De afgelopen jaren werden veel mkb’ers gek van de klagende transportbedrijven. Die bleven vaak maar rondjes rijden om hun bestemming te vinden. Een slimme oplossing was bittere noodzaak, zei Guido Frankfurther, vicevoorzitter van MKB-Amsterdam, tegen De Telegraaf. ‘Al jaren vragen we daarom om een digitale bereikbaarheidskaart of routekaart’. De gemeente stelde daarom op 1 oktober 2021 een bereikbaarheidskaart beschikbaar. De kaart toont interactief welke ontheffingen een leverancier nodig heeft om een bepaalde locatie in de binnenstad te bereiken.

Vooral mkb’ers maken al gretig gebruik van de kaart: maar liefst 17,6% van de externe verwijzers komt vanuit MKB-Amsterdam. Nieuw is dat het nu ook mogelijk is om de kaart te bekijken zonder een adres in voeren. Op de kaart waren al zaken te vinden als eenrichtingsverkeer, milieuzones en gewichtsbeperkingen. Daar zijn inmiddels langere tijdelijke stremmingen aan toegevoegd.

Specifiek voertuig

Nu kunnen ondernemers dus in één oogopslag zien welke ontheffingen nodig zijn en hoe een bestemming te bereiken is, zonder vast te lopen of om te hoeven rijden. ‘Je krijgt de beperkingen te zien die gelden voor jouw specifieke voertuig en/of voor je bestemmingsadres. In oktober konden we al bekendmaken dat langere afsluitingen van wegen ook op de kaart aangegeven zullen worden. En in de toekomst geldt dat zelfs voor stremmingen van een dag of korter met ‘slimme wegafzettingen’, iets wat ook al lange tijd bovenaan ons lijstje staat, zegt Frankfurther.

Dat afsluitingen en omleidingen soms onvermijdelijk zijn is volgens Frankfurther geen punt van discussie. Al was het maar omdat veel kades en bruggen voor de ogen van de Amsterdammers dreigen in te storten. ‘Maar zorg dan wel dat onze ondernemers bereikbaar blijven en je overal kunt laden en lossen. Kijk voor die bereikbaarheid niet alleen naar de plaatselijke omgeving, maar naar een groter gebied eromheen, zoals nu gelukkig met de Raadhuisstraat en de Rozengracht gebeurt.’

Venstertijden Kalverstraat

MKB-Amsterdam drong ook aan op weergave van de venstertijden in voetgangersgebieden, zoals de Kalverstraat. Daarnaast moet eenvoudig te zien zijn waar de dichtstbijzijnde laad- en losplekken van de winkelstraten ná sluitingstijd zich bevinden. Ook als de verschillende gemeentelijke afdelingen hun plannen wél afstemmen gaat het vaak alsnog mis, ziet Frankfurther. ‘Zo was een deel van de zuidelijke grachtengordel afgelopen jaar een dag volslagen onbereikbaar, omdat er een verhuisvergunning was afgeven op een van de grachten. . De vergunningverlener heeft vaak onvoldoende zicht op andere stremmingen in de wijde omgeving, en dat moet anders.’

De kaart is te vinden op bereikbaarheid.amsterdam.nl. Om er gebruik van te kunnen maken moet je je kenteken en de hoogte van je voertuig invoeren. Daarnaast kun je desgewenst een bestemming invullen.


Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De verkiezingen op 16 maart zijn uiteraard voor jou als ondernemer belangrijk! Komt er een gemeentebestuur dat niet alleen aandacht heeft voor bewoners maar ook voor ondernemers? Volg via onze nieuwsbrief MKB Mail en onze socials de belangrijkste ontwikkelingen.

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Het einde van de gezondheidscrisis is in zicht. Voor veel ondernemers begint nu de economische ellende pas echt. Drenth: ‘We vragen alle overheden om daar rekening mee te houden. Eén van de voorstellen is om ondernemers met schulden als doelgroep op te nemen in de pilot Pauzeknop, dat als doel heeft door de coronacrisis getroffen zelfstandigen te ondersteunen.’

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Ben jij klaar om impact te maken in de stad? Meld je dan aan voor buurtchallenge Boost je Buurt. Je kan als ondernemer een Impact Hub Amsterdam ondernemersprogramma winnen ter waarde van €2.500 én kans maken op een ontwikkelbudget van €2.500, €5.000 of €7.500. Meedoen? Lees snel verder.

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

Studenten van Inholland gaan onder leiding van MKB-Amsterdam bestuurslid Bert Bos aan de slag met het ontwikkelen van duurzaamheidsplannen voor ondernemers. Ondernemers die wel oren hebben naar zo’n plan kunnen zich aanmelden. Binnenkort ook nieuws van Bert Bos over het Product van het Jaar!

‘Elke besparing is welkom’

‘Elke besparing is welkom’

De invoering van de reclamebelasting wordt twee maanden uitgesteld. Bart Drenth: ‘Ondernemers hebben het moeilijk en elke besparing is welkom. Ook als die maar over twee maanden gaat. En in maart zijn er weer nieuwe verkiezingen.’

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

Hoe denken ze in de Stopera over de herinvoering van de reclamebelasting? Met onder andere Rutger Groot Wassink van GroenLinks, Elise Moeskops van D66 en Claire Martens van de VVD. Uitstel of afstel? Dat zie je in de nieuwe aflevering van MKB TV!