieden dragen bij aan de leefbaarheid, veiligheid en inclusiviteit van de stad.’

Nieuw format Groeiborrel MKB-Amsterdam

Nieuw format Groeiborrel MKB-Amsterdam

Het format van de MKB-groeiborrel gaat flink op de schop. De donderdag wordt ingeruild voor de maandagavond. Iedere eerste maandag van de maand, te beginnen op 1 november, zijn leden en niet-leden van harte welkom. Waarbij onder andere de winnaars van Product van de Maand worden bekendgemaakt!

Collectief aan de slag met de circulaire economie

Collectief aan de slag met de circulaire economie

Tijdens de bijeenkomst van De Markt van Morgen op 16 november, treedt Yvette Watson van PHI Factory op als moderator: ‘We schrijven geen visies, maar we brengen alles naar de praktijk.’

Vijf tips om je te wapenen tegen cybercrime

Vijf tips om je te wapenen tegen cybercrime

Waar liggen volgens de politie de grootste gevaren en is er genoeg geld én samenwerking om erger te voorkomen? Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime, geeft vijf tips.