Bedrijven zijn terughoudend met het terugbetalen van te veel ontvangen geld uit de NOW-regeling. Slechts een klein deel van de ondernemers die de NOW-regeling deels of helemaal moeten terugbetalen heeft dit al gedaan. De rest wacht af, blijkt uit navraag van BNR Nieuwsradio bij financieel adviseurs en specialisten.

Tot nu toe is van 20.000 bedrijven bekend dat ze de NOW-steun moeten terugbetalen die ze hebben gekregen. Volgens adviseurs die BNR gesproken heeft zal dat aantal flink oplopen. Bedrijven hebben tot 31 oktober de tijd om een aanvraag voor de definitieve berekening in te dienen bij het UWV. Bedrijven die een voorschot van meer dan 100.000 euro hebben ontvangen, moeten een accountantsverklaring aan die aanvraag toevoegen.

Wachten met aanvraag NOW-regeling

Christiaan Buizer, NOW-expert bij Grant Thornton, ziet dat klanten wachten met het indienen van zo’n aanvraag en het terugbetalen van de NOW-regeling. ‘Veel klanten weten dat ze geld moeten terugbetalen, maar wachten zo lang mogelijk met de aanvraag omdat ze het nu niet hebben. Zo stellen ze ook de betaling uit. Anderzijds zien we bedrijven die het onterecht vinden dat ze een deel moeten terugbetalen en eerst bezwaar willen maken.’

ONL: ondernemers anticiperen

Het liquiditeitsspook waart rond boven heel veel bedrijven, zegt voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland. ‘Veel bedrijven zitten krap bij kas en dan ben je natuurlijk terughoudend om te zeggen: nu ga ik even de NOW terugbetalen’. Volgens Biesheuvel zijn sommige bedrijven terughoudend omdat ze anticiperen, bijvoorbeeld op een nieuw kabinet, mogelijke kwijtschelding of een andere steunmaatregel.

InCollab

Al sinds het begin van de coronacrisis schiet de overheid bedrijven te hulp die door de coronacrisis in de problemen dreigen te komen. NOW, Tozo, TVL: het zijn termen die het afgelopen jaar tot het vaste corona-repertoire zijn gaan behoren. Dat gaat vaak goed, maar zoals het gaat met nieuwe regelingen: er zitten altijd addertjes onder het gras.

Door verkeerde schattingen van de omzet moeten sommige ondernemers helaas NOW-subsidie terugbetalen aan het UWV. Voor het mkb kan dit voor grote problemen zorgen. InCollab wil de ondernemers ondersteunen. De medewerkers van InCollab hebben verschillende manieren bedacht om een tijdelijke bron van inkomsten te genereren. Zo kunt u uw te veel ontvangen NOW-subsidie terugbetalen. De beste ideeën zijn in dit artikel weergegeven. Sommige ideeën kunnen natuurlijk ook worden gebruikt om de algemene omzet te verhogen.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

Bij de grote openbare werken die Amsterdam de komende jaren te wachten staan, zijn ook de belangen van veel ondernemers in het geding. Dat schrijven Willem Koster van Vereniging Amsterdam City, Pim Evers van KHN Amsterdam en Bart Drenth van MKB-Amsterdam in een brief aan wethouders Everhardt en De Vries.

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

In maart besloot de gemeente Amsterdam, dankzij een lobby van MKB-Amsterdam, dat ondernemers die gemeentelijke panden huren huurkorting zouden krijgen. Veel ondernemers zijn geholpen met deze maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen. MKB-Amsterdam roept de gemeente Amsterdam op: bied maatwerk!

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Ruim een vierde van alle dienstverbanden is nu voor bepaalde tijd, voor de crisis was dat nog ongeveer een vijfde. Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University is het een bekend verschijnsel tijdens crises. In onzekere tijden zijn bedrijven geneigd de kat uit de boom te kijken.

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Op 4 juli zenden we een nieuwe MKB TV uit over het Regionaal Werkcentrum. In aanloop spreken we met voorzitters van ondernemersverenigingen over de arbeidsmarkt in hun regio. Vandaag: Gerco Tolsma, regionaal directeur van platform MeerBusiness Haarlemmermeer en Schiphol.

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

Het is inmiddels even geleden, maar aankomende donderdag organiseert MKB-Amsterdam eindelijk weer een fysieke groeiborrel! De borrel vindt plaats in Brasserie Paardenburg, Amstelveen. Tijdens de bijeenkomst wordt de winnaar van het Product van de Maand bekendgemaakt.

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Covid-19 heeft ons afgelopen jaar al laten zien hoe belangrijk solidariteit is en hoe belangrijk contact met anderen voor iedereen is. Het thema van het jaarlijkse digitale zomerevent van Sociaal Werkkoepel Amsterdam, op 24 juni 2021, is actueler dan ooit: Verspreiden van inclusiviteit.