Achttien gemeenten in Noord-Holland, provincie en economische organisaties hebben een brandbrief aangeboden aan demissionair premier Rutte en demissionair minister van Economische Zaken Van ‘t Wout. Hierin kaarten zij aan dat er, ondanks de ruime overheidssteun, steeds meer ondernemers zijn die tussen de wal en het schip vallen. Ze pleiten voor meer maatwerk bij de NOW en TVL-subsidieregelingen. Het beleid en de daarbij horende voorwaarden voor overheidssteun moeten beter aansluiten op de praktijk.

“We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH.
 
Ondernemers ervaren stress omdat ze geen coronasteun krijgen. Volgens de betreffende wethouders hebben zij daar wel recht op. ‘’Het kan niet zo zijn dat we de ‘bijkomende schade’ accepteren. Dit heeft al vaker tot grote problemen geleid. De schade kan door het omvallen van bedrijven tot onnodig verlies van werkgelegenheid en leegstand leiden”, stelt de brief. Het gaat hierbij meestal om ondernemers in de detailhandel, cultuur, horeca en andere branches die net buiten de vereisten vallen voor deze regelingen. Het ‘omvallen’ van bedrijven leidt tot banenverlies, leegstand en verpaupering in onze kernen.

De wethouders verwijzen expliciet naar de NOW en TVL-regeling bij hun verzoek aan de overheid om meer maatwerk te leveren. De discrepantie die in de berekening daarvan plaatsvindt is een belangrijke oorzaak van de nijpende situatie waarin veel ondernemers zitten. Ook MKB-Amsterdam heeft deze problematiek verschillende keren aangekaart. Daarover publiceerden we onder andere het verhaal van een kapperszaak aan de Amsterdamse Middenweg

De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

Het verzoek van wethouders van Economische Zaken uit de achttien gemeenten wordt ondersteund door Ontwikkelbedrijf NHN, Economisch Forum Holland boven Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Vakantiegeld blok aan been voor veel ondernemers

Vakantiegeld blok aan been voor veel ondernemers

Werkgevers die het moeilijk hebben door de coronacrisis vragen zich af hoe zij vakantiegeld moeten uitbetalen aan hun werknemers. Tip van juristen: ga met de werknemer in gesprek om tot een schikking te komen, zoals uitstel of gespreid betalen

NOW terugbetalen stokt, veel mkb’ers afwachtend

NOW terugbetalen stokt, veel mkb’ers afwachtend

Bedrijven zijn terughoudend met het terugbetalen van te veel ontvangen geld uit de NOW-regeling. Slechts een klein deel van de ondernemers die de NOW-regeling deels of helemaal moeten terugbetalen heeft dit al gedaan. De rest wacht af.

Preventief testen biedt uitkomst voor jouw bedrijf

Preventief testen biedt uitkomst voor jouw bedrijf

Het devies van de overheid luidt nog altijd: werk zoveel mogelijk thuis. Voor bedrijven waarbij dat niet mogelijk is biedt preventief testen op corona uitkomst. Via Werkgeverstesten.nl kun je gemakkelijk een teststraat bij jouw bedrijf inrichten.

Webinar Rabobank: Zo komt jouw vereniging de crisis door

Webinar Rabobank: Zo komt jouw vereniging de crisis door

Hoe speel je in op de financiële gevolgen van de coronacrisis voor jouw vereniging? Van welke regelingen kun je gebruik maken? Voormalig topschaatser Erben Wennemars presenteert het webinar op woensdag 12 en dinsdag 18 mei 2021.

Maak steunpakket langer en ruimhartiger

Maak steunpakket langer en ruimhartiger

‘Geen ondernemer mag aan de coronacrisis kapotgaan. Wees ruimhartig, verleng het steunpakket tot eind van het jaar en strijk nú de laatste plooien in dat pakket glad.’ Die oproep doet voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in een brief aan het kabinet. ‘Maatwerk kan niet worden geleverd, zo krijgen we steeds te horen. Dat mag echter nooit de reden zijn om ondernemers dan maar te laten vallen.’ Hij pleit daarom voor een loket waar ondernemers met hun specifieke situatie terecht kunnen.